AKTUALNO

KAretrovizor: Nekad je kineski ministar u Jugoturbini bio sitna crtica u novinama, danas bi bio senzacija

KAretrovizor: Nekad je kineski ministar u Jugoturbini bio sitna
crtica u novinama, danas bi bio senzacija

Veliki dio izvozne politike u prošlom sustavu bazirao se na kliringu, odnosno prebijanju dugovanja nenovčanim sredstvima. Ta trampa funkcionirala je uglavnom samo s državama koje i same nisu bile tržišne privrede, s arapskim zemljama koje su kao i Jugoslavija pripadale Pokretu nesvrstanih bilo je raznih kombinacija, a u zapadni kapitalistički svijet izvozili smo manje i uglavnom po tržišnoj osnovi. Zapravo, kad se zbroji, jedan od najvećih izvoznih proizvoda u bivšem sustavu bili su sami ljudi koji su s privremenog rada u inozemstvu slali devize svojim obiteljima. Samo 1981. od radničkih doznaka iz inozemstva u Jugoslaviju se slilo tadašnjih 2 milijarde dinara.

U to doba Kina i Kinezi nisu, osim po ideološkoj osnovi, bili neki atraktivni privredni partner. Ali, da su nas u to doba otkrivali dokaz je i napis iz politički burne 1971.-e u Karlovačkom tjedniku. Karlovac je tada posjetio kineski ministar lake industrije u pratnji kineskog ambasadora u Beogradu. Tada je to bila mala crtica u novinama, danas bi bila poslovno-društvena senzacija da nas otkrije i posjeti kineski ministar bilo koje industrije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Kinezi u Jugoturbini“, Karlovački tjednik, 16. rujna 1971.

Dvanaest članova privredne delegacije NR Kine posjetilo je 13. rujna karlovačku „Jugofcurbinu“. Delegaciju je predvodio ministar lake industrije Cijen Ci Kuang i ambasador NR Kine u Beogradu Tseng Tao. U njihovoj pratnji nalazio se pomoćnik saveznog sekretara za privredu Nebojša Trkulja.

Uputivši riječi zahvalnosti direktoru „Jugoturbine“ Mići Glediću i cijelom kolektivu, ministar Cijen Ci Kuang je rekao: „Prvi puta sam u ovom kolektivu, ali o njemu znam mnogo. Prije svega zahvaljujući vašem ambasadoru u našoj zemlji Bogdanu Oreščaninu, našem ambasadoru u Jugoslaviji Tseng Taou i pomoćniku saveznog sekretara za privredu Nebojši Trkulji.“

Kineska privredna delegacija predložila je da se „Jugoturbina“ uključi u projekt izrade programa razvoja kineske brodogradnje. Na prijedlog direktora „Jugoturbine“ ova suradnja proširit će se na razmjenu stručnjaka „Jugoturbine“ sa srodnim kineskim poduzećima.

Pripremio Tihomir Ivka

Izdvojeno


Reci što misliš!