AKTUALNO / IZBORI 2024.

IZBORI ZA SABOR

Plenković predstavio izborni program HDZ-a i kandidate po izbornim jedinicama - u kampanju će županica ali i gradonačelnik Karlovca

Plenković predstavio izborni program HDZ-a i kandidate po izbornim jedinicama - u kampanju će županica ali i gradonačelnik Karlovca
Ilustracija KAportal/Pixsell

Kao što se već i nagađalo, HDZ u izbornu utrku kreće sa županima, dosadašnjim ministrima i istaknutim saborskim zastupnicima iz prijašnjeg mandata, no među njima nema Marije Jelkovac i Nade Murganić iz Karlovca

Andrej Plenković objavio je adute s kojima HDZ ide na parlamentarne izbore 17. travnja. Premijer je prezentirao izborni programa te se zahvalio partnerima, koji su, kako kaže, sudjelovali u njegovom kreiranju. To su HNS, HDS, HSU, HSLS i Marijana Petir.

- Liste su, kao i uvijek u HDZ-u, popunjene našim partnerima i dobrom kombinacijom iskustva i mladosti, koja će dati novi impuls održavanja povjerenja birača. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka, poručio je Plenković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izborni program HDZ-a

- Koncipirali smo program u pet poglavlja: uspješna, vitalna, pravedna, održiva, suverena Hrvatska, objavio je Plenković. 

- Želimo da prosječna razvijenost na razini EU dođe do 80 posto, želimo smanjiti inflaciju ispod 2 posto. Želimo nastaviti nuditi građanima ulaganje u vrijednosne papire, nakon izbora u svibnju bi išla nova runda državnih vrijednosnih papira, nastavit ćemo s rasterećenjima. Želimo nastaviti ulagati u turizam i hrvatske otoke. Želimo nastaviti daljnji rast standarda građana, porast prosječne plaće s 1239 eura na 1600 eura za četiri godine što je rast od 30 posto. Minimalna bruto plaća koja je danas 840 narasti će na 1250 eura što je rast od 49 posto, podići ćemo mirovinu na 750 eura. Svako dijete će dobiti svoje mjesto u vrtiću.

Najavio je striktnije zakone i kontrolu bespravne gradnje.

- Udvostručit ćemo naknade za novorođeno dijete, a majke će za svako dijete dobiti po jednu godinu radnog staža. Udvostručit ćemo trajanje plaćenog očinskog dopusta, najavio je Plenković.

Najavio je dodatno rasterećenje mladih i podizanje studentske satnice na 7.81 eura. Osigurat će se isplata godišnjeg dodatka za umirovljenike.

- Povećat ćemo socijalne naknade za 30 posto za određene vrste usluga, planiramo zaposliti više od 200 socijalnih mentor, najavio je Plenković.

Rekao je da im je sport veoma važan i najavio izgradnju Maksimira i Poljuda, a onda i ostalih sportskih centara.

- Važno je da postoji snažna i neovisna borba protiv korupcije u kojoj su svi jednaki pred zakonom. To za nas znači pravedna Hrvatska. Takve institucije pružaju snažnu poruku i za naš ekonomski okvir, ustvrdio je.

- Unaprijedit ćemo ulaganje u pravosudnu infrastrukturu, cilj je na jednom mjestu skupit sve pravosudne institucije. Nismo se dovoljno bavili prevencijom ovisnosti, ali na tome planiramo poraditi u narednom mandatu, posebno o ovisnostima od droge, alkohola i klađenja koje razaraju obitelj. O njima zbog svih ostalih problema nismo dosad stigli dosta govoriti, rekao je Plenković.

- Žrtve nasilje, žene i djeca su naš prioritet. Dovršit ćemo centre za gospodarenje otpadom. Riješit ćemo i problem glavnog grada Zagreba. Učinit ćemo sve da energenti budu dostupni našim građanima, rekao je Plenković.

- Želimo stipendirati mlade poljoprivrednike i nastaviti ulagati u poljoprivredu. Ne znamo što se može dogoditi u sljedeće četiri godine, svijet je nepredvidiv i zato je budućnost bolje povjeriti onima koji imaju iskustvo i znanje, zaključio je Plenković.

Sedma izborna jedinica 

Kao što se već i nagađalo, HDZ u izbornu utrku kreće sa županima, dosadašnjim ministrima i istaknutim saborskim zastupnicima iz prijašnjeg mandata, no među njima nema Marije Jelkovac i Nade Murganić iz Karlovca.

Na listu su karlovačka županica Martina Furdek Hajdin, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, ličko senjski župan Ernest Petry, zatim ministi Medved i Brnjac, saborske zastupnice Petir i Burić.

Uz županicu od lokalnih dužnosnika tu je i gradonačelnik Damir Mandić i gradska vijećnica u Ogulinu Anđelka Salopek. U nastavku donosimo cijelu izbornu listu HDZ-a za 7. izbornu jedinicu. 

1. Tomo Medved 
2. Ivan Celjak 
3. Martina Furdek Hajdin
4. Marijana Petir (nezavisna)
5. Ernest Petry 
6. Veselko Gabričević (HSU) 
7. Nikolina Brnjac
8. Majda Burić
9. Rade Šimičević
10. Magdalena Komes 
11. Damir Mandić
12. Anđelka Salopek
13. Sanja Mioković 
14. Ivan Dabo 

Izdvojeno


Reci što misliš!