AKTUALNO / VIJESTI

Svečano u "Zorin domu"

Županija karlovačka proslavila svoj dan, a premijer Andrej Plenković poručio: Svi se itekako trudite i osjetim ponos i zahvalnost, zaista ste sjajni, posebni i lijepi

Županija karlovačka proslavila svoj dan, a premijer Andrej Plenković poručio: Svi se itekako trudite i osjetim ponos i zahvalnost, zaista ste sjajni, posebni i lijepi

Plakete dodijeljene Ivanu Kolencu – Loptici, Nikici Spudiću, Ženskoj udruzi Katarine Josipdol, KUD "Rečica" i Udruzi vinogradara, vinara i voćara Ozalj, a Nagrada za životno djelo generalu Petru Stipetiću posthumno

"Svi se itekako trudite i svakoga puta kada imam priliku vidjeti film o tome što se ostvarilo u proteklih godinu dana osjetim ponos i zahvalnost prema svima vama. Zaista ste sjajni. Županija ste koja povezuje kontinentalnu i primorsku Hrvatsku, a i sami po sebi ste posebni i lijepi", poručio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u četvrtak u Gradskom kazalištu "Zorin dom" na svečanoj sjednici Županijske skupštine Karlovačke županije kada su dodijeljena priznanja generalu Petru Stipetiću posthumno Nagrada za životno djelo, a Plaketa Ivanu Kolencu – Loptici, Nikici Spudiću, Ženskoj udruzi Katarine Josipdol, Kulturno-umjetničkom društvu "Rečica" i Udruzi vinogradara, vinara i voćara iz Ozlja.

Premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice je naglasio važnost dodjele priznanja Stipetiću na dan isporuke višenamjenskih borbenih zrakoplova Hrvatskoj. "To je sjajan signal i poštovanja, osobito na današnji dan kad smo došli s Plesa gdje su doletjeli Rafalei, prvih šest od ukupno 12. Na taj način je Hrvatska država stekla novu kvalitetu. Imamo najsnažnije zrakoplovstvo od Bavarske do Grčke. To nas čini sasvim drukčijim međunarodnim akterom i saveznikom u okviru NATO saveza i partnerom u okviru EU. Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva imaju zrakoplove koje će koristiti u narednih 40 godina jer je riječ o najmodernijim zrakoplovima koji se danas uopće mogu nabaviti", rekao je Plenković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Poručio je županijskim vodstvu da nastave smjerom na kojemu su zadnjih nekoliko godina. "Mislim da uživate veliko povjerenje i da ćete ga dogodine opet obnoviti i da ćemo nastaviti naš dijalog i suradnju", rekao je.

Izrazio je dragost što je Vlada mogla pomoći projekte koji se odnose na Karlovačku županiju, "bilo da se radi o obrani od poplava ili obnovi od potresa, bilo da se radi o brojnim razvojnim projektima i podrške velikim poslovnim subjektima na području". "Za zadnjeg posjeta smo bili u HS produktu, tvornici koja ostvaruje sjajne poslovne rezultate, koja gotovo je gotovo u potpunosti orijentirana na izvoz, koja ima ogroman broj zaposlenih i koja ostvaruje vrhunski tehnološki napredak", rekao je.

