AKTUALNO / VIJESTI

PROMJENE U BANKARSTVU: Od danas karticama plaćamo drugačije - velike promjene tiču se svih korisnika

PROMJENE U BANKARSTVU: Od danas karticama plaćamo drugačije -
velike promjene tiču se svih korisnika

Na snagu je danas stupila revidirana Direktiva o platnim uslugama za koju se predviđa da će značajno promijeniti bankarski sektor - stvoriti uvjete za razvoj novih usluga, otvoriti tržište novim, manjim igračima, donijeti veći stupanj konkurencije i u konačnici pojeftiniti usluge.

Korisnici kreditnih kartica, od danas će, umjesto potpisom, transakcije na fizičkim prodajnim mjestima morati potpisivati PIN-om. Opcija je to koju su do sada imali samo korisnici debitnih kartica, piše Index.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Otvoreno bankarstvo" podrazumijeva potpisivanje svih digitalnih transakcija u bankama te ukidanje limita od 5000 kuna za fizičke osobe. Izuzetak će biti transakcije u korist IBAN-ova popisa provjerenih primatelja, transakcije između vlastitih računa kao i pojedine transakcije ispod 200 kuna.

Korisnici mobilnog bankarstva već se od ranije osim PIN-om, mogu u aplikaciju prijaviti otiskom prsta ili skenom lica, a novost je da će na isti način moći potpisivati i transakcije u m-bankingu.

Bankarski sektor, koji je do sada bio prilično zatvoren, sada će se morati otvoriti te će se tradicionalnim uslugama, poput plaćanja koječega moći baviti i "treće strane", odnosno razne financijsko-tehnološke kompanije kojima će banke, ako klijent odobri, morati dati pristup njegovom računu. Oni će morati biti licencirani, u Hrvatskoj od strane HNB-a, ali su zahtjevi koje moraju ispuniti neusporedivo niži nego za klasičnu banku, piše Index.

RTL.hr


Reci što misliš!