AKTUALNO / VIJESTI

KORONA BIRA DESTINACIJE

MIOŠ jedini odradio maturalce, sve ostale škole u problemima: Neki ih odgađaju za proljeće, neki prebacuju u Hrvatsku

MIOŠ jedini odradio maturalce, sve ostale škole u problemima: Neki ih odgađaju za proljeće, neki prebacuju u Hrvatsku
foto ilustracija - Dusko Marusic/PIXSELL

Pandemija koronavirusa utjecala je i na maturalna putovanja, koja su svim srednjoškolcima jedno od najljepših iskustava i, kasnije, sjećanja na školske dane.

Ova je godina specifična po mnogo čemu pa su i popularni maturalci gotovo neizvedivi, pogotovo u svom standardnom obliku koji uključuje putovanja u inozemstvo.

Jedina karlovačka škola koja nema takvih briga je Mješovita industrijsko-obrtnička škola. Tamošnji maturanti su ove godine, kao da su predosjetili što bi se moglo dogoditi, organizirali maturalno putovanje u Prag u veljači. Tako su neposredno prije početka pandemije i lockdowna uspjeli odraditi maturalac i dobro se zabaviti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svi ostali su - na čekanju. U Gimnaziji i Medicinskoj školi još se uvijek nadaju kako će putovanje biti moguće, ali ne na planirane destinacije. Gimnazijalci su, naime, planirali u Španjolsku, a maturanti Medicinske škole u Prag. Kako krajem kolovoza i početkom rujna sasvim sigurno to neće biti moguće, stigle su nove ponude pa se čeka izjašnjavanje učenika i roditelja. Gimnazijalcima je tako ponuđeno maturalno putovanje u Dubrovnik, a Medicinskoj školi u Istru. Iako je odlazak u inozemstvo često mnogima dodatno privlačno obilježje maturalaca, nema sumnje da u ovoj godini i situaciji svaki zajednički izlet i provod mogu jednako tako vrijediti. 

Slično je i u Tehničkoj školi Karlovac, u kojoj još nisu donesene definitivne odluke, osim one da će se pokušati maturantima omogućiti da imaju svoj maturalac - na destinaciji i u vrijeme kada će to dozvoliti situacija.


Četiri karlovačke škole maturalna putovanja planiraju za - proljeće 2021. godine. Učenice i učenici Šumarske i drvodjeljske škole i Prirodoslovne škole trebali su na isti put koji uključuje Sarajevo, Dubrovnik i Budvu. To je ove godine definitivno propalo, a ovisno o situaciji pokušat će se na proljeće. U Prirodoslovnoj školi još uvijek ostavljaju otvorenu mogućnost da to bude i baš takvo putovanje, dok u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi ističu da će najvjerojatnije ipak biti prisiljeni potražiti neku destinaciju u Hrvatskoj. 

Maturanti i maturantice Ekonomsko-turističke škole trebali su u Bugarsku - put je otkazan, a nova destinacija vjerojatno će biti u Hrvatskoj, i to na proljeće 2021. godine.

Napokon, slična je situacija u Trgovačko-ugostiteljskoj školi, gdje je već donešena odluka da se maturalna putovanja prebacuju na proljeće sljedeće godine. Učenici ove škole trebali su na Ohrid, a ta opcija još uvijek je moguća, a ako se pokaže da će biti neizvediva i oni će najvjerojatnije maturalac provesti u Hrvatskoj.

Izdvojeno


Reci što misliš!