AKTUALNO

Kako se Karlovčanima nezakonito naplaćuje odvoz otpada? To je još davno izračunao, i upozorio gradsku vlast, vijećnik Davor Petračić

Kako se Karlovčanima nezakonito naplaćuje odvoz otpada? To je još
davno izračunao, i upozorio gradsku vlast, vijećnik Davor Petračić

 

Bau, bau, ide neuračunljivi Dražen Aničić, borac protiv vjetrenjača, taj mrzitelj nepotističkog i nepravednog sustava javnih uhljebljavanja i javnog nepravednog otimanja novca koji napokon neće morati plaćati nepravedni trošak odvoza svog smeća.

Započeo je ovako svoj osvrt nezavisni gradski vijećnik Davor Petračić i to nakon što je presuda Visokog upravnog suda izazvala pomutnju u komunalnim poduzećima diljem Hrvatske. 67-godišnji građanin uspio je dokazati ono na što već godinama upozorava i Petračić, a to je da su računi za odvoz otpada ilegalni jer se temelje na zaduženim kantama, a ne količini smeća.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

KAportal je o ovoj problematici tijekom proteklih godina više puta pisao, a Petračić je sad napisao zanimljiv i slikovit osvrt na ovu temu, a prenosimo ga u cijelosti...

Glava u pijesku

Bau, bau, ide neuračunljivi Dražen Aničić, borac protiv vjetrenjača, taj mrzitelj nepotističkog i nepravednog sustava javnih uhljebljavanja i javnog nepravednog otimanja novca koji napokon neće morati plaćati nepravedni trošak odvoza svog smeća. Slijedi naredba HDZ-a: "Glavu u pijesak"!

Vjerovali ili ne, glavu u pijesku drže i „Naši“... Kad kažem „Naši“, onda u prvom redu mislim na našeg HDZ-ovog gradonačelnika, njegovu desnu ruku Damira Mandića i njihovog „eksperta“ za otpad, inače direktora gradskog poduzeća Čistoća d.o.o. , na sjednicama Vijeća vrlo samozatajnog Damira Jakšića.

Inače, svi oni su na svoja radna mjesta došli „zahvaljujući“ visoko postavljenoj ljestvici referenci i kompetencija... koja se može sublimirati u vrlo jednostavnu i već mnogoznačnu kraticu „HDZ“.

No, dobro, Petračić, kaj su ti opet krivi ti naši dugogodišnji jahači karlovačke politike, naši udarnici, težaci, predani radnici, nositelji mnogih radnih spomenica, zaslužni javni radnici, vječiti promicatelji demokracije, vješti govornici, uhljebitelji mnogih u prenatrpanim gradskim poduzećima, štedni javni radnici kojima očito baš ne ide posal zadnjih godina, ali nisu oni krivi, a vidjet ćeš, mora im jednom krenuti nešto od ruke, makar to bilo i naše karlovačko smeće po Babinoj gori....

Prijevara kod naplate

I krenulo im je, ali ne željenim tokom i ne zahvaljujući njima, nego zahvaljujući jednom već sijedom i ostarjelom gospodinu imenom Dražen Aničić iz Zagreba koji da bi dokazao krivotvorinu (čitaj prijevaru) kod naplate smeća, morao je izgubiti 5 dragocjenih godina života i izigravati čudaka...

A moglo im je krenuti sasvim drugačije, da su pažljivo saslušali pred 3 i pol godine jednog neiskusnog i naivnog nezavisnog vijećnika koji fort neš njorgal... a o čem je on njorgal? Pa o smeću naravno, točnije računima za smeće !

Davno je već mogla, bar u Karlovcu biti ispravljena nepravedna naplata otpada koja se kosi sa svim zakonskim propisima ali i s javnim moralom ili ako hoćete sa općom i najprostijom logikom.

Ali nije bilo sluha od strane vladajućih zahvaljujući uglavnom obavljenoj eutanaziji javnog i medijskog prostora i sve većoj vojsci uhljebljenih koji svakodnevno gutaju naš novac, a kojima za plaće treba svaka kuna, makar dolazila i od nepravedne naplate našeg smeća. Treba im svaki taj čovjek biti zadovoljan i siguran kad dođu sljedeći izbori.... sveta je to krava.

