VIJESTI / CRNA KRONIKA

DOBIO "SAMO" 19 GODINA?

Državno odvjetništvo podnijelo žalbu na presudu ubojici Ivici Pavlačiću - Pari: Kazna je premala, tu nema empatije ni suosjećanja prema žrtvama

Državno odvjetništvo podnijelo žalbu na presudu ubojici Ivici Pavlačiću - Pari: Kazna je premala, tu nema empatije ni suosjećanja prema žrtvama

Državno odvjetništvo smatra da je prvostupanjski sud u konkretnom slučaju precijenio olakotne okolnosti na strani optuženika

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu žalilo se na odluku Županijskog suda u Karlovcu kojom je Ivica Pavlačić - Para (70) oglađen krivim za ubojstvo susjeda Stjepana Lemića i pokušaj Stjepana Pavlačića u mahnitom ubilačkom pohodu u karlovačkom naselju Lemić Brdo.

ŽDO podsjeća da je optuženik proglašen krivim da je 16. rujna 2022. došao do kuće tada 65-godišnjeg oštećenika s ciljem da ga usmrti i iz puške ispalio dva hitca u osobni automobil oštećenika i jedan hitac prema 65-godišnjaku kojim ga je pogodio u predio lijevog prsišta pa je oštećenik preminuo na mjestu događaja uslijed zadobivene ozljede.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Optuženik je proglašen krivim i da je u istom mjestu došao do obiteljske kuće drugog tada 65-godišnjeg oštećenika i iz puške ispalio hitac prema njegovom osobnom automobilu, a zatim razbio staklo na vratima kuće u koju se sklonio oštećenik te ušao u kuću i ispalio hitac i ranio 65-godišnjeg oštećenika u predjelu glave i prsnog košta. Smrtni ishod ovog 65-godišnjeg oštećenika izbjegnut je zahvaljujući okolnostima i pravovremeno pruženoj liječničkoj pomoći, navodi ŽDO.

Županijski sud u Karlovcu je optuženiku utvrdio kaznu zatvora u trajanju od četrnaest godina za kazneno djelo ubojstva, a za kazneno djelo ubojstva u pokušaju kaznu zatvora u trajanju od šest godina te je, na temelju članka 51. KZ/11, optuženiku izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devetnaest godina.


- Prvostupanjski sud je optuženiku, na temelju članka 69. KZ/11, izrekao sigurnosnu mjeru obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu koja će se izvršavati u okviru zatvorskog sustava i koja može trajati najdulje tri godine, kao i oduzimanje oružja i streljiva koje je tijekom očevida oduzeto od optuženika, izvijestilo je ŽDO.

- Državno odvjetništvo je podnijelo žalbu zbog odluke suda o kazni. Državno odvjetništvo smatra da je prvostupanjski sud u konkretnom slučaju precijenio olakotne okolnosti na strani optuženika i da je propustio u dovoljnoj mjeri vrednovati okolnosti i način počinjenja ovih kaznenih djela, odnos optuženika prema žrtvama kaznenih djela i to izostanak empatije i suosjećanja prema žrtvama po kojima je nasumce ispaljivao hitce kao i prema njihovoj imovini. Smatramo da utvrđena kazna zatvora za svako pojedino kazneno djelo, kao i jedinstvena kazna zatvora u trajanju od devetnaest godina nije primjerena niti se njome pokazuje dovoljan stupanj društvene osude za ovako teška kaznena djela, stoji u priopćenju.

Izdvojeno


Reci što misliš!