AKTUALNO

Prodaja vile u kojoj je bio vrtić uznemirila Petračića: Kome tako jeftino prodajete nekretninu - "mokre snove" nekih

Prodaja vile u kojoj je bio vrtić uznemirila Petračića: Kome tako
jeftino prodajete nekretninu -

Vilu u Lopašićevoj 3, u kojoj je donedavno bio dječji vrtić Ledo, Grad Karlovac ponudit će na prodaju po početnoj cijeni od 2,385.000 kuna.

Odlučilo je tako Gradsko vijeće, s 18 glasova za, i to nakon rasprave od sat i 40 minuta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ta je početna cijena, u stvari, nova procjena sudskog vještaka, koju su vijećici zatražili na prošloj sjednici, zaključivši da je tada procijenjenih 2,150.000 kuna premalo.

Baš kao tada, i danas je Davor Petračić (nezavisni) ponovio isto: premala cijena za ekskluzivnu nekretninu u centru grada, ispada 640 eura po kvadratu, što je cijena najlošijih stanova u gradu.

- Tko je kupac? Vi bez vraga ne prodajete tu nekretninu. Zar morate nekretninu koja je u centru grada, koja je "mokri snovi" nekih, prodati jeftino ? To meni nije jasno. Vi očito upravljate ovim procjenama, redao je Petračić, kazavši da mu namjera, kada je predlagao novu procjenu, nije bila da se ona poveća za 200.000 kuna, nego na onoliko koliko bi trebalo biti.

Da su procjene u redu ako nema odstupanja većih od 10-15 posto, podsjetio je pročelnik Davor Bartolac, kazao da je rad upravnog odjela kojem je na čelu transparentan, da je Karlovac, po nalazu revizije, jedan od 19 gradova u Hrvatskoj koji učinkovito upravlja svojom imovinom, te da će ova nekretnina, kao i druge, biti prodana javnim natječajem.

- Koji će svima biti dostupan pa i Vama. Ako procjenjujete da je niska cijena, pozivam Vas da aplicirate i kupite po ovoj niskoj cijeni. Pismo namjere postoji, ali bez privole te osobe, sukladno zakonu, ne mogu reći ime te osobe. Ono ne obvezuje, na natječaj se može javiti tko god hoće, odgovorio je Bartolac.

Josip Benčić (SDP) je ustvrdio da se radi o vrlo vrijednoj nekretnini, za čiju prodaju nema razloga.

- Što vas duže slušam, sve više mi sumnja radi. Ne da neću glasati, neću biti ovdje kad se bude glasalo, ne želim u tome sudjelovati jer ovo su za mene argumenti koji ne stoje, kazao je Benčić.

Petračić je ponovio da cijena za ovakvu nekretninu mora biti bar 200 eura veća po kvadratu, te da u procjeni nije i računana i prava vrijednost zemljišta.

- Ako netko ima novca, neka kupi, ali po poštenoj cijeni, izjavio je Petračić.

Bartolac je ponovio da nekretnine kojima se Grad ne služi treba prodati, što preporuča i strategija upravljanja nekretninama, Mihovil Stanišić (KS) ocijenio da je svaka kuna važna, pa i ovih 200.000 više u početnoj cijeni iako se nada da će postići veću, Slavko Marinič (HSLS) ustvrdio da su obje procjene pravilno napravljene iako se za drugu "potrošilo 5.000 kuna zbog Petračićeva zahtjeva", a Davorin Andrijašević (nezavisni) zaključio da se puno žuči prolijeva "jer već imamo iskustva da je trebalo biti jedno, a postalo drugo."

Gradonačelnik Damir Jelić ustvrdio je da Grad imovinom ne raspolaže stihijski nego prati strategiju napravljenu s Kansas Cityem koja kaže da sve što je nepotrebno ili traži ekstremna ulaganja treba prodati, a novac uložiti u nešto drugo. 

- Vrtić ili jaslice Ledo bili su na granici zatvaranja, minimalni tehnički uvjeti dobili su -2, skoro smo pali na ispitu. Ovaj novac ide u vrtić na Rakovcu. Transfer novca će biti vidljiv u proračunu. Kad se otvorio prostor da idemo u prodaju, logično je da smo to razglasili u zagrebačkom bazenu. Nije tajan proces; gđa Ana Kirinčić je predala pismo interesa. Po javnom natječaju će se vidjeti tko može, a tko ne može kupiti, izjavio je Jelić.

Podsjetio je i da su za ruševni Hotel Koranu rađene različite procjene: 55 milijuna kuna prije svjetske krize, poslije nje ona koju je radio Davor Petračić od 35 milijuna kuna, pa za par mjeseci 15 milijuna kuna koju je napravio drugi sudski vještak.

- Nakon toga se krenulo s tom formulom 10-ak posto simo-tamo. Nelogično je ići u treću procjenu, bilo je korektno da smo pustili da ide ova druga i ovo dovoljno . Javni je natječaj, svi neka se jave, probajmo to razriješiti jer novac od djece ide djeci, zaključio je Jelić, a vijećnici nakon toga odlučili bivši Ledo prodati.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!