AKTUALNO

Poznati dugoreški ugostitelj optužen za krađu struje - ilegalni priključak otkriven slučajno, nakon što mu je izbio požar u lokalu

Poznati dugoreški ugostitelj optužen za krađu struje - ilegalni
priključak otkriven slučajno, nakon što mu je izbio požar u lokalu
Duga Resa (foto ilustracija)

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je optužnicu protiv poznatog dugoreškog ugostitelja u dobi od 67 godina kojega terete da se ilegalno priključio na elektro mrežu HEP-a i za svoj ugostiteljski objekt na taj način krao struju. Kazneno djelo otkriveno je slučajno, i to nakon što je u objektu u kojemu je u najmu došlo do požara.

U optužnici koju posjedujemo navodi se da je ugostitelj kao prokurist trgovačkog društva u sklopu kojega posluje spomenuti ugostiteljski objekt u središtu Duge Rese neutvrđenog dana između 8. ožujka 2011. godine i 8. prosinca 2017. godine "izvršio samovoljno i neovlašteno priključenje na energetski sustav Hrvatske elektroprivrede te na taj način trošio električnu energiju, prouzročivši time poduzeću HEP – operator distribucijskog sustava d.o.o. za vremensko razdoblje od 10. travnja 2017. do 08. prosinca 2017. materijalnu štetu u novčanom iznosu od 16.166,37 kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim njega tužiteljstvo tereti još dvojicu muškaraca, 37-godišnjeg Dugorešanina za kojega smatraju da je 8. prosinca 2017. godine kao direktor i odgovorna osoba u poduzeću koje se bavi ugradnjom elektroinstalacija na ime vlasnice prostora izdao potvrdu o uporabljivosti izvedene električne instalacije i izjavu o završnom pregledu i ispitivanju električne instalacije kao obvezni prilog navedene potvrde, iz kojih je neistinito proizlazilo da su izvršene sve propisane radnje prije novog uključivanja, iako svjestan da navedeno ne odgovara istini, omogućivši time trgovačkom društvu prvookrivljnika da se istog dana nakon požara uslijed kojega je došlo do isključivanja, priključi na korištenje električne energije.

Nadalje, 40-godišnji Karlovčanin je optužen da je u svojstvu rukovoditelja Službe za mjerenje i podršku tržišta u HEP-u – Operator distribucijskog sustava d.o.o., Elektri Karlovac, unatoč tome što nisu bili ispunjeni uvjeti Pravila za postupanje u slučajevima neovlaštene potrošnje električne energije za obustavu električne energije HEP-a, u trgovačkom društvu propustio postupiti sukladno tim pravilima i nadležnim institucijama prijaviti krađu električne energije, omogućivši time ugostiteljskom objektu da sve do 29. svibnja 2018. neovlašteno koristi električnu energiju, na koji način je poduzeće HEP – ODS d.o.o. oštećeno za novčani iznos od 16.166,37 kuna.

Policijska postaja Duga Resa podnijela je kaznenu prijavu protiv prvookrivljenika zbog kaznenog djela krađe, drugookrivljenika zbog kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave te trećeokrivljenika zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. Za sve okrivljene tužiteljstvo traži uvjetne zatvorske kazne, za prvu dvojicu po šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, za trećega osam mjeseci s rokom kušnje od tri godine.

Ispitan pred policijskim istražiteljem po nalogu državnog odvjetnika ugostitelj je porekao počinjenje kaznenog djela stavljenog mu na teret. U obrani je iskazao da mu nije poznato kada je i na koji način sačinjena elektroinstalacija u ugostiteljskom objektu, te je napomenuo da je lokal bio u najmu više puta. U postavljanju elektroinstalacije, kaže, nije sudjelovao, niti je koga angažirao da bi to učinio.

Navodi da je do požara došlo 8. prosinca 2017., te da se tom prilikom zapalio osigurač, a na intervenciju su došli vatrogasci i djelatnici Elektre. Tek tada je čuo da je kabel na tavanu spojen direktno na mrežu. Isti dan nakon požara angažirao je poduzeće čiji su djelatnici stavili novi osigurač. Nakon nekog vremena, kaže, od Elektre je dobio račun o neovlaštenoj potrošnji električne energije, koji je odmah po primitku podmirio. Krivnju su negirala i ostala dvojica okrivljenika.

Šef dugoreške Elektre tada je bio Zvonko Spudić, sadašnji šef Elektre Karlovac. On je iskazao da je za požar saznao od trojice tadašnjih djelatnika koji su izašli na teren na intervenciju. Po povratku su ga izvijestili o tome da su isključili struju na glavnim osiguračima, nakon čega su utvrdili da na razvodnoj ploči objekta koja se nalazi na zidu u hodniku koji vodi do ulaza u kuhinju iskri i da ima električne energije.

Nakon što su utvrdili da je električni ormarić i dalje pod naponom, s pripadnicima DVD-a otišli su u potkrovlje navedenog objekta gdje su utvrdili neovlašteni priključak spojen na zasebnu sklopku na razvodnoj ploči objekta. Po utvrđenom, djelatnici HEP-a su izvršili fotografiranje zatečenog stanja i plombirali su glavne osigurače, a po povratku u pogon otvorili su radni nalog za prijavu neovlaštene potrošnje električne energije i sačinili zapisnik o utvrđenoj neovlaštenoj potrošnji električne energije te zapisnik o pregledu unutrašnjeg priključka i električnih instalacija.

Sve te zapisnike odnijeli su okrivljenom ugostitelju, no on ih je odbio potpisati. Štoviše, djelatnici HEP-a tvrde da ih je ugostitelj prije toga upitao mogu li u zapisnik unijeti da je ilegalni priključak postojao od ranije, što su djelatnici odbili učiniti, a to su i sami potvrdili istražiteljima.

Svjedok Miro Mamić, zapovjednik Vatrogasne jedinice Grada Duga Resa, rekao je da je 8. prosinca 2017. u 06.57 sati zaprimio dojavu o požaru u ugostiteljskom objektu u Dugoj Resi. Na ulasku u ugostiteljski objekt dočekao ih je vlasnik, koji je rekao da je požar ugašen, te da nema potrebe za intervencijom. Obzirom da je po zaprimanju dojave kao voditelj intervencije dužan utvrditi činjenično stanje, zajedno s vatrogascima DVD-a Duga Resa ušao je u unutrašnjost ugostiteljskog objekta, gdje je zajedno s djelatnicima HEP-a vršio provjeru od kuda dolazi napon na ormarić s osiguračima, a detaljnim pregledom tavanskog prostora pronašli su jedan kabel koji je vodio iz potkrovlja u prostorije ugostiteljskog objekta.

Kada su djelatnici HEP-a utvrdili da je taj kabel pod naponom, otpojili su ga i u tom trenutku ormarić u ugostiteljskom objektu više nije bio pod naponom. Čuo je da djelatnici HEP-a komentiraju kako je električna energija spojena "na crno", tj. da ne ide preko glavne sklopke, odnosno električnog brojila. Nakon što je u potpunosti isključen dovod električne energije i nije postojala mogućnost ponovnog izbijanja požara radi kvara na električnim instalacijama, zajedno s vatrogascima napustio je mjesto događaja, te je po povratku sačinio izvješće o intervenciji.

- S obzirom na sve navedeno, iako svi okrivljenici poriču počinjenje kaznenih djela, iz materijalnih dokaza i iskaza saslušanih osoba proizlazi da su postupili upravo na način kako im se to stavlja na teret ovom optužnicom - zaključili su u Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu.

KAportal.hr


Reci što misliš!