AKTUALNO / VIJESTI

PIVARI

Na Veleučilištu Karlovac održan međunarodni skup "S pivarima, za pivare" koji je okupio stotinjak stručnjaka iz zemlje i inozemstva

Na Veleučilištu Karlovac održan međunarodni skup

Veleučilište u Karlovcu, s jedinim dediciranim studijem za pivarstvo u Hrvatskoj, ovom je manifestacijom ponovno potvrdilo svoju predanost razvoju i promociji pivarske struke.

Veleučilište u Karlovcu bilo je domaćin drugog izdanja međunarodnog skupa "S pivarima, za pivare", koji je okupilo stotinjak stručnjaka i ljubitelja piva iz cijele Hrvatske i inozemstva. Riječ je o nastavku prošlogodišnje inicijative koja uspješno pridonosi jačanju dijaloga i suradnje unutar pivarske zajednice.

Domaći i strani stručnjaci te zaposlenici u pivarskom sektoru – predstavnici velikih, industrijskih ili malih zanatskih pivovara – sudjelovali su u interdisciplinarnoj razmjeni znanja. Predavanja u atriju Veleučilišta odražavala su aktualni trenutak te su uključivala teme vezane za kvalitetu sastojaka, održive prakse, ali i unapređenje sektora pametnim korištenjem bespovratnih sredstava. Među predavačima bili su domaći i inozemni stručnjaci; Miroslav Jurić iz Boortmalta, Mario Protulipac iz Okvira znanja, Jan Biering iz VLB Berlin; Iztok Jože Košir iz IHPS-a, Andrew Paterson iz Lallemand Brewing te glavni organizator skupa dr. sc. Goran Šarić s Veleučilišta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Skup organiziramo drugu godinu za redom s ciljem povezivanja stručnjaka iz područja pivarstva te predstavnika znanstvenih i obrazovnih institucija, ali i onih koji su tek u počecima rada u pivarskoj industriji. Teme stručnih predavanja raznolike su i korisne svima koji su na neki način povezani s pivarskom industrijom: fizikalno-kemijski parametri kvalitete slada, strategije za mikrobiološku kontrolu i smanjenje rizika od kontaminacije, korištenje pivskog tropa kao vrijedne sirovine, utjecaj starog hmelja na senzorska svojstva piva, maltoza negativni sojevi kvasca u proizvodnji bezalkoholnog piva te tema vezana uz financiranje u sektoru pivarstva korištenjem bespovratnih sredstava. Sigurni smo da su i ove godine sudionici sa skupa ponijeli nova znanja i vrijedna iskustva kolega iz struke", istaknuo je dr. sc. Goran Šarić, glavni organizator skupa, voditelj pivarskog praktikuma i profesor stručnog studija na Veleučilištu u Karlovcu.

Uz visokokvalitetna predavanja, drugo izdanje Skupa bilo je i izvrsna prilike za umrežavanje, druženje i razmjenu ideja s ciljem poticanja suradnje i razvoja novih poslovnih prilika unutar pivarske zajednice. Veleučilište u Karlovcu, s jedinim dediciranim studijem za pivarstvo u Hrvatskoj, ovom je manifestacijom ponovno potvrdilo svoju predanost razvoju i promociji pivarske struke.

Važnost Skupa prepoznalo je nekoliko domaćih i inozemnih kompanija od kojih su zlatni sponzori bili Karlovačko pivo (Heineken Hrvatska), Badass Barley (Boortmalt Nova Gradiška) i Lallemand Brewing (Kanada); srebrni sponzor je bila kompanija Anton Paar Hrvatska; brončani Ireks Aroma dok su Skup financijski podržali i Karlovačka županija, Turistička zajednica grada Karlovca, Studentski centar Karlovac i Kanaan. Osiguranim sredstvima je sudionicima omogućeno besplatno sudjelovanje te su pokriveni svi ostali troškovi za predavače, poklon materijale i organizaciju skupa. Pivovara iz Karlovca i Veleučilište time su opet naglasili vrijednost suradnje između akademske zajednice i privatnog sektora u unapređenju te promicanju najnovijih dostignuća i inovacija unutar industrije. Naime, Heineken Hrvatska i Veleučilište u Karlovcu imaju dugogodišnju suradnju koja se intenzivirala nakon nadogradnje Veleučilišne mikro pivovare te opremanjem novog fizikalno-kemijskog i mikrobiološkog laboratorija za analizu piva. Također, Heineken Hrvatska osigurava mjesečne stipendije za dvoje studenata Veleučilišta u Karlovcu.

Izdvojeno


Reci što misliš!