AKTUALNO / VIJESTI

KORISNA EDUKACIJA

Hvale vrijedna akcija Hitne - svakog četvrtka u naredna dva mjeseca besplatne edukacije prve pomoći pri iznenadnom srčanom zastoju

Hvale vrijedna akcija Hitne - svakog četvrtka u naredna dva mjeseca besplatne edukacije prve pomoći pri iznenadnom srčanom zastoju

Za edukacije nije potrebna najava, a dobrodošli su svi građani.

U Edukacijsko simulacijskom centru Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije predstavljena je edukativna kampanja "Gdje si četvrtkom u 18:00? Saznaj kako možeš spasiti život!". Glavni cilj kampanje je osposobljavanje građana za pružanje prve pomoći u slučaju srčanog zastoja, kroz potpuno besplatne edukacije koje će se već od sutra, 4. travnja, pa sve do 23. svibnja, odvijati svakog četvrtka od 18 do 19:30 u prostorijama Edukacijsko simulacijskog centra (Mačekova 48, ulaz u dvorišnom prostoru). Nije potrebna nikakva prethodna najava, svi su dobrodošli. 

Iznenadni srčani zastoj godišnje u Hrvatskoj odnese oko 9000 života, što predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem i izazov i naglašava nužnost edukacije i spremnosti pojedinca na pružanje prve pomoći do dolaska hitne medicinske službe. Brza reakcija može bitno smanjiti smrtnost, jer stopa preživljavanja bez prve pomoći je manja od 10%, ali se brzom intervencijom u prvih nekoliko minuta šanse za preživljavanje povećaju na više od 50%. Ključno je poznavanje tehnika vanjske masaže srca, umjetnog disanja i korištenja AVD uređaja (automatski vanjski defibrilator). 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Polaznici će tako naučiti osnovne mjere održavanja života, uključujući upotrebu AVD-a, kojih je trenutno u Karlovačkoj županiji 24, dostupni su svima i jednostavni za korištenje i potpunim laicima.

Podršku kampanji dala je i županica Martina Furdek Hajdin, naglasivši važnost edukacije građana u pružanju prve pomoći pri iznenadnom srčanom zastoju za cijelu zajednicu. Ravnateljica HZHM prim. mr. Maja Grba-Bujević istaknula je važnost Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce- spasi život" kroz koji je održano više od 600 edukacija i osposobljeno tisuće građana.

- Mogu i najaviti da uz 24 dosad postavljena vanjska defibrilatora vrlo brzo stižu i dva nova u Dugu Resu. Stvari se popravljaju, iako mogu biti i puno bolje, no prije početka cijele kampanje godišnje smo imali jednu ili nijednu intervenciju običnih ljudi koji su na licu mjesta, a prošle godine bilo ih je 44, naglasila je Grba-Bujević.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije Perica Vuceli dodao je kako se ova edukacija uklapa i u Nacionalni dan hitne medicinske službe koji se u Hrvatskoj obilježava 30. travnja te pozvao sve građane, svih dobi, da slobodno dođu i prođu jednostavnu edukaciju koja može zaista izuzetno povećati šanse za preživljavanje osobe koja doživi iznenadni srčani zastoj.

- Svaka minuta je bitna i sa svakom minutom šanse za preživljavanje se smanjuju, a i u najidealnijim uvjetima proći će nekoliko minuta do dolaska ekipe hitne medicinske pomoći, naglasio je.

Na kraju predstavljanja ekipa instruktora demonstrirala je korištenje AVD-a i pružanje osnovne prve pomoći.

Izdvojeno


Reci što misliš!