ŽUPANIJA / OGULIN

K'O DA GRADE PIRAMIDU

Obnova POU u Ogulinu "rupa bez dna" koja je usisala novac za HDZ? Aktualna vlast podnosi kaznenu prijavu za "zamračenje" ogromne svote novca

Obnova POU u Ogulinu
foto OGportal.com

Sve je to velika laž. Sutra se nakon 90 godina obnavlja procesija za Veliki petak u organizaciji KUD-a Klek kojega vodim. Možda gradonačelniku to smeta, kazala je.

Da je ogulinsko Pučko otvoreno učilište svojevrsna rupa bez dna KAportal je tijekom zadnjih 15 godina pisao u više navrata, no podaci koje su danas iznijeli gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović (SDP) i aktualna ravnateljica Blanka Poljak Franjković stvarno su zastrašujući, te će biti predmet kaznene prijave. 

Projekt famozne rekonstrukcije koji je započeo za HDZ-ove vlasti traje već 20 godina i do sada je na njega potrošeno (zaokruženo) 25 milijuna kuna ili 3,3 milijuna eura, što je, smatraju u gradskoj upravi, daleko više od potrebnog. Tvrde da je cijeli projekt korišten kao bankomat za izvlačenje novaca u režiji HDZ-a. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Do ovih saznanja došlo se analizom poslovanja ustanove koja je izvršena po nalogu državne revizije. Novac je izvlačen na način da su radovi plaćeni, a nisu izvedeni ili su preplaćeni. Izvučena sredstva su korištena za potrebe financiranje putovanja u Međugorje, financiranja izbornih kampanja i drugih stranačkih aktivnosti, a i za osobne potrebe, navode u gradskoj upravi. 

Stoga je, rečeno je danas na tiskovnoj konferenciji, Pučko otvoreno učilište Ogulin podnijelo kaznenu prijavu protiv bivše ravnateljice Nikoline Luketić Delija koja je na tom radnom mjestu bila od 1993. do 2017. kojoj su, prema njezinom nalogu, bez ikakve pravne osnove, isplaćivane više puta mjesečno akontacije plaće u vremenskom razdoblju od 2007. do 2011. godine.

- Time je Pučko otvoreno učilište Ogulin počinjena šteta oko pedeset tisuća eura. Nadalje, kaznena prijava se podnosi zbog toga što je Nikolina Luketić Delija sklapala štetne ugovore - ugovore o najmu i poslovnoj suradnji bez naknada prema tadašnjim cjenicima, ugovore o javnim radovima za rekonstrukciju objekta na temelju kojih su radovi plaćeni, iako nisu izvršeni, a o tome je izdala potvrde o urednom izvršenju ugovora. Utvrđeno je da elektroinstalacijski i strojarski radovi nisu izvedeni do kraja, iako su ti radovi u cijelosti plaćeni, kažu u gradskoj upravi koju vodi SDP-ova vlast.

Navode da se kaznena prijava podnosi i zbog toga što je Nikolina Luketić Delija tijekom svog mandata prouzročila manjak u nefinancijskoj imovini i sitnom inventaru, te navodnim otkupljivanjem muzejske građe. 

- Postoji osnovana sumnja da je ona imovinsku korist od otkupa muzejske građe jednim dijelom zadržala za sebe jer većina isplatnica nikad nisu potpisane od strane navodnih primatelja iznosa za otkup muzejske građe, dakle, postoji osnovana sumnja da je iznose za otkup muzejske građe isplaćivala sebi. Velik dio predmeta otkupa muzejske građe iz isplatnica koje su i potpisane od primatelja nisu pronađeni ili su samo djelomično pronađeni, čime je navedena prouzročila štetu Pučkom otvorenom učilištu Ogulin u iznosu od 26 tisuća eura, kažu.

U Gradu bivšu ravnateljicu terete za štetu od ogromnih 200 tisuća eura. 

- Nakon primopredaje 2. siječnja 2018. se pristupilo pregledu dokumentacije i stanja glede rekonstrukcije POU Ogulin. Taj projekt je započet 2004. i do danas je uloženo 3,3 milijuna eura, a do siječnja 2018. 2,34 milijuna eura. Trošilo se nenamjenski ne netransparentno. Zatečeno stanje u višenamjenskoj dvorani prilikom primopredaje je bilo poprilično neočekivano – niski rohbau, goli zidovi, cigla i sve osim onoga što je trebalo, a bilo je rečeno da treba samo staviti stolice. Okolni prostori su se nalazili u istom ili sličnom stanju. Na snazi su bili okvirni sporazum iz 2017. i javna nabava u iznosu deset milijuna kuna bez opremanja. Projektna dokumentacija na gradilištu je bila iz 2015., oprema za koju se nije znalo u kakvom je stanju, a stolice su se nalazile na potkrovlju zavičajnog muzeja. One će uskoro biti ugrađene, rekla je Blanka Poljak Franjković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ogulin.

