AKTUALNO / VIJESTI

VREMENSKA PROGNOZA

Nije kraj oborinama: Pljuskovi s grmljavinom nastavljaju se i danas, evo gdje

Nije kraj oborinama: Pljuskovi s grmljavinom nastavljaju se i danas, evo gdje
foto ilustracija

Glavnina ovotjednih oborina je iza nas. U utorak ujutro i prijepodne još dosta oblaka, povremeno s kišom

Dok je u ponedjeljak u Slavoniji ostajalo uglavnom suho pa i prilično toplo uz 20 Celzijevih stupnjeva, u ostatku zemlje bilo je prilično kišovito i svježe. Obilna kiša pala je u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji uz olujno jugo.

U Zadru je tijekom prošle noći pala rekordna dnevna količina oborine za ožujak, čak 164 milimetra. Popriličan je to ekstrem. To je primjerice dva i pol puta više nego inače u cijelom mjesecu, a palo je to u manje od 12 sati tijekom prošle noći. Time je već sada u Zadru ovo najkišovitiji ožujak otkad postoje mjerenja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Moguć rekord i u Kninu

Još poneki rekord dnevne oborine moguć je nakon daljnje obrade podataka, na primjer u Kninu gdje je od jučer do danas u 12 sati palo 108 milimetara kiše.

Srećom, glavnina ovotjednih oborina je iza nas. Frontalni poremećaji odmiču dalje na istok, ali i sutra ostajemo još u ciklonalnom polju, doduše sve slabijem. Pritom će postupno jačati greben anticiklone sa zapada.

Vrijeme u utorak

U utorak ujutro i prijepodne još dosta oblaka, povremeno s kišom, češćom u središnjim predjelima i na jugu, u Dalmaciji i u obliku lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Ponegdje i magla, uglavnom oko gorja uz samo slabu kišu, koja će izostajati na sjevernom Jadranu, a još uvijek i u Podunavlju.

Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, zapadni, duž obale i bura, samo još na krajnjem jugu jugo. Jutro uglavnom malo hladnije, tj. prohladno.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj kiša sve rjeđa, na zapadu i prestaje, a čak može nakratko proviriti i malo sunca. Vjetar uglavnom slab, u Podravini povremeno umjeren sjeverozapadni. Temperatura slična ili samo malo viša, oko 12 stupnjeva.

Na istoku oblačno, ponegdje i tmurno, samo uz slabu kišu, tek navečer na krajnjem istoku. Bit će osjetno svježije nego danas, posebice na umjerenom sjeverozapadnom vjetru. Bit će oko 11 Celzijevih stupnjeva.

U Dalmaciji djelomično razvedravanje, još poneki pljusak moguć na krajnjem jugu. Puhat će umjeren sjeverozapadnjak, na otvorenome moru pojačan, a temperatura između 14 i 16 Celzija.

Na sjevernom Jadranu i u gorju smanjenje naoblake, na otocima više sunca. No, na širem riječkom području moguće malo kiše, a u najvišem gorju prolazno u obliku susnježice i snijega. Najviša dnevna temperatura između 13 i 15, u gorju od 7 do 11 Celzijevih stupnjeva.

Do kraja tjedna na kopnu

U nastavku tjedna na kopnu sve stabilnije. Još samo u srijedu malo kiše, većinom samo na istoku zemlje. Od četvrtka sunčanije, tek u subotu nešto promjenjivija sredina dana. Ujutro nakratko magla, pri tlu moguć i slab mraz, osobito u četvrtak i petak. Danju zato sve toplije, od petka nerijetko uz visokih 18 ili 19 stupnjeva.

Do kraja tjedna na moru

Na Jadranu pretežno sunčano i razmjerno toplo, samo u početku još na krajnjem jugu moguć koji lokalni pljusak, a malo više oblaka stizati će i za vikend. Od petka i vjetar sasvim slab, a tada i na moru raste vjerojatnost za mjestimičnu jutarnju maglu.

Izdvojeno


Reci što misliš!