AKTUALNO / VIJESTI

ULAGANJE U ZDRAVLJE

Karlovac dobio moderno opremljeni Edukacijski centar Zavoda za hitnu medicinu: Tamo će se učiti kako spašavati živote!

Centar će, kazala je dr. Maja Grba-Bujević, služiti za edukaciju zdravstvenih radnika i svih žurnih službi, ne samo hitne službe, kao i da se u Karlovcu - gradu susreta nalazimo, zajednički učimo i prenosimo svoje znanje dalje.

Dvije i pol godine od ideje, Karlovac je dobio Eudukacijsko - simulacijski centar Zavoda za hitnu medicinu, zasad jedinstven u Hrvatskoj.

Potpuno uređeno i opremljeno zdanje nalazi se u krilu stare bolnice na Dubovcu, današnjeg karlovačkog Doma zdravlja, a cilj mu je edukacija građanstva, liječnika, medicinskih sestara i tehničara, vozača koji rade u timovima za hitne medicinske intervencije, stažista svih profila, učenika te pripadnika žurnih službi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je danas na svečanom otvorenju naglasila ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu RH dr. Maja Grba-Bujević, ovo je nastavak jedne dobre priče i uistinu veliki događaj.

- Drago mi je da i zdravstvena administracija razumije da je važno ulagati u ljudske resurse što je u protekle četiri godine dobilo svoje mjesto u svim svojim nastojanjima. Za 200 specijalizanata primarne zdravstvene zaštite je osigurano 211 milijuna kuna i ne idu više na teret zdravstvenih ustanova, dok su 2,2 milijarde kuna uložene u nabavku medicinske opreme. U tome je i učešće Ministarstva zdravstva u ovom Edukacijskom centru, kazala je dr. Grba-Bujević. 

Centar će, dodaje, služiti za edukaciju zdravstvenih djelatnika, svih žurnih službi Karlovačke županije, a ne samo hitne službe, kao i da se u Karlovcu - gradu susreta nalazimo, zajednički učimo i prenosimo svoje znanje dalje.

- Očekujem da se u ovom centru nauči spasiti ljudski život i da se svi u našoj zemlji osjećaju sigurno, poželjela je dr. Grba-Bujević.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije Nikša Antica rekao je da je put do otvaranja bio dosta dug, prvo su trebali pronaći prostor koji im je ustupila Opća bolnica Karlovac. Prostor koji danas u svojim dvoranama može primiti i pet grupa, bio je uređivan malo - pomalo u fazama sredstvima županijskog Zavoda, no bez dotacije Minstarstva zdravstva ne bi ga bilo moguće završiti.

- Uloženo je milijun i 400 tisuća kuna u preuređenje ovog objekta od čega je pola milijuna dalo Ministarstvo. Preostali dio u tri proračunske godine namaknut je iz vlastitih sredstava Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, rekao je Antica. 

U prostoru se nalaze simulatori, lutke za reanimaciju, oprema i tehnika, te soba za nadzor. Što će se točno raditi u novouređenom centru pojasnili su voditelj Miljenko Gvožđak i pomoćnik ravnatelja za kvalitetu, Perica Vucelić.  

- Razvijat će se i razni modularni tečajevi u smjeru hitne medicine različitog karaktera, a u budućnosti i usavršavanja u bilo kojem segmentu zdravstva. Polaznike tečajeva educirat će nacionalni instruktori Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i razni stručnjaci koje ćemo dovoditi iz različitih ustanova, oni koji mogu donijeti dodatno znanje, kvalitetu i poboljšati znanje onima kojima smo to dužni i potrebni, rekao je pomoćnik ravnatelja Zavoda za kvalitetu Perica Vucelić. 

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU... 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!