AKTUALNO

Općina Kamanje slavi svoj dan, načelnik Mateljan pohvalio se kako su i dalje u županijskom vrhu po povlačenju EU novca

Općina Kamanje slavi svoj dan, načelnik Mateljan pohvalio se kako
su i dalje u županijskom vrhu po povlačenju EU novca
Načelnik Općine Kamanje, Damir Mateljan

-  Ovo je 15. jubilarna svečana sjednica Općine Kamanje, još nismo punoljetni, tek smo tinejdžeri, međutim u ovom vremenskom periodu uspjeli smo u malom kraju promjeniti neke stvari i dignuti standard koji zahtijevaju naši građani kako bi njihov život u našem kraju bio ljepši i bolji, riječi su načelnika Općine Kamanje Damira Mateljana na početku svečane sjednice Općinskog vijeća.

Krenuvši od samih početaka 2004. godine kada je Općina Kamanje osnovana, tadašnji izvorni proračun od 600.000 kuna zahvaljujući nizom poreznih reformi, narastao je danas na 2,5 milijuna. Međutim, kako kaže načelnik Mateljan, to još nije dovoljno novaca da bismo podignuli standard kakav želimo za našu općinu i kojeg naši građani očekuju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Općina Kamanje specijalizirala se upravo da oplemeni svoj proračun europskim sredstvima pa smo tako 2007. godine bili prva općina u Europskoj Uniji koja je po glavi stanovniku povukla najviše sredstava iz EU fondova. I dalje smo u samo vrhu, naročito u Karlovačkoj županiji  po povlačenju europskih sredstava. Tim sredstvima gradimo ceste, ove godine sagradili smo više kilometara nerazvrstanih cesta do naših naselja, trenutno najvažnija investicija u našoj općini je gradnju vrtića.

Nakon što vrtić bude završen taj prostor će biti opremljen za 25 naših mališana. Nama u Kamanju nije cilj da napravimo vrtić kako bi smo ga pompozno otvorili i pomoću njega osvojili izbore, nego kako bi taj vrtić bio funkcionalan, održiv i kako bi naši mališani imali zaista najviši mogući standard, napominje načelnik Mateljan.

Općina Kamanje nalazi se na samoj granici sa susjednom Slovenijom s kojom, prema riječima načelnika Damira Mateljana, odlično surađuju i provode niz zajedničkih projekata. Trenutno zajedno sa susjednim slovenskim općinama Semič i Metlika provode projekt Misterion – iskustvo podzemnih voda,  vrijedan preko 10 milijuna kuna.

Jedna od najvažniji investicija koja prethodi u Kamanju je izgradnja nogostupa u dužinu 4,7 km uzduž državne ceste D228, vrijednosti preko 16 milijuna kuna. Ako je vjerovati Ministarstvu mora,prometa i infrastrukture i Hrvatskim cestama početak radova očekuje se nagodinu.

-  Govorimo o cesti koja je jedina cesta, zahvaljujući tadašnjem ministru prometa i sadašnjem potpredsjedniku Hrvatskog Sabora Siniši Hajdaš Dončiću, prekategorizirana iz niže županijske u višu državnu. I ne samo kako bismo mogli preko državnih institucija tražiti sredstva za tu investiciju, nego kako bi se sagradio most u Pokuplju koji nije na našem području, ali jednako je važan kako za Kamanje, Žakanje tako i za Ozalj. Ovo je izuzetno važna investicija i duboku se nadam da će dočekati svjetlo dana i da će biti realizirana, jer upravo snaga jedne države je u njezinoj racionalnost i očituje se u tome da se projekti takve važnosti što prije ostvare.

Na kraju službenog dijela svečane sjednice načelnik Općine Kamanje Damir Mateljan, zahvalio se svima onima koji su svih ovih godina bili zajedno uz njih, kako sa županijske razine, tako i s nacionalne koji su oduvijek, napominje Mateljan, imali razumijevanja bez obzira jesu li bili kompatibilni s vlašću ili ne.

- Želim vam prije svega da uživate u ova tri dana u  našem festivalu kojeg smo pripremili jer ste to i zaslužili. Općina nije samo njezina vlast, općina nisu samo općinski vijećnici ili načelnik općine, općina smo svi mi. Stoga dragi mještani općine Kamanja neka vam je sretan vaš dan, poručuje načelnik Općine Kamanje Damir Mateljan.

KAportal.hr

 

 

KAportal.hr


Reci što misliš!