AKTUALNO

VIDEO: RTL-ova Potraga u Karlovcu s "rezačima radijatora" - odvojili se od Gradske toplane pa ušli u dugogodišnje sporove

VIDEO: RTL-ova Potraga u Karlovcu s

Siječanj 1100, veljača 1000, ožujak 900 kuna. Ogromni iznosi mjesečnih računa da bi se zagrijalo samo 56 m2 stana u Karlovcu. Željko je rekao "Dosta!", prije nekoliko godina prerezao cijevi radijatora i prebacio se na struju.

Slično su napravili brojni Karlovčani, no gradska toplana nije se tek tako predala. Protiv svojih bivših potrošača krenula je u skupe i dugotrajne sporove od kojih je mnoge izgubila. Izaći iz sustava toplane je moguće, ali postupak je mukotrpan i skup.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Koliko potrošim, toliko platim"

"Koliko potrošim, toliko platim. Ako nemam para, ne grijem se. Ako imam para, grijem se. To vam je sva filozofija", kazao je Alen Kristović iz Karlovca.

"Ako se nas pola grada grije na jednoj vatri skuplje nego ako se mi grijemo svaki na svojoj vatri, onda je ekonomski neopravdano", izjavio je Željko Tomašić.

Alen i Željko su karlovački pioniri takozvanog "rezanja radijatora". Nisu ni blizu jedini. Sve ih je više, posebice u manjim gradovima u kojima se računi za grijanje preko gradskih toplana penju do neba.

Na pitanje koliko su plaćali grijanje u jeku zime Alen odgovara da za stan od 60 kvadrata od 800 do 1000 kuna. Željko na isto pitanje odgovara kako je za siječanj račun bio 1100 kuna, a za veljaču - 1000 kuna.

"Prije šest godina odrezao sam radijatore..."

Za razliku od Zagreba, ostali gradovi koji imaju toplane nemaju i toplu vodu. Nju građani griju bojlerima. Primjerice, u stanu u Zagrebu od 38 kvadrata grijanje za prosinac iznosilo je oko 300 kuna. U istom takvom u Velikoj Gorici - više od tisuću. Jasno je zašto se onda sve više korisnika odlučuje izdvojiti iz sustava toplana.

"Ja imam zadnjih šest godina kako sam odrezao radijatore i plaćam struju, grijem se na nordijske radijatore, ja za cijelu zimu, ako uzmemo ogrjevnu sezonu od devetog pa do kraja četvrtog, u tih šest godina nisam platio više od 500 kuna za grijanje. Znači za cijelu zimu. Radijator je upaljen 24 sata", izjavio je Željko Tomašić.

Prvo se grijao na pelete pa je prešao na struju

Alen se, nakon što je odrezao radijatore, grijao na pelete. Trošio je oko dvije tisuće kuna po ogrjevnoj sezoni. Sad je prešao na struju jer je čišće i manje je muke. Prve rate još čeka, ali zna da će Elektri platiti manje nego toplani.

"Da ja dva mjeseca imam račune od tisuću kuna, meni je opet povoljnije jer ostatak godine ne moram plaćati ništa", komentirao je Alen Kristović.

Ove njihove priče zvuče suvislo i jednostavno. Ali, to nije ni blizu tako. "Razvod" od toplane teži je od rastave braka. A i traje dulje od suđenja Sanaderu.


Reci što misliš!