AKTUALNO

U svim općinama i gradovima vrtići do kraja 2021. - Karlovačka županija, prva u Hrvatskoj, otvara ih u školama

U svim općinama i gradovima vrtići do kraja 2021. - Karlovačka
županija, prva u Hrvatskoj, otvara ih u školama
foto www.krnjak.hr

Sve općine i gradovi u Karlovačkoj županiji do kraja iduće godine imat će otvorene vrtiće, a roditelji smještaj djece plaćati po prihvatljivim cijenama, skoro kao u Zagrebu, a možda i - ništa.

Najavljeno je to na današnjoj pressici na kojoj je župan Damir Jelić predstavio projekt jedinstven u Hrvatskoj koji u županiji već pokazuje rezultate pa su neki vrtići po tom modelu već primili mališane, ostali će vrlo brzo. Radi se o otvaranju vrtića u školama, što Županija i općine, odnosno, gradovi čine uz potporu Ministarstva demografije pa roditelji plaćaju samo dio pune, ekonomske cijene smještaja u vrtiće.

- Ovo je prva meni prepoznata žestoka i jaka demografska mjera! Kada Zagrebu, po cijeni vrtića, mogu konkurirati naše općine - jedinstveno! Kada država nije zatvorena, kada sluša što dolazi s terena i prilagođava se, tada može opipati bilo one realne Hrvatske, kako ona živi na terenu. Ta država je osigurala dvostruki novac: s jedne  strane za uređenje prostora, a s druge, subvenciju od 500 kuna po djetetu za tete; naša ideja koju je prihvatilo Ministarstvo demografije. Županija sudjeluje s tri elementa u sinergiji s državom: dali smo školski prostor; ravnatelji, tajnici, računovodstvo, domari, spremačice i kuharice koje rade u ovom programu su naše i Županija u tim prostorima, a takvih je najviše, subvencionira ili plaća energente. Gradovi, a posebno općine se uključuju koliko tko može za subvencioniranje smještaja; to su u načelu dvije tete i  hrana. Kada se općine uopće ne bi  uključile, taj vrtić bi bio negdje na razini cijene čak nešto niže nego što je u karlovačkim vrtićima, a svakim uključivanjem općina, po našim simulacijama, uistinu se može doći do toga da djeca mogu ići u vrtić koji roditelji plaćaju kao da žive u Zagrebu. Uvjeren sam da će u Karlovačkoj županiji 2021. godine svako dijete na selu imati svoj vrtić, a u Karlovcu svi vrtići biti novi. Stoga tvrdim da smo po ovom programu prvi, najbolji i jedini u Hrvatskoj, rekao je Jelić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Da ovakav model sjajno funkcionira, pokazao je primjer u Tounju. U tamošnjoj školi, u kojoj je nekada bilo 600 učenika, a sada samo 80, dio prostor je preuređen u vrtić u koji posljednja tri mjeseca ide 20-ak mališana.

- Općina sufinancira 70 posto cijene, a kako ćemo od Ministarstva demografije dobiti 500 kuna po djetetu, što će nam još više olakšati sufinanciranje, na sljedećem Općinskom vijeću ići ćemo s odlukom o 80-postotnom sufinanciranju. Ovo je dosad najbolja demografska obnova u praksi; jedan mali Tounj sada ima uvjete života kao mnogi gradovi, kazao je načelnik Ivica Sopek, napomenuvši da su otvorenjem vrtića posao u njemu našle i dvije mlade osobe.

Vrtić već funkcionira i na josipdolskom području, u PŠ Oštarije, otvoren je i u Lasinji, a idući tjedan zaživjet će i u Saborskom. Do početka nove pedagoške godine vrtiće će dobiti i Bosiljevo, Cetingrad i Novigrad, a Krnjak, Plaški i Vivodina do 2021. Tada će svih 17 općina u Karlovačkoj županiji imati vrtiće; prije tri godine imalo ih je njih 5.

KAportal.hr


Reci što misliš!