AKTUALNO / VIJESTI

slagalica

Imamo li Vladu? Jedni iz nje 'ispali', drugi nisu oduševljeni većinom: 'Tretiraju nas kao robu s police'

Imamo li Vladu? Jedni iz nje 'ispali', drugi nisu oduševljeni većinom: 'Tretiraju nas kao robu s police'

Politička borba danas se preselila na sportski teren s kojeg predsjednik Sabora uvjerava da idući tjedan imamo većinu. I HDZ i manjinci šute na koji će način podržati Vladu s Domovinskim pokretom koji pak za SDSS ne želi ni čuti. Glas je podigao i čovjek koji drži dvije ruke u toj većini, poručivši da neće biti roba s police. Više u priči RTL-ove reporterke Katarine Brečić

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković s pozicije srednjeg vanjskog dva puta je bio točan, ali nije bilo dovoljno za pobjedu političara nad veteranima bjelovarskog kluba. Utakmicu za sastavljanje vlade, Jandroković je sasvim siguran, HDZ neće izgubiti. I pritom će, kaže, štititi prava manjina i njihove programe.

"Tu neće sasvim sigurno doći do promjene, a kako će se formirati parlamentarna većina, to ćemo dogovoriti u idućem stadiju", tvrdi Jandroković.
Image

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Manjina za koju Jandroković kaže da će je štititi, neslužbeno, zbog želje Domovinskog pokreta, ispada iz Vlade. Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac, nakon liturgije povodom pravoslavnog Uskrsa, bio je kratak - sve ćete čuti za koji dan.

"Na današnji dan nitko ne bi trebao biti razočaran, a ima li nekih briga koje dijelimo svi u ovoj zemlji… Vjerojatno ima, ali danas se radujemo", poručio je Pupovac.


Ne raduje se HDZ-ov danas sportski, a inače politički partner HSLS. Dugo su Dario Hrebak i Jandroković pričali. Pa je liberal javno poručio DP-u da nisu dobili podršku ideološki mijenjati društvo.

"Oduševljen većinom nisam i to neću kriti. Imam osjećaj ponekad da netko tretira HSLS kao robu s police. Pa da se uzme kada nešto treba. Plenković ima naše potpuno povjerenje, a hoće li ga imati i DP to ćemo vidjeti", istaknuo je Hrebak.

Plenković je svoje partnere nakon ove izjave pozvao u ponedjeljak na sastanak.

On se pak čini zadovoljan dok šeta Opatijom. U vilu Costabela na jednodnevni odmor stigao je u subotu navečer, nakon otvorenja obnovljene dvorane Istarskog narodnog kazališta u Puli. Izbjegavao je odgovoriti na pitanja o SDSS-u i formiranju onoga što se naziva najdesnija Vlada od 90-ih.

"Bit će više nego dovoljno ruku. Nikome ne okrećemo leđa", ponavljao je premijer Andrej Plenković nakon što su ga novinari pitali ako neće biti SDSS-a, hoće li onda još neki manjinski zastupnici odustati, popu Furija Radina.

S tim se zapravo slažu i Rijeke pravde. Za Daliju Orešković sramotan je način na koji manjine koriste svoju političku ulogu. "Ove igrice oko SDSS-a samo su jedna parola, folklor, za određeno biračko tijelo. Ako i budu pod navodnicima u opoziciji, bit će sigurno višestruko namireni", smatra Orešković.

Na koji način će manjine podržavati većinu, odlučit će na sastanku u utorak. Tada bi trebalo biti jasno ostaje li još tko, osim SDSS-a, formalno van Vlade.

Izdvojeno


Reci što misliš!