- Projekt rekonstrukcije je u visokoj fazi gotovosti. Nadamo se uporabnoj dozvoli do kraja godine. No nakon snimke postojećeg stanja 2018. godine se utvrdilo da su računi naplaćeni, a radovi neizvršeni. Zbog toga je te godine podignuta kaznena prijava, no do danas nije po njoj ništa poduzeto. Jako nam je teško utvrditi štete. Nadam se da će vještaci utvrditi točno štete te koji su ugovori sklopljeni protupravno i na štetu POU Ogulin, a time i protiv investitora u rekonstrukciju Grada Ogulina, kaže gradonačelnik Dalibor Domitrović.

Dodao je da je 2018. godine donesen zakon po kojem su osnovali novu ustanovu izdvojivši muzej iz sastava POU. 

- Tada su izdvojeni imovina i djelatnici, no ostalo je jako puno muzejske građe i sitnog inventara. U međuvremenu je Državna inspekcija naložila detaljno izdvajanje tog inventara iz POU. Na tome je radila uprava POU s djelatnicima gotovo godinu dana. Tim prilikom smo naišli na tragove velikih nepravilnosti, možemo reći i krađu. Mnogo se muzejske građe na čudne načine otkupljivalo, bez potpisanih isplatnica, a neke su glasile na tadašnju ravnateljicu s obrazloženjem da prodavači žele ostati anonimni. Gdje su završila ta financijska sredstva. Dobar dio opreme je kupljen od Fimi medie, ali i Model prometa, tvrtke u vlasništvu supruga vlasnike Fimi medie i tada su ispostavljani čak i dvostruki računi prema Fimi medii i Model prometu i plaćani su dvostruko, a nekih od otkupljenih eksponata ili nekih otkupljenih sredstava nema na inventurnom stanju, kaže gradonačelnik.

Tvrdi da su neki računi i plaćeni za potrebe Hrvatske demokratske zajednice. 

- Financirani su autobusi. Jedan račun se odnosi na odlazak na duhovnu obnovu u Međugorje djelatnika POU Ogulin – tri autobusa od 54 mjesta, a POU je tada imalo deset zaposlenika. Sve je jasno. U to vrijeme je HDZ vodio članove na duhovnu obnovu u Međugorje. Jasno je gdje se trošio novac, kako se izvlačio. Na nekim je dokumentima rukom napisana zabilješka da je novac namijenjen skupštini HDZ-a, rekao je.

Kaže da su u gradskoj upravi pokušali saznati koliko je u samo u promjeni obujma imovine zamračeno.

- Uspjeli smo doći do iznosa od 2,2 milijuna kuna ili 290.000 eura. Naravno, niti ravnateljica niti djelatnici POU nisu dovoljno stručni, no nadam se da će kaznena prijava, odnosno istraga utvrditi točan iznos. Bilo je i izvlačenja gotovine. Čak smo kontaktirali dobavljače na čije ime su glasile nepotpisane isplatnice. Oni su potvrdili da nikada nisu isporučili robu. Kaznena prijava će biti uskoro podnešena, rekao je gradonačelnik i dodao da je slično bilo i u Vodovodu i  kanalizaciji Ogulin.

- Kaznena prijava se podnosi protiv odgovorne osobe od 1993. do 2017. godine a po čijem su nalogu bez pravne osobe isplaćivane od 2007. do 2011. akontacije plaće – ukupno oko 50.000 eura. Sklapani su štetni ugovori o najmu i poslovnoj suradnji bez naknada te se fiktivno prikazivalo organiziranje obrazovnih programa, kazala je Blanka Poljak Franjković.

Kako doznajemo, ovo je treća kaznena prijava, prva je bila 2018., godine pa  nadopuna 2019. i sada ova s kompletnim saznanjima i ima 70 stranica, a odnosi se na zlouporabu položaja. 

KAportal je uspio doći do prozvane bivše ravnateljice Nikoline Luketić Delija.

- Ne znam što da kažem na ove optužbe. Očekivala sam taj napad. Bila sam ravnateljica na čast i ponos. Nije bilo malverzacija i to ću dokazati na sudu, ako do toga dođe. Sve tvrdnje pobijam. Jave se kad su neki izbori i napadaju me. Zakon se zna i neka pronađu sve papire, a ne samo ono što im odgovara u datom trenutku. Sve je to velika laž. Sutra se nakon 90 godina obnavlja procesija za Veliki petak u organizaciji KUD-a Klek kojega vodim. Možda gradonačelniku to smeta, kazala je. 

Foto OGportal.com

Izdvojeno


Reci što misliš!