AKTUALNO

KAretrovizor: "Mozaik parket" patent je tvrtke DIP čijoj propasti nije kumovalo jugoslavensko samoupravljanje već hrvatski ortački kapitalizam

KAretrovizor:

Kad je ovaj tjedan savezni ured za patente priznao karlovačkom Drvnoindustrijskom poduzeću patent za proces proizvodnje mozaik parketa bilo je to za stručnjake ovog poduzeća priznanje koje je još jednom potvrdilo ispravnost nove orijentacije proizvodnje. Još ranije, mozaik parketi, novi proizvod ovog karlovačkog kolektiva položio je ispit na jugoslavenskom tržištu. Njegova proizvodnja počela je krajem 1968. godine i za samo godinu dana od eksperimenta je izrastao novi pogon.

Osobine ovog parketa jesu visoka kvaliteta, trajnost, visoki sjaj laka i lako postavljanje. Upravo ovo posljednje bio je razlog što se mozaik parketi koriste prilikom industrijske i poluindustrijske izgradnje stanova. Samo u toku prošle godine uspjelo je ovom karlovačkom poduzeću da se nametne kao poslovni partner građevinskom udruženju „Inpros“ koji podiže najveći broj stanova u Beogradu, Postavljeno je ukupno 60 000 kvadratnim metara parketa, a prema prvim kalkulacijama njegova cijena je za 30 posto niža od cijene „klasičnog“ parketa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

To je jedan od razloga što idemo na proizvodnju mozaik parketa. pritom smo vodili računa o nedostatku sirovina i boljem iskorištenju materijala. Jasno, imali smo u vidu da je mozaik parket industrijski proizvod koji će se lako primijeniti prilikom suvremen izgradnje stanova. Brzo se postavlja, a to je uvjet brže izgradnje, kaže nam inženjer Josip Crnković.

Zanimljivo je da se ovaj proizvod rijetko primjenjuje kod izgradnje stanova u Karlovcu. Najčešći kupci su privatnici, što se moglo zapaziti na nedavno održanoj industrijskoj izložbi u Fiskulturnoj dvorani.

Pripremio Tihomir Ivka

Izdvojeno


Reci što misliš!