AKTUALNO / VIJESTI

UZ DVIJE OBLJETNICE

U Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" otvorena izložba o legendarnoj karlovačkoj profesorici Mariji Vrbetić – Maci

U Gradskoj knjižnici

Ove godine navršava se 110 godina od rođenja i 20 godina od smrti Marije Vrbetić.

U Izložbenom salonu "Ljudevit Šestić" Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" otvorena je izložba "Marija Maca Vrbetić – izvan okvira" koja je pripremljena u suradnji te ustanove u kulturi, Gimnazije Karlovac i Državnog arhiva u Karlovcu, a sudjelovali su ustupanjem materijala i Muzeji grada Karlovca te Kafotka.

Izložba je otvorena povodom 110 godina od rođenja i 20 godina od smrti ove gimnazijske profesorice, germanistice, povjesničarke, metodičarke, prevoditeljice i publicistice. U izradi izložbe sudjelovale su školska knjižničarka u Gimnaziji Sanda Furjanić te knjižničarke zavičajnog odjela knjižnice Maja Žužak Horvatić, Aleksandra Mikić i Jasmina Milovčić te je za otvorenja karlovačka županica Martina Furdek Hajdin izrazila zadovoljstvo time "što su žene dale najveći obol", i to uoči Dana žena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Profesorica Vrbetić može biti ponos Karlovca i nije dovoljno vrednovana s obzirom na doprinos. Drago mi je da imamo takve žene poput nje koje su nas zadužile, ostavile bogatstvo, publicistiku, kroniku koja nas može podsjećati na povijest ovog kraja. Bila je očito živahnog karaktera, imala je posebnu potrebu za stvaranjem i proživjela je dva rata i sačuvala je povijest od zaborava", poručila je županica.

Izloženi su predmeti iz ostavštine prof. Vrbetić koje u najvećoj mjeri čuvaju Zavičajni odjel Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" i Gimnazija Karlovac. Kako su naglasili organizatori, ona je objavila niz stručnih radova s područja didaktike i metodike, autorica je povijesnih udžbenika koji su doživjeli 11 izdanja, "a nezaobilazan je i njen pečat u kulturi grada Karlovca, gdje se istaknula kao jedna od najznačajnijih kroničarki karlovačke povijesti".


"Marija Vrbetić je zadužila našu knjižnicu i ovaj grad. Mi smo i baštinska ustanova, čuvamo baštinu, posebno ostavštinu poznatih Karlovčana, a od prof. Vrbetić rukopise, fotografije, sitni tisak, izreske iz novina...", kazala je ravnateljica Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" Kristina Čunović.

Ravnateljica Gimnazije Karlovac Snježana Štranjgar napomenula je da je Marija Vrbetić ostavila u naslijeđe iznimno dragocjenu metodičku i didaktičku literaturu. "Njeni se udžbenici povijesti za prvi razred gimnazije i dalje povremeno koriste u nastavi, posebno povijesna čitanka s neprocjenjivo vrijednim izborom povijesnih izvora i pitanjima koja su u skladu s njenim poimanjem metodike nastave povijesti. Mnogo toga ne bi bilo bez profesorice Dragice Gršić koja je školi ostavila u naslijeđe raditi i dalje na ostavštini profesorice Vrbetić. Taj zadatak je dobila dalje Sanda Furjanić. Plan je do jeseni izložbu preseliti u školu, a kruna bi bila da trg između velike i male škole nazovemo po Mariji Vrbetić", rekla je Snježana Štranjgar.

Izdvojeno


Reci što misliš!