AKTUALNO / VIJESTI

ODABIR STUDIJA

Visoka učilišta 2023. godine upisalo je 446 učenika iz Karlovačke županije! Koji su fakulteti mladima najzanimljiviji i gdje je tu karlovačko Veleučilište?

Visoka učilišta 2023. godine upisalo je 446 učenika iz Karlovačke županije! Koji su fakulteti mladima najzanimljiviji i gdje je tu karlovačko Veleučilište?
foto ilustracija - Pixabay.com

Studenti su najčešće upisivali fakultete u Zagrebu i Rijeci, a na naše Veleučilište došlo je, osim lokalnih, najviše studenata iz Zagreba.

Od 634 učenika i učenice škola u Karlovačkoj županiji koji su položili državnu maturu na kraju prošle školske godine, njih je 446 upisalo fakultete ili veleučilišta u Republici Hrvatskoj. Kod gimnazijalaca je postotak, dakako, i daleko veći - od 182 maturanta i maturantice njih je 176 upisalo visoka učilišta, s tim da je brojka možda i veća, jer podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja odnose se samo na hrvatska visoka učilišta, a moguće je da je netko upisao fakultet i u inozemstvu.

Što se tiče strukovnih škola, od 445 onih koji su položili državnu maturu (podsjećamo da učenici strukovnih škola nemaju tu obavezu) na fakultete ili veleučilišta upisalo se njih 265. Preostalih pet novih studenata/studentica iz Karlovačke županije odnosi se na one koji su završili glazbenu školu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zagreb, Rijeka, Koprivnica, Karlovac

Ako gledamo po gradovima Zagreb je i dalje najčešći izbor maturanata i maturantica, no sve više bira ih riječke fakultete. Ipak, gledano pojedinačno po ustanovama najviše ih je zapravo ostalo u Karlovcu, odnosno na Veleučilištu Karlovac, koje je upisalo 58 prošlogodišnjih maturanata i maturantica. 


Najviše gimnazijalaca upisalo je Ekonomski fakultet i Pravni fakultet, a ta dva fakulteta slijede i na općoj listi - najviše studenata iz Karlovačke županije dobio je Ekonomski fakultet (36), a slijedi Pravni fakultet (23), s tim da je jednak broj maturanata iz županije upisao i Tehnički fakultet u Rijeci. Slijede Ekonomski fakultet u Rijeci i Filozofskih fakultet u Zagrebu s po 19 upisnika.

Osim u Zagrebu u Rijeci, karlovački maturanti i maturantice u proteklom su upisnom roku birali i Sveučilište Sjever u Koprivnici (13), Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (7), Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu te Sveučilište u Zadru (po 6), a pojedini su odabrali i visoka učilišta u Splitu, Opatiji, Dubrovniku, Bjelovaru, Čakovcu i Ivanić Gradu.

Gledano po smjerovima najpopularnija je poslovna ekonomija u Zagrebu (32), a zatim mehatronika (22) i ugostiteljstvo (20) na karlovačkom Veleučilištu.

Brucoši iz drugih gradova

Što se tiče prosjeka s kojim su maturanti završavali svoje srednjoškolsko obrazovanje, najbolje iz Karlovca dobili su na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu na koji studenti iz naše županije dolaze s prosjekom 4,94, no ima ih i samo dvoje. Ako gledamo samo fakultete na koje je upisano barem 10 studenata iz Karlovačke županije, najviši prosjek ocjena imaju oni koji su upisali Fakultet elektrotehnike i računarstva, popularni FER - 4,78.

Iz Srednje škole Duga Resa najviše je novih studenata i studentica upisalo Veleučilište u Karlovcu i Sveučilište Sjever u Koprivnici, Ogulinci su najčešće birali Rijeku (iz gimnazije Ekonomski, a iz Obrtničke i tehničke škole Tehnički fakultet), dok je iz Srednje škole Slunj najviše učenika (3) upisalo Pravni fakultet.

Na kraju, pogled iz drugog kuta, odnosno tko dolazi u jedinu županijsku visokoškolsku ustanovu, Veleučilište u Karlovcu. Kako smo već i spomenuli iz Karlovačke županije upisalo ga je 58 studenata i studentica, a gledano po školama najviše iz Tehničke škole (20), Ekonomsko-turističke (11) i Prirodoslovne (9).

Novih 15 studenata i studentica Veleučilišta stiglo je iz zagrebačkih škola, po 5 iz Jastrebarskog i Gline, a među "brucošima" su i oni iz Varaždina, Slavonskog Broda, Samobora, Petrinje, Otočca, Garešnice i Đakova.

Izdvojeno


Reci što misliš!