ŽUPANIJA / SLUNJ

ODGOVOR

Grad Slunj: U godinu dana plaća je zaposlenicima vrtića dva puta porasla za 10%, rast će i još - nema nikakvog razloga za štrajk

Grad Slunj: U godinu dana plaća je zaposlenicima vrtića dva puta porasla za 10%, rast će i još - nema nikakvog razloga za štrajk

"Za neka radna mjesta u Vrtiću predviđeni su veći koeficijenti od onih koje su tražili predstavnici Sindikata."

Na redakcijsku adresu pristiglo je priopćenje Grada Slunja i gradonačelnice Mirjane Puškarić vezano uz najavu štrajka u Dječjem vrtić Slunj objavljenu na KAportalu danas ujutro. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

U objavljenom tekstu pod naslovom „Zaposlenici slunjskog vrtića idu u štrajk: „Grad je držao figu u džepu, a onda se skandalozno povukao iz pregovora“ proziva se Grad „da je tijekom procesa mirenja sa Sindikatom obrazovanja medija i kulture Hrvatske donio jednostranu i neočekivanu odluku kako neće potpisati Kolektivni ugovor za zaposlene u Dječjem vrtiću Slunj; da ne može preuzeti odgovornost za radnice i radnike u dječjem vrtiću ali očekuje da se posao obavlja odgovorno i kvalitetno, na dobrobit djece upisane u vrtić; da je cijelo vrijeme držao figu u džepu te se skandalozno povukao iz pregovora.“

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prije svega želim istaknuti da je Grad Slunj svjestan važnosti Vrtića i njegovih zaposlenika radi posla koji obavljaju, a to je briga o djeci naših građana. Svjesni smo i otežanih uvjeta rada u kojima se trenutno radi zbog izvođenja građevinskih radova nadogradnje Dječjeg vrtića.

Želim istaknuti da je djelatnicima ustanova i udruga koji se financiraju iz proračuna Grada Slunja, uključujući i zaposlene u Dječjem vrtiću Slunj u 2023. godini osnovica rasla za 10%. Početkom 2024. godine uslijedilo je dodatno povećanje osnovice plaće za još 10%, a Odlukom o načinu utvrđivanja plaća za radnike u ustanovama i udrugama koje se financiraju iz proračuna Grada Slunja predviđa se dodatno povećanje plaća u rasponu od 4-15% (ovisno o radnom mjestu). Odlukom se predviđa povećanje koeficijenata zaposlenih u Vrtiću sukladno traženju Sindikata. Za neka radna mjesta u Vrtiću (ravnatelj, kuhar, domar, administrativni radnik, voditelj računovodstva) predviđeni su veći koeficijenti od onih koje su tražili predstavnici Sindikata. Sve o čemu se pregovaralo tijekom postupka mirenja ugrađeno je u Odluku o načinu utvrđivanja plaća za radnike u ustanovama i udrugama koje se financiraju iz proračuna Grada Slunja koja je upućena na usvajanje Gradskom vijeću i koja će biti u primjeni od svibnja 2024. godine (uključujući isplatu plaća za travanj). Tako će ravnateljica Vrtića imati neto plaću od 1.691 € neto, odgojiteljica sa 32 godina staža 1.160,00 € neto, odgojiteljica sa 10 godina staža 1.026 € neto, kuharica sa 10 godina staža 826,00 € neto, a spremačica sa 34 godine staža 802,00 € neto. Pored plaće, svim će se zaposlenicima i nadalje mjesečno isplaćivati naknada putnih troškova (u visini stvarnog troška ili „cipelarina“) i troškova prehrane u visini neoporezivog iznosa (100€ mjesečno). Navedeni iznosi veći su od onih koji se isplaćuju zaposlenima u osnovnom školstvu.

Radi pružanja kvalitetne i potpune informacije javnosti, prije svega zbog roditelja čija djeca idu u Dječji vrtić Slunj želim navesti da, iako puna ekonomska cijena smještaja djece u vrtić za pedagošku 2023./2024. godinu iznosi 273,50 € mjesečno po djetetu, učešće roditelja nije se mijenjalo od 2009. godine i iznosi najviše 79,63 € mjesečno, dok prestala sredstva osigurava Grad i ona iznose minimalno 193,87 € mjesečno po djetetu.

Za realizaciju projekta nadogradnje vrtića za smještaj 60-erto djece Grad mora osigurati više od 1mln € jer ugovorena vrijednost radova iznosi 1.499.308,88€, a bespovratna sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti iznose 487.358,15€.

Daljnje odluke vezane uz utvrđivanje plaća zaposlenih u Dječjem vrtiću Slunj donijet ćemo nakon dobivanja mišljenja od Ministarstva znanosti i obrazovanja vezano uz primjenu odredbi članka 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Naglašavam da Grad preuzima odgovornost za rad i radnike Dječjeg vrtića ispunjavajući sve zahtjeve i prijedloge koji su isticani tijekom postupka mirenja a koji su ugrađeni u interne akte poslodavca (Grada Slunja). Stoga potreba za dodatnom sigurnosti (koju radnici navode kao razlog štrajka) nije osnovana i nije realan razlog za najavljeni štrajk.

Izdvojeno


Reci što misliš!