AKTUALNO

Gerilske ulične galerije karlovačke Platforme F12 prema izboru PerceiveArta među 10 najboljih izložbi u 2018. godini

Gerilske ulične galerije karlovačke Platforme F12 prema izboru
PerceiveArta među 10 najboljih izložbi u 2018. godini

Nezavisni, može se slobodno reći i gerilski umjetnički projekt Platforma F12 čija su okosnica mlade karlovačke umjetnice Anđela Žapčić (Tally Rayne Adams) i Alenka Mance, svojim je uličnim izložbama na neobičnim lokacijama i prostorima, a ujedno i uz nesvakidašnju ideju da svi radovi istovremeno budu i poklon prolaznicima koji su pozvani da ih "udome", privukao je pažnju i osvojio srca mnogih mladih umjetnika i umjetnica diljem Hrvatske, ali i regije, kao i građana.

Potvrdu da je riječ o zaista iznimno vrijednom kulturnom projektu Platforma F12 dobila je i od strane internet portala PerceiveArt koji je odabrao 10 najboljih izložbi u 2018. godini i među njih svrstao i akcije Platforme F12 u Karlovcu, Zagrebu, Dugoj Resi, Lovincu...

Kulturna djelatnica, likovna kritičarka i kustosica, diplomirana muzeologinja i povjesničarka umjetnosti, Sonja Švec Španjol, ističe da su akcije Platforme F12 revitalizirale napuštene i često derutne javne prostore te potaknule interes lokalne zajednice za kulturne i umjetničke sadržaje. Platforma F12, ističe autorica, time pokazuje i potvrđuje kako uvijek postoji način da se nešto promijeni na bolje i kako svatko može doprinijeti kvaliteti života u zajednici u kojoj živi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U odabiru 10 najboljih, izložbe nisu numerirane, odnosno nije napravljen redoslijed, jer su sve odabrane izložbe, ističe se, jednako vrijedne. Spomenimo i da su uz ulične izložbe Platforme F12 u protekloj godini, prema odabiru PerceiveArt portala, najbolje izložbe "Tvoje tijelo, moja kuća" Maria Javorana (Lauba, Zagreb), Mare Modul (Tehnički muzej Zagreb), "Retrospektiva" Nevenke Arbanas (Klovićevi dvori, Zagreb), "O gruboći - Držićeva groteska" Davora Vrankića (Dom Marina Držića, Dubrovnik), "Šume" Ane Ratković (Lauba, Zagreb), međunarodna izložba "Minijature" (Vršilnica - Novi dvori Zaprešić), "Nokturno" Gorane Težak (Dioklecijanovi podrumi, Split), 5. Hrvatski trijenale crteža "Intimni crtež - mali format - Miroslav Kraljević i hrvatski suvremeni umjetnici" (Kabinet grafike, Zagreb) te 18. Triennale hrvatskog slikarstva "Plavi salon" (Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar).

I ove godine od Platforme F12 možemo očekivati brojna ugodna umjetnička iznenađenja. Uostalom, valja podsjetiti da je upravo njihovom zaslugom u Hrvatskoj po prvi puta počelo obilježavanje Svjetskog dana community arta - ove godine akcija će se održati 17. veljače, a svi zainteresirani pozvani su da taj dan uzmu neki svoj autorski rad ili djelo (u obzir dolaze likovni radovi, fotografije, digitalni kolaži, skulpture, ručni radovi, literarni radovi, poezija, itd) i postave ga negdje na lokaciji po izboru u svome gradu ili mjestu gdje se trenutno nalaze.

KAportal.hr


Reci što misliš!