AKTUALNO / VIJESTI

spora pravda

Potvrđena presuda krivcima za tragediju na autocesti kod čvora Bosiljevo: Evo kolike su kazne dobili Čolak i Opačak

Potvrđena presuda krivcima za tragediju na autocesti kod čvora Bosiljevo: Evo kolike su kazne dobili Čolak i Opačak

Prometna nesreća dogodila se u studenom 2010., kada su se dva sportska automobila, a u jednom od njih i Ivana Obad kao suvozačica, sudarili na autocesti A6 zbog prebrze vožnje.

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske odbio je žalbe dvoje optuženika Marina Čolaka (39) i Dalibora Opačka (45) te potvrdio zatvorske kazne za sudionike prometne nesreće u kojoj je prije skoro 14 godina život izgubila dvadesetogodišnja Ivana Obad.

Priopćenje kaznenog suda prenosimo u cijelosti:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Prvostupanjskom presudom oba optuženika su proglašena krivima zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće, počinjenog s neizravnom namjerom. Prvi optuženik, u čijem se vozilu kao suvozačica nalazila žrtva koja je poginula u nesreći, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju šest godina, a drugi optuženik osuđen je na kaznu zatvora u trajanju pet godina.

Visoki kazneni sud je utvrdio da prvostupanjski sud nije počinio bitne povrede odredaba kaznenog postupka. Prvostupanjski sud je pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje te je na tako utvrđeno stanje pravilno primijenio odredbe Kaznenog zakona.

Prvostupanjski sud je pravilno i potpuno utvrdio sve okolnosti koje su prema odredbama Kaznenog zakona od utjecaja da kazna bude lakša ili teža za počinitelja. Opravdano je prvostupanjski sud prvom optuženiku izrekao nešto strožu kaznu s obzirom na to da je utvrđeno da je prekršio dva prometna propisa, a u vozilu se osim njega nalazila i suvozačica koja je u prometnoj nesreći smrtno stradala. Izrečenim kaznama će se utjecati na optuženike da shvate da je njihovo postupanje u prometu neprihvatljivo, opasno i kažnjivo i da vožnji poput njihove nije mjesto na cesti, izvan trkaćih staza. Tako će se utjecati i na druge sudionike u prometu da poštuju ograničenja brzine, jer u protivnom izazivaju opasnost ne samo za sebe, nego i za život i tijelo svojih suputnika i drugih sudionika u prometu. Stoga nisu u pravu optuženici da su im izrečene kazne prestroge", stoji u priopćenju.

Podsjećamo, prometna nesreća dogodila se u studenom 2010., kada su se dva sportska automobila, a u jednom od njih i Ivana Obad kao suvozačica, sudarili na autocesti A6 zbog prebrze vožnje.

Prometna nesreća u Zagorju. Dvije osobe završile u bolnici, državna cesta zatvorena

Prema optužnici, Čolak se 5. studenoga 2010. u 12.20 sati kretao Ferrarijem autocestom A6 iz smjera Zagreba prema Rijeci lijevim prometnim trakom brzinom od 181,5 kilometara na sat, dok je Opačak vozio desnim trakom u sportskom Nissanu 350.

Čolak je, tvrdi tužiteljstvo, započeo prelazak iz lijevog u desni prometni trak, a da se nije uvjerio kako to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu. Opačak je, vozeći brzinom od 205,3 kilometra na sat, započeo kočiti, no nije mogao smanjiti brzinu na vrijeme pa su se automobili okrznuli.

Nissan je prednjim lijevim kotačem dotaknuo zadnji desni kotač ferrarija, nakon čega je taj dodir destabilizirao Ferrari koji se počeo nekontrolirano kretati te je sletio desno izvan kolnika. Automobil se prevrnuo i zapalio pri čemu je poginula suvozačica u Ferarriju Ivana Obad.

Izdvojeno


Reci što misliš!