AKTUALNO

Najskuplji pročistač ikad? Petračić otkrio da je ISPA zbog sudskog spora koštala dodatnih 8 milijuna eura - Mandić i Rogoz tvrde: Platila je RH, a ne Karlovčani!

Najskuplji pročistač ikad? Petračić otkrio da je ISPA zbog sudskog
spora koštala dodatnih 8 milijuna eura - Mandić i Rogoz tvrde:
Platila je RH, a ne Karlovčani!
Pročistač otpadnih voda u Karlovcu

- Nije mi drago što moram pitati da li je istina da je ViK izgubio sudski spor, prvostupanjski, drugostupanjski, uopće nije bitno, za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda? Da li je istina da je Grad izgubio tako veliku parnicu i koliko će nas to koštati, tko će to platiti, pitao je na današnjem, skoro trostanom Aktualcu, Davor Petračić (nezavisni), otkrivši tako prvi put u javnosti da je izgradnja pročistača bila i skuplja nego što se do sad mislilo.

Stajala je, podsjetimo, 12,1 milijuna eura, od čega je 1,133.000 dao ViK, 183.000 Grad Duga Resa, a ostalo EU i država. Izgrađen je 2011.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- ViK i Grad Karlovac u tim sudskim postupcima nisu bili stranke, nego RH, putem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje koja je sudjelovala u tim sudskim procesima, odgovorio je direktor ViK-a Nikola Rogoz.

Petračić odgovorom nije bio zadovoljan, a otkrio je i da se radi o iznosu od oko 8 milijuna eura.

- ISPA-u je dio financirao Grad Karlovac i, po logici stvari, ako je financirao, morat će platiti bar dio odštete koja iznosi oko 8 milijuna eura. Pretvorit ću se u istraživačkog novinara da vidim koja je prava istina i da li će Grad imati štete. Jer ta šteta napravljena je negiranjem radova unutar ISPA-e u vrijednosti 4 milijuna eura, nije priznata izvođaču i sad je narasla na 8 milijuna eura. A 8 millijuna eura je približno godišnji promet VIK-a, tako da to nije priča koju treba baciti pod tepih, kazao je Petračić.

Da je šteta postojala, ali i da je podmirena iz državnog proračuna, potvrdio je gradonačelnik Damir Mandić (HDZ).

- Najtočniji odgovor je koji je dao i direktor: to je spor RH i izvođača. Svojevremeno, 2007., 50-ak miijunal kuna sufinanciranja, obveza na strani Grada i Vik_a da se isfinancira pročistač, isto je platila RH. Informacija koju imam je da je u ime RH Ministarstvo regionalnog razvoja platilo ovo o čemu govorite, ispričao je Mandić i poručio Petračiću da može slobodno dalje istraživati.

KAportal.hr

 


Reci što misliš!