AKTUALNO

Producent Kralja lavova na Petrovoj gori snima njemačku seriju - partizanski spomenik postaje filmska kulisa

Producent Kralja lavova na Petrovoj gori snima njemačku seriju -
partizanski spomenik postaje filmska kulisa

Na Petrovoj gori i u tamošnjem antifašističkom spomeniku snimat će se njemačka serija, zbog čega je zdanje zakupljeno do 2020. godine. Prenosimo informaciju Jutarnjeg lista autorice Patricie Kiš, a cijelu reportažu o tome možete pročitati na Jutarnji.hr.

Spomenik koji već godinama stoji prepušten devastaciji djelomice je uistinu počišćen nakon niza godina iako je naš fotoreporter snimio i rijetke ostatke smeća u kutevima koji su još prisutni. Pitali smo unuku Vojina Bakića, Vjeru Bakić, o tome zna li što će se snimati, odgovorila nam je da je čula da se nešto snima, no dodala je i da, iako su njih “bili dužni obavijestiti, kao nasljednike autorskih prava, o snimanju, nisu ih obavijestili”, piše Jutarnji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Da će se prema svemu sudeći snimati serija na Petrovoj gori, potvrdila je Jutarnjem Tanja Ladović Blažević iz Hrvatskog audiovizualnog centra. “HAVC je upoznat s

namjerom tvrtke Blue Sky Adriatics da na području Republike Hrvatske, između ostalog i na Petrovoj gori, u ulozi servisnog producenta sudjeluje u snimanju opsežnog projekta tijekom jeseni ove godine. Radi se o originalnoj njemačkoj produkciji. Projekt je u pripremnoj fazi i još nismo zaprimili službenu prijavu.”

I Davor Žafran iz produkcijske kuće Blue Sky Adriatic rekao je da će snimati na lokaciji, no zbog prethodno potpisanog ugovora nije smio reći o kojoj se seriji radi. - Za snimanje smo dobili sve potrebne dozvole i od Ministarstva kulture i od nadležne općine. Što se tiče zabrane ulaska, tamo je već otprije stajao lokot i nije se smjelo ući, a kada smo došli na lokaciju, vidjeli smo da je spomenik u lošem stanju, kako je u javnosti, uostalom, i poznato - rekao je Žafran.

Da uistinu već neko vrijeme stoji lokot s bravom na ulazu u spomenik, potvrdili su nam oni koji su posljednjih godina tamo bili, no u sam spomenik svatko je, tko je to

htio, mogao ući sa strane. Kako je jučer snimio naš fotoreporter, spomenik je zaključan, a na njemu piše “Opasno je zadržavati se u krugu spomenika”. Također piše da se “ključ nalazi u općini Vojnić”.

Blue Sky Adriatic, može se pronaći na njihovim stranicama, produkcijska je kuća koja, kako piše, “organizira međunarodne produkcije u Hrvatskoj, Sloveniji i u drugim zemljama regije”. Jedna je od ponuda da organiziraju snimanja na lokacijama “vezanim uz komunističku arhitekturu”. Kako nam na naš upit dodatno pojašnjava Davor Žafran, “u ponudi su neke lokacije koje su izgrađene u doba socijalizma, primjerice u Heinzelovoj, gdje su i naši uredi”.

Tvrtka, kaže, postoji petnaestak godina, većinom snimaju strane produkcije, s naglaskom na reklamama. - Imamo razne dogodovštine tijekom godina, primjerice, radili smo produkciju za uvodnu scenu filma ‘Lov na vještice’ (snimala se u Istri, op. a.) i tada sam ja vozio Nicholasa Cagea uokolo - dodaje.

Inače, Davor Žafran financijski je i administrativni direktor tvrtke Blue Sky Adriatic koju vodi Mario Žvan. Žvan ima i tvrtku Blue Sky Africa u Keniji, zemlji u kojoj je godinama živio. Od najnovijih projekata, spominje se kao jedan od producenata Disneyjeva filma “Kralj lavova”. Prema riječima našeg sugovornika, “Žvan je vlasnik kompanije i još je od šezdesetih godina, od djetinjstva, živio u Keniji. Vratio se posljednjih godina u živjeti u Hrvatsku, s obitelji.”

Izdvojeno


Reci što misliš!