AKTUALNO

KAretrovizor: Karlovčani su se nekad vjenčavali i u Zorin domu, sad nam ipak draža nova sala kao doprinos revitalizaciji Radićeve

KAretrovizor: Karlovčani su se nekad vjenčavali i u Zorin domu, sad
nam ipak draža nova sala kao doprinos revitalizaciji Radićeve
Zorin dom - KAfotka.net

Nakon godina najava megalomanskih planova po pitanju uređenju Zvijezde, koji su se na kraju pokazali kao dobro opravdanje da se ne napravi ništa, dočekali smo i nešto što bi se moglo nazvati politikom malih koraka u Zvijezdi. U tom kontekstu treba gledati i popločavanje te zatvaranje za motorni promet Šebetićeve ulice kao uvod u slično poljepšavanje Radićeve, a posebno provedbu u djelo plana da se prostorija za civilna vjenčanja uredi u Radićevoj ulici, tamo gdje je dugo vremena bila knjižara VBZ. Plan je bio racionalan i svrsishodan; državni prostor urediti za nešto od društvene koristi što će usput dati mali, ali važan poticaj oživljavanja starog dijela grada. Razlog je također motiviran racionalizacijom, odnosno željom da se novac prestane trošiti na najam kad to nije nužno. Naizgled je to sitna stvar, ali preseljenje sale za vjenčanja je pohvalan korak za koji se nadamo da će biti više od izuzetka. Istinabog, taj je potez zasluga šefice Ureda državne uprave u Karlovcu, ali projekt je snažno podupirao i kao doprinos revitalizaciji Zvijezde prepoznao Grad Karlovac, pa se ostajemo nadati da bi politika malih, ali konkretnih koraka u obnovi i revitalizaciji Zvijezde mogla postati službena.

Inače, od kad se sjećamo, sala za vjenčanja je bila smještena u Vraniczanyjevoj ulici, no nakon denacionalizacije, u tom se prostoru morao plaćati prilično visok najam Pravoslavnoj crkvi od 5 eura po kvadratu, pa se na kraju netko pametno dosjetio da postoje i bolja rješenja. Zanimljivo, otkrivaju nam stare novine, građanska vjenčanja u Karlovcu prije te ere prostora u Vraniczanyjevoj, održavana su i u Zorin domu. Zanimljivo i zgodno rješenje, ali u 2018. zbog Radićeve i Zvijezde ipak glasamo za novi prostor kao idealnu opciju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Vjenčanja opet u Zorin domu“, Karlovački tjednik, 11. prosinca 1969.

Od prije dva tjedna svečani obred sklapanja braka doveden je u Karlovcu ponovno na jedan dolični i ljepši nivo. Naime odsada se vjenčanja održavaju ponovno u zgradi Zorin doma, gdje su i nekada održavana i za tu priliku je uređena posebna dvorana. Kako je bilo poznato, dosada su se vjenčanja održavala u raznim službenim prostorijama i običnim kancelarijama koje nisu nikako odgovarale ovakvoj svečanosti kakvo je vjenčanje.

Zato ovu promjenu koju su organizirali Općinska skupština i uprava Kulturnog centra treba pozdraviti ali sa željom da se vjenčanje održavaju zaista dostojno i redovno, bez nekih promjena ili odgađanja, ako se u Zorin domu održava neka druga priredba.

Na kraju još spomenimo i prve bračne drugove koji su vjenčani u Zorin domu. To su radnici Đurđica Barac i Halil Ferhatović koji su primili kao poklon jednogodišnju pretplatu za kazališne predstave. Kao kuriozitet spominjemo da je upravo prva predstava nosila naziv „Ženidba“.

Pripremio Tihomir Ivka

Izdvojeno


Reci što misliš!