AKTUALNO

VIDEO Nacionalni stožer Civilne zaštite RH: Od jučer 39 novooboljelih, ukupno 481 zaraženih - 14 na respiratoru

VIDEO Nacionalni stožer Civilne zaštite RH: Od jučer 39
novooboljelih, ukupno 481 zaraženih - 14 na respiratoru

Broj novozaraženih u Hrvatskoj je 39 od posljednje tiskovne konferencije jučer u 16 sati, tako da ih je u jednom danu bilo ukupno 63. Ministar Vili Beroš je rekao da i dalje držimo situaciju pod kontrolom i nema eksponencijalnog rasta broja zaraženih, što je iznimno važno.

Testirano je 3.958 sumnjivih bolesnika, a izvršeno je jučer 556 testiranja. 14 bolesnika je na respiratoru.

On je zamolio da se svi koji nešto žele donirati zdravstvenom sustavu jave Maji Grbi Bujević, kako se ne bi skupljale stvari koje možda nisu potrebne.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Jučer su se počele prikupljati griijalice za kamp u Dubravi, a to nije potrebno jer su ti šatori grijani", rekao je ministar.

"Imamo 18 liječnika specijalista koji su pozivitni, 6 specijaliznata, 7 medicinskih sestara i 2 stomatologa. Dobni prosjek oboljelih je 49 godina. Imamo 18.601 u izolaciji, imamo 2347 kotakata koje nadziremo i 536 zdravstvenih djelatnika koji su u samoizolaciji", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Ministar Božinović zahvalio se svim građanima koji poštuju mjere Stožera.

"Mjere koje se donose očekujemo da će nastaviti davati rezultate. Važno je da svi koji nisu u nužnim službama moraju usporavati ritam kako bi se sačuvali resursi i energija za zdravstvene radnike, policiju, trgovine koje opskrbljuju ljude, zaštitare. Poruka građanima je da budu doma i da to bude njihova zadaća, a mi smo tu da radimo sve što je moguće kako bi ovu situaciju držali pod kontrolom", rekao je Božinović.

Koronavirusom su zaražena i dva policajca.

''Jučer smo dobili od epidemioloških službi potvrdu da imamo prva dva slučaja policijskih službenika koji su zaraženo koronavirusom. Ali, moram istaknuti da su naši službenici, zajedno sa zdravstvenim djelatnicima, u najizloženiji pa smo radili redovite testove, rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Alemka Markotić je rekla da 80 bolesnika na respiratoru ima kronične bolesti, a imaju oko 60-ak godina.

''Očekujemo da će među teže oboljelima rasti postotak broja osoba starije životne dobi. Apeliram na sve da im pomognemo da ne izlaze van. Životno ugrožen je svatko tko je na Intenzivnoj jedinici. Mi imamo iskusan tim. Razina stručnosti naših intenzivista je na visoka i ja sam sigurna da će oni spasiti sve one za koje je to moguće. Liječnici bi voljeli da su svemogući, ali nekad se dogode komplikacije. Apeliram da se ljudi koji su u rizičnoj skupini da se ne dovode u opasnost. Trenutno imamo jednu osobu koja je kritična".

RTL.hr


Reci što misliš!