ŽUPANIJA / OZALJ

USKORO RADOVI?

Obnova graničnog mosta na ozaljskom području na dnevnom redu Sabora! Jedan zastupnik podsjetio "na okupaciju slovenske vojske na Svetoj Geri"

Obnova graničnog mosta na ozaljskom području na dnevnom redu Sabora! Jedan zastupnik podsjetio

Državni tajnik Tomislav Mihotić rekao je danas u Saboru da će sama izgradnja preko Županijske uprave za ceste Karlovačke županije krenuti odmah

U hitnoj proceduri na dnevnom redu današnje sjednice Sabora našao se ključni međunarodni sporazum za rješavanje pitanja zatvorenog malograničnog mosta u Obrežu Vivodinskom.

Riječ je o Zakonu o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o izgradnji cestovnog mosta preko potoka Kamenica na hrvatsko -slovenskoj državnoj granici, sklopljenom u Opatiji u ožujku prošle godine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, postojeći cestovni most preko potoka Kamenica, između hrvatskog naselja Obrež i slovenskog naselja Božakovo na hrvatsko - slovenskoj državnoj granici dotrajao i ne udovoljava tehničkim i infrastrukturnim uvjetima potrebnim za siguran i nesmetan promet i prelazak granice, i stoji zatvoren već gotovo jedno desetljeće. 

Ovim sporazumom i hrvatska i slovenska strana obvezale su se zajednički izgraditi novi cestovni most. Definirano je da troškove projektne dokumentacije za izgradnju mosta snosi slovenska strana, troškove koji se odnose na izdavanje dozvola snose obje države svaka za sebe, troškove izgradnje mosta i uređenja riječnog korita na području mosta, dvije države snose u jednakim udjelima. 

Također sporazumom je definirano da je za izradu projektne dokumentacije za izgradnju mosta zadužena slovenska strana, inspekcijski nadzor nad radovima za vrijeme izgradnje mosta obavljat će zajednički predstavnici nadležnih službi dviju država, a za izgradnju će bit raspisan međunarodni javni natječaj. 

Za realizaciju ovog projekta Vlada RH u proračunu za ovu godinu osigurala je iznos od 450 tisuća eura. Državni tajnik Tomislav Mihotić rekao je danas u Sabor da će sama izgradnja preko Županijske uprave za ceste Karlovačke županije krenuti odmah. 

Otvoreno niz drugih zajedničkih projekata

U današnjoj raspravi u gotovo praznoj sabornici ovaj zakon pozdravile su HDZ-ove zastupnice Nada Murganić i Marija Jelkovac. Zastupnica Murganić naglasila je kako je to hvalevrijedan sporazum i dugoočekivani potez, naročito za građane pograničnog područja koji na drugoj strani granice imaju svoja poljoprivredna dobra, a mnogi građani na hrvatskoj stranici granice gravitiraju prema susjednoj Metliki. 

Državni tajnik Mihotić podsjetio je da su građanima ovog područja najbliži centri Ozalj i Metlika. Kazao je kako je u pripremi sporazum sa Slovencima o održavanju svih takvih mostova, u koji će ući i ovaj mosta kada bude izgrađen. 

- Nadamo se da se više neće dogoditi ovakva situacija kao što se dogodila da je temeljem poplave koja je nastala oštećen most toliko dugo čekao rekonstrukciju, kazao je državni tajnik te dodao kako je prilikom pregovaranja oko ovog sporazuma otvoreno i niz drugih zajedničkih projekata održavanja i izgradnje, među kojima i granične prometnice preko područja Žumberka, a slovenska želja je da se spoje na Bosiljevo brzom cestom. 

Sporan teritorij na Svetoj Geri? 

Zastupnik Davor Dretar (DP) u svom izlaganju kazao je kako most nije upitan, uvjeren je da će ovaj Zakon podržati svi zastupnici. No kako je riječ o bilateralnom sporazumu između Hrvatske i Slovenije, podsjeća kako se "jedan dio hrvatskog teritorija još uvijek nalazi pod okupacijom slovenske vojske". 

- Kada sam pitao ministara vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana zašto je slovenska vojska još uvijek na hrvatskom teritoriju odgovorio mi je da cjepidlačim, da je to 436 kvadratnih metara i da se oko toga u cilju očuvanja i unapređenja dobrih odnosa između Hrvatske i Slovenije uopće ne bi trebalo razgovarati, kazao je Dretar te dao prijedlog svim hrvatskim građanima. 

- Vikend je pred nama, upalite auto, otiđite u Sloveniju pa kad odaberete 436 kvadratnih metara onda to lijepo ogradite, stavite za početak kamp kučicu. Ako vam slučajno dođe slovenska policija ili vojska recite da cjepidlače. Malo karikiram ali samo sam htio podsjetiti Hrvatsku državu da se počne odgovorno ponašati prema svojem državnom teritoriju, poručio je Dretar. 

Napomenimo da se danas u Saboru provela samo rasprava o prijedlog ovog Zakona. Kada će biti glasovanje, pa samim time i stupanje na snagu i konzumacija Zakona, nije poznato. 

Izdvojeno


Reci što misliš!