AKTUALNO

Inovatori iz Karlovačke županije s ARCA-e se vratili punih ruku - evo sa čime su briljirali na najvećem domaćem sajmu inovacija

Inovatori iz Karlovačke županije s ARCA-e se vratili punih ruku -
evo sa čime su briljirali na najvećem domaćem sajmu inovacija
Nagrađeni izlagači Udruge inovatora Karlovačke županije s Alirezom Rastegarom, predsjednikom IFIA (treći s desna)

S jučer završene Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2019, koja je u Zagrebu okupila više od 90 domaćih i 50 izlagača iz inozemstva, inovatori iz Karlovačke županije vratili su se sa zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama, te posebnim, međunarodnim priznanjima.

Udruga inovatora Karlovačke županije na najvećoj domaćoj izložbi inovacija predstavila se selekcijom od 11 inovacija, nagrađenih na nedavnoj  iKA-i u Karlovcu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U kategoriji mladih inovatora, županijska Udruga inovatora predstavila je četiri inovacije i sve su nagrađene.

- Brončanu medalju ARCA osvojili su učenici Tehničke škole Karlovac sa svojim mentorima Ivanom Juranom i Ivanom Trubićem za Uređaj za regulaciju posmaka x i y osi, učenici Obrtničke i tehničke škole Ogulin s mentorom Milanom Žlimenom za Zamjenu luxomata (osjetila za jačinu svjetlosti) relejom te učenici Osnovne škole Slava Raškaj iz Ozlja, Juraj Jaušovec, David Ferko i Ian Palisak s mentorom Predragom Matkom za izložak Pametna kuća. U ovoj kategoriji nagrađenih, zlatnom medaljom nagrađena je inovacija studenta Veleučilišta u Karlovcu Domagoja Bubana i njegovog mentora Vladimira Tudića, ZET – Pametni sustav naplate. Vrijednost ove inovacije potvrđena je i posebnim priznanjem, nagradom IFIA-e (Međunarodne federacije nacionalnih udruga inovatora) za najbolju inovaciju, kazali su iz Udruge.

I oni stariji inovatori na ARCA-i su imali sjajne rezultate, također su osvojili medalje i posebna priznanja.

- U kategoriji seniora brončanom medaljom nagrađen je Parno turbinski agregat u sklopu solarne ili kogeneracijske elektrane, grupe autora iz Tvornice turbina d.o.o., Elastična spojnica za energetske i specijalne transformatore, autora Josipa Prahovića, vlasnika Fleksivoda iz Kamanja te Proizvodnja nosiljke za boce Tönissteiner, grupe autora iz DS Smith Plastics Karlovac d.o.o. Brončanom medaljom nagrađen je i Marko Marković iz Karlovca za dizajn Ručnog sata – Karlovačka zvijezda. Ista inovacija nagrađena je i posebnim priznanjem Nacionalnog udruženja pronalazača iz Makedonije. U istoj kategoriji, srebrnom medaljom nagrađena je inovacija Ivana Ferka iz HS Produkta d.o.o., Sakupljač čahura za jurišnu pušku VHS – 2D/K. Osim nagrađenih inovacija čiju je kvalitetu prepoznao stručni ocjenjivački sud, zanimanje posjetitelja izazvale su i inovacije Hibridna led rasvjeta Mišela Turkalja iz tvrtke Apus d.o.o. te Turbo vodna pumpa Ø505, Janka Baića iz Karlovca. Ovaj uspješan nastup Karlovčana zaokružila je Diana Prpić, osvojivši zlatnu medalju za već poznatu Batelu – slatki namaz od batata, poručili su iz Udruge inovatora Karlovačke županije.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!