AKTUALNO

Dom zdravlja Karlovac najpristupačniji osobama s invaliditetom - jedini ih uključio i u projektiranje izmjena i osposobio zaposlenike za komunikaciju

Dom zdravlja Karlovac najpristupačniji osobama s invaliditetom -
jedini ih uključio i u projektiranje izmjena i osposobio
zaposlenike za komunikaciju

Napravljene izmjene olakšale su osobama s invaliditetom ulazak i kretanje u zgradi, ali im omogućile i dostojanstvenije davanje krvi i urina pa usluge sada, po riječima Gordane Jurčević, predsjednice Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije i članice povjerenstva koje je odlučivalo o Plavom cvijetu pristupačnosti, mogu koristiti ravnopravno sa svim ostalim građanima. Osim toga, u projektu adaptacije Doma zdravlja, predstavnici udruga osoba s različitim invaliditetom, sudjelovali su od samog početka.

- Mi jesmo na raspolaganju jer i nama je u interesu da sve ono što se radi ne bude samo pro forme, nego i funkcionalno jer ćemo to koristiti. Puno to olakšava i onima koji nam pomažu i zato je svijetli primjer gdje su svi predstavnici, od osoba s tjelesnim oštećenjem, slabovidnih, slijepih, gluhih, nagluhih do osoba s intelektualnim teškoćama, "iz svojih cipela" mogao reći što treba prilagoditi da ovaj Dom zdravlja stvarno bude po mjeri svih građana, napomenula je Jurčević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pristupačnost javnih površina i zgrada u Karlovcu doista može biti primjer ostalima, posebno sve ono što je učinjeno posljednjih nekoliko godina, no to ne znači da su sve one pristupačne osobama s invaliditetom.

- Postoje naizgled male negativnosti, koje se mogu lako otkloniti, a osobama s invaliditetom predstavljaju izniman teret. Primjerice, u zgradi postoji dizalo, a ulazna vrata su takva da ih ne može otvoriti osoba s dvije ruke, kao što je u HZZO-u u Karlovcu. Zatim, naši su prostori u Banjavčićevoj 20, kuda svakodnevno prolaze osobe s invaliditetom, osobe u invalidskim kolicima pa je nedopustivo da to nije zona smirenog prometa, ležećih policajaca. Imamo vrlo neugodnih iskustava kada osobe u invalidskim kolicima ne mogu prijeći cestu jer im nekulturni vozači ne staju ili voze takvom brzinom da se osoba ne usudi preko. To su stvari koje se moraju rješavati, naglasila je Lendler.

U manjim sredinama arhitektonski su problemi i veći, no tamo je izraženija pomoć jednih drugima, ali na žalost i prilično slučajeva kada osobe s invaliditetom nisu integrirane u zajednicu pa ono što trebaju, za njih obavlja netko drugi.

- Onda osoba s invaliditetom i ne dolazi u situaciju da mora potražiti pomoć; socijalna uključenost je manja, što je daleko gore, zaključila je Lendler.

KAportal.hr


Reci što misliš!