ŽUPANIJA / SLUNJ

TRAŽI SE RJEŠENJE

Turistička sezona i gradska vlast u Slunju pred novim izazovom! Rastoke i kupališta na udaru migranata koji za sobom ostavljaju gomilu smeća

Turistička sezona i gradska vlast u Slunju pred novim izazovom! Rastoke i kupališta na udaru migranata koji za sobom ostavljaju gomilu smeća
RTZ Karlovačke županije

Gradonačelnica Mirjana Puškarić složila se da su migranti postali jedna velika tema u Slunju te je održan sastanak Stožera civilne zaštite na kojem se razgovaralo i sa šefom policije i pokušavalo pronalaziti rješenja

Pola godine od ulaska Hrvatske u šengenski prostor dogodilo se upravo ono o čemu su strahovali stanovnici južne šengenske granice - udara migranata. Već neko vrijeme to je svakodnevnica na slunjskom području, pa ne čudi što se ova tema već u nekoliko navrata aktualizirala na Gradskom vijeću. 

Problema za lokalno stanovništvo je mnogo, a najveći trenutnu na početku nove turističke sezone su gomile smeća koje migranti ostavljaju za sobom i to na najfrekventnijim turističkim punktovima u gradu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na tu problematiku na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća upozorila je vijećnica Diana Cindrić. 

- Svjesni smo situacije koja se događa, a isto tako i činjenice da se u samom Slunju i okolici ostavljaju gomile smeća. Pohvaljujem svaku akciju koja je inicirana i realizirana u cilju prikupljanja i zbrinjavanja ostavljenih predmeta, uglavnom odjeće i obuće te njihova zbrinjavanja. Navodim primjer da sam i sama nedavno u jednom objektu u našem vlasništvu blizu moje kuće našla puno ostavljene odjeće i obuće ne znajući da je netko prenoćio u tom objektu, pokupila i napunila 4 pune velike veće s nadom da će vrijedni radnici KD Lipa to i pokupiti. Nije naše smeće, ali su ga pokupili, komentirala je Cindrić.


Dodaje kako smatra da bi trebali kontinuirano brinuti da prostor u koji dolazi sve više turista bude uredan i čist. Predlaže ukoliko je moguće da se oformi mobilni tim koji bi kontinuirano obilazio prostore Jelvik, obale Korane jer to je zatrpano smećem.

- Situacija nam je takva kakva je, ali mislim da trebamo držati naš grad primjerno urednim i čistim, poručila je Cindrić. 

Razgovaralo se s policijom

Gradonačelnica Mirjana Puškarić složila se da su migranti postali jedna velika tema u Slunju te je održan sastanak Stožera civilne zaštite na kojem se razgovaralo i sa šefom policije i pokušavalo pronalaziti rješenja.

- Jedno od rješenja je da se dogovorilo da  policija ima uz sebe i vreće za smeće pa kada ih i privode da svoje smeće pokupe i odlože u vreće. Problem je što se to stalno ponavlja pa radnici Lipe prolaze određene rute i kupe smeće. Neće biti lako u svakom trenutku znati gdje je ostavljena određena količina smeća, ali i putem javnih radova stalno se rade ažuriranja i pokušavaju se iznalaziti nova rješenja, pojasnila je gradonačelnica. 

Dodaje kako ne može obećati da se može u tu svrhu u vrlo kratkom roku nabavljati vozilo i zapošljavati radnike, ali će se definitivno iskoristiti prisutnost javnih radova i pokušati i utvrditi dane da se na rutama i Rastoka, ali i Korane i kupališta do Kotlaca i Jelvika i češće prolazi i pobire smeće. 

- Nije problem samo na tom dijelu, problema imamo i na drugim dijelovima. Postavljaju se i kontejneri na više mjesta ne bi li pokušali na taj način imati mjesta na kojima se može smeće odložiti. Uvažavam prijedlog i nastojat ćemo što češće upravo te rute, a i one koje budu dojavljene obići i pokupiti smeće, naglasila je gradonačelnica. 

Izdvojeno


Reci što misliš!