AKTUALNO

Žarište u susjedstvu – Metlika je s pet preminulih slovenski rekorder po broju umrlih od Covida-19

Žarište u susjedstvu – Metlika je s pet preminulih slovenski
rekorder po broju umrlih od Covida-19
GP Jurovski Brod (HR) - Metlika (SLO)

Otkako je prije tri tjedna u susjednoj Metliki, točnije 6. ožujka 2020. godine, zabilježen prvi slučaj zaraze COVID-19 virusom, ništa više nije isto. Potvrđuju to i naši sugovornici, kako sa slovenske strane iz Bele Krajine, tako i s hrvatske strane, koji s velikim zanimanje prate razvoju situacije.

Nitko nije očekivao da će se zaraza koronavirusom toliko olako proširiti i gotovo paralizirati svakodnevnicu. Iako se u Metliki žarište epidemije smjestilo u zdravstvenoj ustanovi i Domu za starije osobe, Bela Krajina bilježi i desetak pojedinačnih slučajeva zaraze.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Direktorica Doma starijih osoba Metlika Iva Lozar priopćila je jučer javnosti kako se broj zaraženih osoba u njihovoj ustanovi i dalje povećava. U srijedu 25. ožujka 2020. godine na analizu je poslano 27 uzoraka korisnika doma od kojih je 18 utvrđeno pozitivnih. Međutim, podatak koji zabrinjava je broj smrtnih slučajeva, koji je u Metliki s jučerašnjim danom narastao na pet, od kojih su četiri štićenika od posljedica koronavirusa umrla u bolnici, dok je jedna osoba umrla u samom domu.

Prema tim podacima broj zaraženih osoba samo u Metliki popeo se na 45, susjedni Črnomelj broji tri slučaja, dok Semič sedam, a cijela jugoistočna Slovenija 84.  Prema zadnjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravstvo ukupno u Sloveniji je evidentirano 638 pozitivnih slučajeva zaraze COVID-19, od toga čak 162 osobe mlađe su od 34 godine.

Inače, Slovenija je u samom vrhu među zemljama po broju obavljenih testiranja, do 26. ožujka 2020. godine provela je 18 056 testova, što iznosi 4 736 na milijun stanovnika. Ispred Slovenije nalaze se samo Island, Norveška, Ujedinjeni Arapska Emirati i Južna Koreja.

KAportal.hr


Reci što misliš!