AKTUALNO

Vlada donijela odluku o obnovi mostova na hrvatsko-slovenskoj granici, u Karlovačkoj županiji ima ih čak šest

Vlada donijela odluku o obnovi mostova na hrvatsko-slovenskoj
granici, u Karlovačkoj županiji ima ih čak šest
Granični most Jurovski Brod (HR) - Metlika (SLO)

Na prvoj sjednici Vlade u listopadu ove godine donesena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o upravljanju, održavanju i rekonstrukciji mostova na hrvatsko-slovenskoj državnoj granici.

Naime, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković pojašnjava kako Republika Hrvatska i Republika Slovenija do danas nisu uredile pitanje upravljanja, održavanja i rekonstrukcije mostova na hrvatsko-slovenskoj državnoj granici. Takvo stanje bitno otežava rad pravnih osoba koje u svakoj državi upravljaju predmetnim mostovima, odnosno cestama koje prelaze preko istih. Kako mostovi predstavljaju jedinstvene građevine, izvođenje radova nije moguće obaviti na način da svaka ugovorna stranka radi na svojoj polovici mosta bez dogovora s drugom ugovornom strankom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zbog toga predlaže se pokretanje postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o upravljanju, održavanju i rekonstrukciji mostova na hrvatsko-slovenskoj državnoj granici. Riječ je o ukupno 26 graničnih mostova s Republikom Slovenijom, od toga polovica je na državnim cestama. Procijenjena vrijednost aktivnosti redovitog održavanja na svim graničnim mostovima za financijsko razdoblje 2020.-2023. iznosi 14 milijuna kuna, od toga u sljedećoj godini planira se utrošiti 2,2 milijuna kuna.

U Karlovačkoj županiji radi se o mostovima na državnim cestama između Pribanjaca i Vinice i između Jurovskog Broda i Metlike. U Vladinom planu održavanja nalazi se i mostovi na cestama različitih kategorija između Vivodine i Krmačine, Pravutine i Krasinca, Prilišća i Žunića, kao i most preko potoka Kamenica između Obreža Vivodinskog i Božakova.

KAportal.hr


Reci što misliš!