Naglasio je da je učinjeno "jako puno" na decentralizaciji, "kako funkcionalnom integracijom ureda državne uprave, tako i fiskalnom kojom smo osigurali znatno veće prihode županijama, gradovima i općinama, a podupirali smo i provodili brojne projekte". "Sve se to odvijalo u širem kontekstu zajedničke politike koja je vodila računa o tome da u Hrvatskoj ljudi imaju veće plaće i mirovine, da ostvarujemo napredak kojega svi osjete na svom ekonomskom i socijalnom standardu, ali istodobno s obzirom na isprepletene krizne okolnosti s kojima smo živjeli zadržimo socijalnu koheziju. To smo činili u suradnji, donosili mjere, podupirali one koji su najranjiviji. Vodili smo računa o tome da i dalje subvencioniramo energente, da potrošačku košaricu držimo na prihvatljivoj razini. Zadnji podaci govore da je gospodarski rast bio lani 3,1 posto, da smo omogućili rapidno smanjenje javnog duga, da je proračunski deficit u okvirima Ugovora iz Maastrichta, da smo pritom pokazali neke signale koje do sada u hrvatskom političkom i ekonomskom životu nisu bili viđeni, a to su izdavanje državnih obveznica i trezorskih zapisa – kada građani štednju ulažu u vrijednosnice države nema bolje potvrde da je smjer politike koju smo vodili, a to je dublja integracija u Europsku uniju, dobar. Osigurano je u ovom desetljeću 25 milijardi eura za dodatne projekte ulaganja. Hrvatska je nakon revidiranja mreže jedina uz Njemačku koja se nalazi na četiri transeuropskih prometnih koridora, što stvara pravu podlogu za korištenje europskih financijskih sredstava i kvalitetniju povezanost sa susjedima te time i preduvjete za gospodarski rast, a to je važno Karlovačkoj županiji kao jedinoj pravoj vezivnoj županiji", naveo je premijer.

Dodao je da je "nivo apsorpcije europskih sredstava dosegnuo maksimum". "Prije par dana smo prošli 20,5 milijardi eura koje smo do sada povukli iz Europske unije. Ukupno smo skoro na 15 milijardi više apsorbiranih nego plaćenih financijskih sredstava", rekao je.

Predsjednik Županijske skupštine Karlovačke županije Vlado Jelkovac je podsjetio da je ona utemeljena 1993. godine kada je 52 posto njezinog teritorija bilo okupirano i kad je prihvatila tisuće prognanika i izbjeglica te bila suočena s ratnim razaranjima i pogibelji. "Nakon vojno-redarstvene akcije 'Oluja' bili smo suočeni s posljedicama rata, obnovom, razminiranjem te povratkom u domove. S odmakom od tridesetak godina, kao punopravna članica Europske unije, NATO saveza, eurozone i Šengenskog područja možemo reći da Hrvatska korača krupnim koracima kao uređenom i modernom društvu. Svoje mjesto na tom putu traži i Karlovačka županija", rekao je Jelkovac i dodao: "U svim našim gradovima i općinama realizirani su mnogi projekti ili su u fazi realizacije. To ne bi bilo moguće bez sinergije svih razina vlasti. Uvjeren sam da su i najveći skeptici postali svjesni da dobar dio onoga što je izgrađeno ili što se gradi ne bi bilo moguće napraviti bez Europske unije. Ipak, ono što se radi i gradi mora imati svoje korisnike. Na svakom sljedećem popisu stanovništva, nažalost, sve nas je manje. Iz naše županije je dosta mladih potražilo egzistenciju u drugim zemljama Europske unije, a radna mjesta popunjavaju zaposlenici iz slabije razvijenih istočnih zemalja. Vjerujem da će se porastom plaća i standarda u Hrvatskoj, koji je kontinuiran, taj trend početi mijenjati. Demografska situacija je danas naš velik problem, a mjere Karlovačke županije su počele davati mjerljive rezultate. Nadam se da ćemo za koliko godina moći ustvrditi da smo uspjeli odgovoriti i na ovaj izazov".

Martina Furdek Hajdin, karlovačka županica, je navela da je najviše vesele podaci o većem broju novorođenih i o većem broju upisane djece u prvi razred osnovne škole. "Međutim, svjesni smo da nema čarobne formule kojom ćemo na brzinu promijeniti demografske trendove, ali smo čvrsto uvjereni da promišljenim, sustavnim i upornim radom možemo doći do dobrog rezultata. Ova županijska uprava ima fokus na demografiju, na djecu i mlade. Orijentirani smo projektno, i to na one projekte koji sustavno poboljšavaju kvalitetu života u svakom kutku naše županije", rekla je.

