AKTUALNO / VIJESTI

ekocid

Uređivali most - uništili korito Korane! Šuta i azbestne cijevi tijekom obnove mosta na Rakovcu odbačene u Koranu?!

Uređivali most - uništili korito Korane! Šuta i azbestne cijevi tijekom obnove mosta na Rakovcu odbačene u Koranu?!

Razumijemo da se radi o kompleksnim građevinskim radovima, ne prozivamo radnike, ali isto tako smatramo da je nedopustivo da se u toj mjeri narušava ekološka situacija, kažu u KPA Karlovac.

Radnici na rekonstrukciji "Mosta Specijalne jedinice policije Grom" očito su šutu i građevinski otpad odbacili u Koranu, upozotili su to iz Kluba podvodnih aktivnosti Karlovac, koji su razmjere zagađenja otkrili roneći. Apel Silvije Vrđuke, Nevena Maradina i Tomislava Srakovčića Lipka iz KPA Karlovac prenosimo u cijelosti, isto kao i ustupljeni nam foto i video materijal.

"Svojevremeno ste objavili članak o rekonstrukciji mosta Rakovac, gdje gradonačelnik Mandić s ponosom govori "kako će (most) estetski zadovoljiti kriterije koje postavlja Korana", te da će ovaj dio grada "dobiti vizualni identitet za ponos".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Članovi kluba za podvodne aktivnosti Karlovac ovdje svakodnevno rone i Foginovo kupalište nam je, kako mi to zovemo "house reef" (lokalno klupsko mjesto za ronjenje i tečajeve), na kojem se održavaju klupska ronjenja i tečajevi za nove ronioce, o čemu ste također pisali na Vašem portalu.

Godinama održavamo i organiziramo akcije čišćenja korita rijeke Korane, kao i čišćenje samog Foginovog kupališta te nezaobilaznu košnju trave prije početka kupališne sezone. Zatečena situacija u rijeci pod mostom i oko njega uzrokovana isključivo radovima na rekonstrukciji mosta Rakovac zasigurno nije na ponos, a gore navedeni kriterij doista je ispunjen samo u estetskom smislu, a nikako u smislu očuvanja okoliša, što je doista sramotno za grad koji se diči svojim rijekama.


Razumijemo da se radi o kompleksnim građevinskim radovima, ne prozivamo radnike, ali isto tako smatramo da je nedopustivo da se u toj mjeri narušava ekološka situacija, što uvelike utječe i na živi svijet rijeke Korane, a postoji pretpostavka da se radi o betonsko azbestnim cijevima, ali isto ne možemo sa sigurnošću tvrditi prije vađenja otpada i analize samog materijala.

Ovim putem želimo upozoriti i osvijestiti naše sugrađane o tome što se događa, a sve u nadi kako će po završetku radova i Grad pokazati inicijativu, zajedno s ostalim udrugama koje se bave zaštitom okoliša, te zajedno s nama organizirati veliku akciju čišćenja, koja je doista prijeko potrebna ovom dijelu Korane općenito, a osobito sada, kada se radovima toliko šteti samoj prirodi.

Kako ne bi sve ostalo na riječima, u privitku šaljemo i videozapis te nekoliko fotografija stanja, iako je uživo situacija puno gora."

 

Izdvojeno


Reci što misliš!