AKTUALNO / VIJESTI

potjera

Policija u akciji hvatanja migranata: Autocestom su jurili za vozilom koje se zaustavilo, a onda su im vozač i suvozač umakli

Policija u akciji hvatanja migranata: Autocestom su jurili za vozilom koje se zaustavilo, a onda su im vozač i suvozač umakli
foto ilustracija - Pixabay/Pixsell

U tri navrata policija je spriječila krijumčarenje migranata. Njihov priopćenje objavljujemo u cijelosti

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjim državljaninom Italije.
 
Također su proveli i kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima.
 
U noćnim satima 5. svibnja, policijski službenici su na autocesti A1 kod Karlovca pokušali svjetlosnim i zvučnim signalima zaustaviti osobni automobil daruvarskih registarskih oznaka međutim vozač se nije htio zaustaviti. Po zaustavljanju, vozač i suvozač su se dali u bijeg te pretragom terena nisu pronađeni. U vozilu su zatečeni strani državljani koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.
 
U večernjim satima istoga dana, na graničnom prijelazu u nadležnosti Policijske uprave karlovačke, na ulazu u Republiku Hrvatsku, pristupio je 43-godišnji vozač koji je upravljao osobnim automobilom talijanskih nacionalnih oznaka i prevozio strane državljane. Izdan mu je prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o obveznim osiguranjima u prometu te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri mjeseca. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozio strane državljane do krajnjeg odredišta. Protiv njega podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu te je predan pritvorskom nadzorniku.
 
U večernjim satima 6. svibnja, na području Karlovca, policijski službenici kontrolirali su taxi vozilo splitskih registarskih oznaka kojim je upravljao 60-godišnjak, a u kojem su se nalazili strani državljani koji su na nezakonit način prešli državnu granicu. Vozač je imao upaljen taksimetar, ali nije imao odobrenje za obavljanje autotaxi prijevoza na području Karlovačke županije. Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu proslijeđena je obavijest nadležnom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima, protiv vozača podnijet je optužni prijedlog nadležnom sudu.
 
Prema svim prevoženim stranim državljanima postupano je sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakonu o strancima.

Izdvojeno


Reci što misliš!