ŽUPANIJA / OZALJ

DONESENA ODLUKA

Reforma lokalnih vodovoda! Komunalno Ozalj prestaje postojati, radnici uputili zahtjev novoj direktorici: Spremni smo i ne potpisati novi ugovor o radu

Reforma lokalnih vodovoda! Komunalno Ozalj prestaje postojati, radnici uputili zahtjev novoj direktorici: Spremni smo i ne potpisati novi ugovor o radu

Znamo da je to malo više posla, područje se povećava ali to se događa i Karlovcu. ViK je preuzeo Lasinju i Vodovod Vojnić, dobili smo više dodatnog posla, ali nismo dobili povećanje plaća u ovom trenutku, poručila je direktorica Malenica

Reforma lokalnih vodovoda u karlovačkoj regiji ide dalje. Od sedam postojećih javnih isporučitelja, Vodovodu i kanalizaciji d.o.o. Karlovac, pripojen je još tijekom 2022. godine Vodovod Lasinja, krajem prošle godine potpisan je ugovor o pripajanju Vodovoda i odvodnje Vojnić, a na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća u Ozlju donesena je odluka o pripajanja Komunalnog Ozalj. 

Cijeli proces vijećnicima su prezentirali odvjetnik Danijel Kardum angažiran od strane trgovačkog društva Komunalno Ozalj d.o.o., direktorica Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Karlovac Katarina Malenica i gradonačelnica grada Ozlja Lidija Bošnjak.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odvjetnik Kardum uvodno je istaknuo koje promjene donosi novi sustav uslužnih područja. Uredbom koja je stupila na snagu sredinom prošle godine na području Karlovačke županije definiran je jedan vodni isporučitelj, karlovački ViK-u. Ostali lokalni isporučitelji se ukidaju i pripajaju u Društvu preuzimatelju, Vodovodu Karlovac, u definiranom roku do 31. prosinca 2024. godine.

Kardum je napomenuo da bitan novitet koji se uvodi novim zakonskim rješenjem dvostruko pravo glasa. Do sada su javni isporučitelji imali sustav odlučivanja kao i druga društva s ograničenom odgovornošću razmjerno članskim pravima i odluka se donosila običnom većinom i kvalificiranom većinom gdje je propisano. 

- Za osam najbitnijih odluka je propisano odlučivanje dvostrukom većinom, a to su poslovni plan, odluka o cijeni vodnih usluga, opći uvjeti isporuke vodnih usluga, odluka o naknadi za razvoj, odluka o zonama sanitarne zaštite, odluka o odvodnji otpadnih voda, godišnja financijska izvješća i imenovanje uprave, poručio je Kardum. 

Dodao je da su zakonom predviđene obligatorne podružnice za ona Društva koja isporučuju preko 500 tisuća kubika godišnje, a u razgovorima i pregovorima dogovoreno da će Komunalno Ozalj biti podružnica, postojeći radnici ostaju u Ozlju te će im mjesto rada biti definirano ugovorom. Također, prijelazni režim stečenih materijalnih prava radnika vrijedi do godinu dana od preuzimanja i to je u skladu sa zakonskim ogradama. 

Uprava po novom režimu će biti jednočlana, društvo će imati samo jednog direktora i jednog zamjenika ali on nije član Uprave. Podružnice također imaju direktore, koji se upisuju sudski registar. Članovi iz podružnice će predlagati Skupštini svog kandidata kojeg će onda Skupština imenovati, cilj je, ističe Kardum da to bude uvijek čovjek iz lokalne sredine. 

Direktorica ViK-a poručila je da dobila dojam da su radnici Komunalnog Ozalj zadovoljni, u novu sistematizaciju uvedena su radna mjesta s istim pravima. Ističe da iako nemaju uvjete Ozalj je dobio podružnicu pod uvjetom da se preuzme područje Krašića. Uz veću samostalnost, radnicima će se i povećati obujam posla.   

Vijećnik Anđelko Vuljanić (SDP) obratio se u ime radnika Komunalnog Ozalj, čiji je i sam zaposlenik. Zahvalio je gradonačelnici na trudu i zalaganju da radnici zadrže svoja prava kakva sada imaju te je podsjetio da u kolektivnom ugovoru stoji da će vrijediti na godinu dana. No što nakon toga, pita Vuljanić. 

- Ono što mi tražimo da nam se pisanim putem garantira da će naša materijalna prava ostati onakva kakva su sada odnosno ako je moguće da budu veća ali u svakom slučaju da nam garantirate da nam se neće smanjiti. Pristajemo na 20 posto više vodomjera koje će biti preuzeto od Krašića, isto tako gradonačelnica bi voljela da se i Levkušje i Gornje Pokupje pripoji podružnici kako ne bi imala problema sa stalnim pozivima mještana zbog lošeg održavanja vodovoda. Otvoreni smo za sve opcije, pozivam i buduću direktoricu, mi kao radnici smo otvoreni za svaki razgovor, ali to su stvari ispod kojih mi nećemo ići. Mi smo spremni i ne potpisati ugovore o radu ukoliko se taj zahtjev ne ispoštuje, poručio je Vuljanić. 

Direktorica Malenica naglasila je kako će se radnicima Ozlja po Zakonu godinu dana nakon pripajanja ostaviti plaće u ovom obliku i toga će se ViK držati. 

- Sve ono nakon toga je jako teško u ovom trenutku garantirati. Treba vidjeti kako će taj veliki sustav funkcionirati, kakvi će biti troškovi, kakvi će biti prihodi. Nitko ne može u ovom trenu reći da će 100 posto plaće ostati iste, iako težimo tome da plaća ostanu takve i da budu i bolje. 

Dodala je da je tvrtka komunalno Ozalj bez Krašića premala tvrtka i premalo područje i po Zakonu ne ispunjava kriterije da bude podružnica.

- Znamo da je to malo više posla, područje se povećava ali to se događa i Karlovcu. ViK je preuzeo Lasinju i Vodovod Vojnić, dobili smo više dodatnog posla, ali nismo dobili povećanje plaća u ovom trenutku. Kada se formira nova tvrtka sa svim podružnicama tada će se sve znati, poručila je direktorica ViK-a.

Malenica je potvrdila da postoji problem s nedostatkom radne snage ali isto tako ne treba postojati strah radnika iz Ozlja da će odlaziti na posao u Karlovac. Ugovorima će im biti definirano da im je mjesto rada Ozalj. Dodala je da u Karlovcu za sada imaju dovoljan broj radnika. 

Gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak napomenula je kako je stav otpočetka bio da Ozalj dobije podružnicu iako po Zakonu ne ispunjuvaju uvjete jer imaju posložen sustav i dobro funkcionira. 

- Htjeli smo da to i ostane, da usluga građanima bude barem na ovom nivou i samo bolja i da naši svi radnici ostanu raditi u Ozlju. Dogovoreno je i da se u ugovoru o pripajanju, podružnica može ukinuti samo dvostrukom većinom na temelju prijedloga radnika. Ono što smatramo kako i vidimo na tržištu da svi moraju povećavati plaće, ViK je početkom godine povećao osnovicu pa se nadam da će radnici ViK-a dostići radnike Komunalnog Ozlja što mi je više logičnije nego da se ide dolje s plaćama, poručila je gradonačelnica Bošnjak. Dodala je da se Zakon mora poštivati ali potrudili su se ispregovarati najbolje za Ozalj i za djelatnike Komunalnog. 

Izdvojeno


Reci što misliš!