AKTUALNO

KAretrovizor: Karlovačkih 15 minuta eurovizijske TV slave - nastup na "Igrama bez granica" koje je pratilo 200 milijuna Europljana

KAretrovizor: Karlovačkih 15 minuta eurovizijske TV slave - nastup
na

Ideju za Igre bez granica, natjecanje u novoizmišljenim kolektivnim igrama zabavno-sportskog karaktera koje je putem eurovizijske razmjene pratilo na desetine milijuna Europljana u doba prije pada Berlinskog zida, dao je glavom i bradom utemeljitelj Pete Francuske Republike Charles de Gaulle. Mislio je kako bi niz luckastih igara u natjecanju između mladih Francuza i Nijemaca pomoglo u pomirenju i izgradnji novog prijateljstva dviju država nakon godina neprijateljstava u 2. svjetskom ratu. Tako i bi, 1965. godine ekipe gradova iz Francuske, Njemačke, Belgije i Italije natjecale su se prvi put i kako su prolazile godine natjecanje je postalo vrlo popularan eurovizijski TV šou, a broj zemalja učesnica se povećavao. Bivša Jugoslavija, kao jedina država iz istočnog socijalističkog lagera pridružila se igrama 1978. i već godinu kasnije je Karlovac, upotpunjujući svoje slavlje četristote obljetnice osnivanja, dobio priliku da oformi ekipu za Igre bez granica. Baš kao i danas, pojaviti se na televiziji i da vas usput gleda pola Europe bila je velika stvar i u Karlovcu je vladalo prilično uzbuđenje i gužva među karlovačkim sportašima tko će biti odabran u ekipu koja će na kraju otputovati u Bonn, tadašnji glavni grad Zapadne Njemačke. Za spomenuti je da se Karlovčani u bijelom svijetu protiv ekipa iz mnogo većih gradova nisu obrukali, osvojili su drugo mjesto, odmah iza domaćina Bonna. Prenosimo dio atmosfere iz tog vremena putem teksta objavljenog u Karlovačkom tjedniku iz vremena priprema karlovačke ekipe „Igre bez granica“.

„Pored vještine potrebna i sreća“, Karlovački tjednik, 2. kolovoza 1979.

Ovogodišnja zabavno sportska priredba Eurovizije „Igre bez granica“ koja prosječno ima 200 milijuna gledalaca, protječe u znaku Jugoslavena čije su momčadi žarile i palile na dosadašnjim priredbama. Podsjetimo: na tri od pet do sada održanih priredbi pobijedile su naše ekipe, odnosno reprezentacije Zrenjanina, Gornjeg Milanovca i Beograda. Ovakav uspjeh predstavnika jedne zemlje nije zabilježen u 15-godišnjoj povijesti „Igara bez granica“. Sa zanimanjem se, stoga, očekuje nastup naše slijedeće momčadi u ovom popularnom spektaklu: reprezentacije Karlovca, 8. kolovoza u Bonu. Nameće se pitanje: može li Karlovac u glavnom gradu SR Njemačke ponoviti podvig Zrenjanina, Gornjeg Milanovca i Beograda? Pripreme za priredbu u Bonu počele su odmah pošto se saznalo da će Karlovac, u godini kad obilježava 400. godišnjicu utemeljenja, sudjelovati na Igrama bez granica. Početkom svibnja u Karlovačkom tjedniku objavljeno je da se traže kandidati za sportsko-takmičarski dio priredbe. Mladi su pokazali veliko zanimanje za ovo natjecanje tako da je nakon psihofizičkog testiranja izabrano tridesetak takmičara. Intenzivne pripreme počele su 14. lipnja u Školskoj sportskoj dvorani, pod nadzorom trenera Antuna Purgara. Sredinom srpnja za završne pripreme zadržano je 14 natjecatelja i četiri rezerve, koji sada svakodnevno marljivo treniraju nekoliko sati. Učinjeni su ogromni napori da reprezentacija Karlovca što spremnije otputuje u SR Njemačku, gdje će biti bodrena od nekoliko tisuća naših radnika na privremenom radu u toj zemlji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Natjecateljima su stvoreni odlični tehnički, prostorni i kadrovski uvjeti za uvježbavanje svih disciplina za „Zabavu na svježem zraku“, kako je nazvana šesta priredba Igara bez granica. Ipak, teško je prognozirati plasman naših sugrađana s obzirom da se ipak radi i zabavnoj igri, u kojoj pored vještine i spretnosti treba i mnogo sreće…Svi u ekipi napominju da će se maksimalno zalagati kako bi postigli što bolji rezultat i dostojno reprezentirali grad i našu zemlju na ovom popularnom natjecanju. Uostalom, samo takmičenje i ono što se vidi na malom ekranu i nije najvažnije. Druženje mladih ljudi, međusobno upoznavanje i sklapanje prijateljstva među omladinom širom Evrope, što redovito prati ovu priredbu, najveća je vrijednost „Igara bez granica“. U svemu ovome, ističu takmičari Karlovca, neće zaostajati za predstavnicima gradova iz sedam evropskih zemalja... Priredba u Bonu treba da doprinese popularizaciji i afirmaciji grada na Kupi i Korani i njegovih povijesnih, kulturnih i prirodnih ljepota. Karlovac će u Bonu biti predstavljen izložbom kolor fotografija i turističko-propagandnim materijalom. Jedna ulica u ovom gradu dobit će ime Karlovca, a našem gradu bit će posvećeno i nekoliko izloga u glavnom gradu SR Njemačke. Predsjednik Skupštine općine Karlovac Ivica Vukelić priredit će u Bonu primanje za predstavnike ekipa učesnica, domaćina i strane novinare na kojem će govoriti o Karlovcu i njegovoj okolici. Reprezentacija i delegacija Karlovca, koju će voditi predsjednik Skupštine općine Karlovac, polazi na put 5. kolovoza.

Kapetan ekipe Karlovca je Antun Jurčević, Srebrenka Kunić njegov asistent, a trener Antun Purgar. Članovi ekipe su: Zlatko Čavlović, Damir Cegur, Miroslav Marjanović, Zlatko Šajatović, Slavko Kurija, Borivoje Gaćeša, Željko Vorkapić, Krešimir Božičević, Branka Blašković, Irena Bezjak, Ksenija Stipić, Milica Blagojević, Stjepan Vučić, Ivančica Kralj, Darinka Bigić i Zlatko Cinac.

Pripremio Tihomir Ivka


Reci što misliš!