Nastavila je da se posljednjih nekoliko godina "intenzivno ulaže" u zdravstvo i obrazovanje. "Energetski su obnovljeni brojni objekti, ulagalo se u uređaje, opremu, vozila i ljude. Podigli smo dostupnost i kvalitetu zdravstvene usluge. Osim dvije, sve osnovne škole kojima smo osnivač rade u jednoj smjeni. Naši gradovi i općine su gradili i otvarali vrtiće, ali ih je uredila i Županija u sedam svojih škola, što je pilot projekt koji se pokazuje uspješnim i sada se primjenjuje u drugim dijelovima naše domovine", kazala je županica.

Navela je i da su gospodarski pokazatelji "izuzetno dobri". "Naše se gospodarstvo u kriznim vremenima pokazalo izuzetno čvrstim i otpornim. Toga ne bi bilo bez programiranih, promišljenih, pravovremenih, konkretnih i vrlo hrabrih mjera Vlade Republike Hrvatske. Tko hoće raditi, posla ima. U županiji bilježimo nikad veću zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost. Stopa nezaposlenosti nam varira oko šest posto, a pamtim da je 2017. iznosila 14,8 posto. Po visini prosječne plaće smo iza Grada Zagreba, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije", rekla je M. Furdek Hajdin.

Nastavila je da se oslanja na europska i nacionalna financijska sredstva. "Na nacionalnoj razini smo imali veliku podršku, posebno u Vladi i u Hrvatskom saboru. Naša komunikacija je gotovo svakodnevna i svi smo zajedno radili na tome da živote sugrađana učinimo boljim. Samo je kvalitetna suradnja jamstvo dobrobiti naših sugrađana, ostvarenja onoga što smo obećali i za što smo preuzeli odgovornost. Svi zajedno možemo biti kvalitetan, učinkovit i brz javni servis našim sugrađanima na svakom njihovom koraku, u svakom problemu i izazovu", poručila je.

Zahvalila je Vladi RH što Karlovačku županiju "nije ostavila samu za migrantske krize", a i osvrnula se na dolazak novih aviona. "Današnji dan ćemo pamtiti svi. Dio je povijesti hrvatskog suvereniteta i obrambene snage naše domovine. Dočekali ste zrakoplove Rafale i upućujem iskrene i velike čestitke za tako velik posao", poručila je premijeru i zaključila: "Neka nam sveti Josip bude uzor i inspiracija. Bio je izuzetno marljiv, samozatajan i ponizan, ali i ogromna snaga, zaštita i utočište obitelji".

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić se spomenuo narodnu izreku da onaj bliže oltaru bolje čuje misu. "S obzirom na to da je Karlovac središte županije dajem si za pravo da smatram da sam bliže oltaru, no mogu posvjedočiti da Županija karlovačka ne funkcionira na taj način. Vodi se briga o svim općinama i gradovima ili, preciznije, znam da su na raspolaganju svima, pa netko to koristi više, a netko manje. Županija i njezino vodstvo pokazuju osjećaj za sve", kazao je Mandić i dodao: "Sveti Josip je zaštitnik Hrvatske, Karlovačke županije i Karlovca – pokrili smo cijelu vertikalu. Što se tiče upravljanja državom, vertikala je također pokrivena i očekujemo da će tako biti i dalje".

Brodsko-posavski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić je naglasio da smo "sjedinjeni u ljubavi prema domovini Hrvatskoj". "Drago mi je što Karlovačka županija ide velikim korakom naprijed i što postaje mjesto ugodnog življenja. Možete biti primjer kako privući investiciju i ostvariti projekte", ustvrdio je.

Nastavio je da je Vlada napravila "tri velike stvari" što se tiče decentralizacije. "Jedna je da je promijenila poreznu politiku i svim županijama, gradovima i općinama su povećani proračuni. Drugo, spojeni su uredi državne uprave sa županijskima i naši stanovnici su dobili bolji, učinkovitiji pa i jeftiniji servis, a siguran sam da znate da od ove godine županije upravljaju državnom imovinom koju ćemo lakše staviti u funkciju, a samim time i potaknuti gospodarstvo. Nikada do ovog premijera nije bilo takvog odnosa Vlade i županija. Imali smo do sada 15 sastanaka. Vlada se dokazala kao velik partner", ustvrdio je.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!