AKTUALNO

Umjesto prijelaza, na mostu "žilet žica": Mještani s obje strane granice zapustili njive i vinograde jer se birokrati ne mogu dogovoriti

Umjesto prijelaza, na mostu

U pograničnim mjestima često državna granica znači samo administrativno razgraničenje. Drugih razlika nema. Ljude povezuju isti običaji, ista kultura, isti stil života. Međusobno su isprepleteni obiteljskim, prijateljskim i poslovnim vezama.

Tako je i na ozaljsko - vivodinskom području koji se naslanja na granicu između Hrvatske i Slovenije. Međutim, ono što im je nekad bilo udaljeno par minuta vožnje, sada se mjeri u desecima kilometara, a vremenski može biti i satima. Naime, prošlo je više od četiri godine otkako je privremeno zatvoren malogranični prijelaz Obrež - Božakovo radi sanacije mosta preko potoka Kamenica. Do danas ništa se nije promijenilo, most "krasi" korovom obrasla žilet žica.

Prijelaz "pred nosom"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Žalosno je da pred nosom imamo prijelaz, a putovati moramo do 10 kilometara udaljenog drugog prijelaza ukoliko moramo prijeći granicu. Otkako su česte gužve na glavnom graničnim prijelazu, lokalnom stanovništvu malogranični prijelazi su jedina veza sa Slovenijom, ispričala je za KAportal Barbara Žapčić.

Dodaje da su ona i svi njezini sumještani ogorčeni jer su ograničeni i u mnogo toga ovise o onome s druge strane državne granice. Sad su isključivo vezani za udaljeniji malogranični prijelaz Vivodina - Krmačina do kojeg vodi slabo održavana županijska cesta ili na glavni granični prijelaz Jurovski Brod - Metlika koji je svakodnevno preopterećen prometom pa su česte gužve.

- To najbolje osjete dnevni migranti, koji odlazak na posao u susjednu Sloveniju skupo plaćaju, kaže nam Barbara kojoj bi ovaj prijelaz itekako olakšao putovanje i skratio joj muke. Takvo raspoloženje je i kod susjeda Slovenaca, naročito onih koji obrađuju svoju zemlju s druge strane granice, odnosno u Hrvatskoj.

Ne mogu na svoju njivu

- Ovo je poznati vinogradarski kraj, svatko od nas ima njivu ili vinograd koji obrađuje naraštajima.  Uobičajeno je da Hrvati i Slovenci imaju svoju zemlju na drugoj strani granice. Od kad prijelaz nije u funkciji mnoge poljoprivredne parcele i vinogradi prestali su se obrađivati. Jednostavno smo spriječeni, nemamo izlaza. To je žalosno, rekla je Simona Lešćanec, iz susjednog slovenskog mjesta Rakovec.

O sanaciji mosta koji ovdje mnogim "život znači" moglo se čuti i na sjednici Vlade u Karlovcu potkraj prošle godine, na kojoj je donesen Zaključak o pokretanju prijedloga postupka pregovora sa slovenskom stranom. O namjerama Vlade mještani baš i nemaju pozitivna očekivanja, smatraju da se radi o proračunatom odugovlačenju s ciljem da se ljudi prilagode na život bez prijelaza.

Pravo je pitanje zašto je izostala konkretna reakcija nadležnih tijela svih ovih godina i ima li itko sluha za stanovnike ovog pograničnog područja koji su prepušteni sami sebi.  Jesmo li još jednom svjedoci nedovoljno osjetljive lokalne vlasti ili je ovo samo još jedna od epizoda bildanja mišića u vrlo dinamičnim odnosima na relaciji Zagreb - Ljubljana.

KAportal.hr


Reci što misliš!