A mi gutamo

A mi obični stanovnici gutamo, bojimo se javno reći, kamo li prosvjedovati, jer čuva se posao, nema zamjeranja, mama od tate je zaposlena u gradskoj tvrtki, znate nije zgodno... dok se ne pojavi naš vitez i narodni besplatni glasnogovornik i nezavisni univerzalni vijećnik bez lisnice – Dražen Aničić !

Kako bi bilo da dođete na tržnicu kupiti gajbu jabuka, a prodavatelj vam da gajbu sa dvije jabuke i traži Vas da mu platite cijenu za punu gajbu jabuka ?

(Ovo pitanje mi liči na pitanje iz dječje logike prvoškolcima kad ih učimo da se ne daju svakom prevariti...)

Zasigurno bi mu izgovorili razne ružne riječi i možda pozvali policiju, jedino ako bi se trgovac predomislio i dao Vam dvije pune gajbe za kompenzaciju uvrede i pokušaja prevare, samo da ga ne tužite policiji, inspekciji ili ne daj Bože carinskoj upravi ili najgore ministru Tolušiću...

Odvoz po pola kante, cijena za punu

Eto, a kad vam u jutro oko pol 6 sati dok je vani još mrak i zima, dođe s kamionom direktor Čistoće Jakšić sa svojim pomoćnicima i pod okriljem noći da to ne vidite, odveze pol kante smeća , zatim kratko trkne do vašeg poštanskog sandučića i u sandučić ubaci račun sa cifrom kao da je odnio punu kantu - onda ništa ? Sve to lijepo platite!!?

I nije tome kraj, kod ubacivanja računa u sandučić, direktor Jakšić onako u jutro, nenaspavan i promrzao još virka u radnom kombinezonu kao Djed Mraz u vaše stanove i provjerava koliko vas spava po krevetima kako bi mogao dati popuste po principu što više ljudi u stanu, manja cijena po stanaru.

E, a kad dođe u predgrađa gdje su sve obiteljske kuće, to naročito mrzi i odmah piše veće račune i to najviše račune samcima! Samce posebno mrzi jer i u kućama i u stanovima plaćaju najvišu cijenu za odvoz otpada.

Ako naleti na kuću i kad ju osvijetli baterijskom lampom nikako ne smije vidjeti natpis nekakve firme ili obrta, to najviše voli jer odmah piše najviše račune, ma ne račune – kazne !

Koliko nas "deru"?

A kad dođe natrag u toplu kancelariju, malo se opusti i ako mu tada naleti netko tko otvara novu firmu i traži da mu se postavi kanta za otpad.... tada mu oči od nedavne promjene hladno/toplo zacakle i nakon kraćeg mjerkanja džepova budućeg poduzetnika odmah propisuje najveću kantu koja najviše košta, pa nek se zna tko je pravi gazda u ovom gradu! Ma kakav Jelić – Jakšić !

Ali gospodine direktore, moja firma ima ISO standard i odvojeno skuplja otpad i dovoljna nam je ona najmanja kanta jer u nju bacamo samo otpad od gableca.... Ma kakav ISO standard, kakvi gableci i kakvi bakrači ! Ajde, odvezite čovjeku najveći kontejner dok sam još dobre volje !

Sva ova priča samo je slikoviti prikaz sljedećih činjenica (i neugodnih činjenica ovdje u Karlovcu):

Svaki čovjek dnevno napravi cca 0,8-1 kg otpada (razvijenije zemlje i do 1,4 kg) ...

Samac u kući plaća 54,15 kn a samac u stanu 30,30 kn na mjesec ( 79% više)

Samac u stanu 30,30 a član obitelji u stanu od 4 člana 14,76 kn (105% više)

Obrtnik samac 82,19kn na poslu + doma u stanu kao stanar 30,30= 112,49 kn

Obrtnik u svojoj kući 54,15+82,15=136,30 kn (450% više od samca u stanu)

ZAKLJUČAK : Naplata otpada se vrši po članu domaćinstva neovisno o količini proizvedenog otpada umjesto po količini stvarno odvezenog otpada i prema tome je nepravedna, protuzakonita i protuustavna i ne primjenjuje se osnovni princip stimulacije kod slučajeva razvrstavanja i smanjenja količine nastajanja otpada.

Davor Petračić

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!