AKTUALNO / VIJESTI

ČETVRTI PUT NA ČELU VLADE

Panika u Slovačkoj, ustrijeljen premijer! Tko je kontroverzni Robert Fico?

Panika u Slovačkoj, ustrijeljen premijer! Tko je kontroverzni Robert Fico?
GBN News/skrinšot

Mnogi su njegov treći mandat zapamtili po ostavci koju je podnio 2018. nakon optužbi za korupciju i masovnih prosvjeda potaknutih ubojstvom istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove

Slovački populistički premijer Robert Fico teško je ozlijeđen u pucnjavi u slovačkom gradu Handlova nedaleko od Bratislave. Osumnjičenik koji se dovodi u vezu s atentatom je uhićen, piše AP.

Slovačkom političaru i pravniku ovo je četvrti mandat na čelu slovačke vlade. Obnašao je dužnost premijera od 2012. do 2018., a u premijersku fotelju vratio se u listopadu 2023. godine kad je mješavinom socijalnog populizma, nacionalizma, anti-liberalizma i de facto proruskim stajalištima sa svojom populističkom strankom Smer pobijedio na izborima osvojivši 23 posto glasova i sastavio vladajuću koaliciju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U kampanji je naglašavao svoje proruske i antizapadne stavove i obećavao da će uskratiti vojnu potporu Ukrajini.

Slovačka, koja graniči s Ukrajinom, do tog je trenutka bila pristaša Kijeva od početka ruske invazije, pomažući donacijama oružja i otvarajući granice za izbjeglice koje bježe od pakla rata.


Već u prvim mjesecima svog novog mandata našao se pod povećalom. U siječnju je zaustavio vojnu pomoć Ukrajini, a prošlog mjeseca progurao planova za ukidanje javnog servisa RTVS, piše BBC. Početkom svibnja protiv njegove vlade tisuće su ljudi izašle na ulice upravo zbog vladinih planova da preustroji ovaj javni servis i pretvori ga u novu medijsku instituciju na koju će imati snažniji utjecaj.

Fico je zaustavio vojnu pomoć Ukrajini, a otvoreno se protivio sankcijama Europske Unije protiv Rusije. Na izborima je obećao da će slijediti suverenu vanjsku politiku, te je zastupao čvrst stav protiv migracija i nevladinih organizacija te vodio kampanju protiv LGBTQ+ prava, prenosi Independent.

Mnogi su njegov treći mandat zapamtili po ostavci koju je podnio 2018. nakon optužbi za korupciju i masovnih prosvjeda potaknutih ubojstvom istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove. Prije nego što je opet došao na vlast, nekoliko je godina proveo u oporbi gdje je kritizirao javnu televiziju smatrajući je pristranom. Njegova je vlada već ranije zatvorila Ured posebnog antikorupcijskog tužitelja te smijenila čelnike policije i tajne službe.

Fico je odrastao u Topoľčanyju na zapadu Slovačke. Otac mu je bio vozač viličara, a majka je radila u trgovini. Nakon osnovne i srednje škole, studirao je pravo na uglednom Sveučilištu Comenius u gradiću 100 kilometara udaljenog od Bratislave. U 1987., kao 23-godišnjak pristupio je Komunističkoj partiji, a godinu kasnije se oženio.

Nakon pada komunističke vladavine 1989., radio je kao vladin odvjetnik, dobio mjesto u parlamentu i zastupao Slovačku na Europskom sudu za ljudska prava.

Poznat po svojim tiradama protiv novinara, Fico je već jednu veliku TV mrežu, dvije nacionalne novine i informativni portal označio svojim neprijateljima i rekao da neće komunicirati s njima.

Izdvojeno


Reci što misliš!