ŽUPANIJA / DUGA RESA

BOGATA POVIJEST

Jedan od najstarijih vrtića u Hrvatskoj otvara svoja vrata u Noći muzeja, Dječji vrtić Duga Resa osnovan je prije 97 godina

Jedan od najstarijih vrtića u Hrvatskoj otvara svoja vrata u Noći muzeja, Dječji vrtić Duga Resa osnovan je prije 97 godina
Dječji vrtić Duga Resa

Osnovali su ga tadašnji vlasnici "Tvornice predenja i tkanja Duga Resa" za djecu svojih radnika

Ovogodišnjoj manifestaciji "Noć muzeja" uključit će se i Dječji vrtić Duga Resa koji je započeo s radom davne 1926. godine te je jedan od najstarijih vrtića u Republici Hrvatskoj po neprekidnom kontinuitetu u radu, punih 97 godina.

Osnovali su ga tadašnji vlasnici "Tvornice predenja i tkanja Duga Resa" za djecu svojih radnika. Prvo je naziv bio "Zabavište", potom "Dječje jaslice i obdanište Duga Resa" (1954.) i "Dječje jaslice i vrtić Duga Resa" (1975.).  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Današnji naziv "Dječji vrtić Duga Resa" nosi od 2014. godine, a osnivač ustanove je Grad Duga Resa. Prva zgrada Zabavišta obnovljena je i renovirana u 2023. godini.

Posjetitelji će moći pogledati stare fotografije kroz povijest dječjeg vrtića te prisustvovati mnogim različitim radionicama za djecu.

Noć muzeja je ove godine na rasporedu u petak, 26. siječnja, a u nastavku donosimo cijeli program koji počinje već u 16 sati.

16.00 – 17.30  "PIŠI, RIŠI, BRIŠI" – RADIONICE ZA DJECU I SVE POSJETITELJE
Pisanje različitim tehnikama Djeca će imati priliku upoznati tehnike pisanja kroz povijest, npr. kredom na drvenoj ploči, ugljenom, pisanje na staroj pisaćoj mašini. Također će moći iskusiti i današnje suvremene tehnike pisanja.

16.00 – 17.30 "MALI INŽINJERI" – RADIONICA ZA DJECU I SVE POSJETITELJE
U radionici STEM područja, svi zainteresirani moći će iskusiti izradu različitih konstrukcija i slagati tangrame prilagođene dječjoj dobi.

17.30 – 19.00  "RAZMISLI, PA SE SJETI, U SVIJET LJUBAVI ODLETI" – RADIONICA ZA DJECU I SVE POSJETITELJE
U vođenim radionicama STEM područja djeca će imati priliku izraditi svoju letjelicu, stroj budućnosti. Također, svi sudionici imati će priliku za slaganje tangrama.

19.00 – 20.30 "GLAZBENI VREMEPLOV" – RADIONICA ZA DJECU I SVE POSJETITELJE
U radionici će biti izrada različitih glazbenih instrumenata, od pedagoški neoblikovanog materijala, u prošlosti i sadašnjosti.

20.30 – 22.00 "PUTEM DINOSAURA" – RADIONICA ZA DJECU I SVE POSJETITELJE
U ovoj radionici djeca će imati priliku postati mali arheolozi kroz vođene aktivnosti iskopavanja kostiju i ostataka kroz povijest.

20.30 – 22.00 "PRIČAJ MI PRIČU" – DIJAPOZITIVOM KROZ PROŠLOST, PROJEKTOROM KROZ SADAŠNJOST” – RADIONICA ZA DJECU I SVE POSJETITELJE
Na starom uređaju, dijaprojektoru, prikazivati će se stare ali uvijek zanimljive priče. Tehnika priča na malim sličicama vrlo je primamljiva i interesantna u svakom vremenskom periodu. Za usporedbu, priče će se prikazivati i na današnjem projektoru ali "bez sličica".

22.00 – 23.30 "PLES BOJA" – RADIONICA ZA DJECU I SVE POSJETITELJE
U ovoj radionici kroz kemijske pokuse djeca će iskusiti različite mogućnosti igre boja i doživljaje osjetilima.

16.00 – 00.00 "DJEČJI VRTIĆ DUGA RESA OD SAMIH POČETAKA" – IZLOŽBA FOTOGRAFIJA
Svi posjetitelji moći će pogledati izložbu starih fotografija Dječjeg vrtića Duga Resa od samih početaka njegovog postojanja (1926.)

Izdvojeno


Reci što misliš!