AKTUALNO / VIJESTI

O KARLOVCU U SABORU

Karlovačka Zvijezda glavna tema slobodnog izlaganja Draženke Polović (Možemo) u Saboru: Tko će zaštititi očajne stanovnike Zvijezde i razrušenu baštinu?

Karlovačka Zvijezda glavna tema slobodnog izlaganja Draženke Polović (Možemo) u Saboru: Tko će zaštititi očajne stanovnike Zvijezde i razrušenu baštinu?
foto Pixsell/KAportal

- Ovaj projekt Aglomeracije pretvorio se u komunalnu i infrastrukturnu katastrofu, a za sve malobrojnije stanovnike i obrtnike Zvijezde - u pravu egzistencijalnu dramu.

Prvo slobodno izlaganje saborske zastupnice iz redova Političke platforme Možemo! Draženke Polović dakako da je bilo vezano za grad Karlovac, pa su zastupnici u novom sazivu Hrvatskog sabora mogli čuti i o radovima na najvećem komunalnom projektu od same gradnje Karlovca - Aglomeraciji, ali i o brojnim nedostacima koji se događaju uslijed opsežnih radova.

- S obzirom na to da sam ovaj zastupnički mandat dobila u 7. izbornoj jedinici i da sam najviše glasova dobila u Karlovcu, gradu koji upravo ovih dana proživljava nezapamćena oštećenja kulturne i povijesne baštine te privatne i javne imovine, osjećam potrebu i obavezu da svoj prvi slobodni govor posvetim upravo njemu, rekla je uvodno Polović.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Navela je da se na širem karlovačkom području provodi se jedan od najvećih komunalnih projekata u njegovoj povijesti „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Karlovac - Duga Resa“. 

- Od početka radova 2021. pa sve do jeseni 2022. činilo se da će bespovratna milijunska sredstva Europske unije uložena u poboljšanje kvalitete života grada, doista tome i služiti. A onda su se radovi preselili u najstariji dio Karlovca, u Zvijezdu! Nije to prva velika obnova komunalne infrastrukture u tom dijelu grada. Karlovačka jezgra u prošlih je 30-ak godina već prošla 2 kruga vrlo uspješne obnove kanalizacijskih i vodovodnih instalacija. Godine 1997. zajmom Svjetske banke, bez ikakvih oštećenja, obnovljena je kanalizacija u istim ulicama u kojima se obnavlja i danas, na istoj dubini od 7 metara. Podjednako elegantno proveden je 2010. i ISPA projekt, kazala je Polović s govornice Sabora.


Za razliku od prethodnih, dodala je, "ovaj projekt Aglomeracije pretvorio se u komunalnu i infrastrukturnu katastrofu, a za sve malobrojnije stanovnike i obrtnike Zvijezde - u pravu egzistencijalnu dramu".

- Za sada je sasvim izvjesno da je na razini planiranja, izvođač radova, GIP Pionir, firma poznata po tome što je radila i slavnu zagrebačku žičaru, promijenila glavni projekt koji se bazirao na istoj tehnologiji kao i prethodna dva te u Izvedbeni projekt, bez ovlaštenog revidenta, a uz naklonost investitora: poduzeća Vodovod i kanalizacija i Grada Karlovca, uvela agresivnu i za kuće stare jezgre pogubnu tehnologiju talpi, navela je Polović.

Na razini izvedbe pak, kaže, "od jeseni 2022. pa do danas, kada su radovi tek na polovici, posljedice takve odluke su sljedeće: sve ulice karlovačke Zvijezde su prekopane, gradilišta u neredu i nepropisno označena, a od ukupno 270 zgrada do sada je teško oštećeno čak njih 54. Sa slikama razorne obnove i tragične devastacije karlovačke baštine javnost je već upoznata i neću o njoj govoriti".

- Ovdje ću postaviti pitanje: tko će zaštititi očajne stanovnike Zvijezde, razrušenu baštinu i na kraju – tko će sve to platiti? Jer u ovom trenutku čini se da su ih napustili baš svi! Naime, investitori, poduzeće Vodovod i kanalizacija i Grad Karlovac, usprkos javno izrečenom obećanju o obustavi radova do provođenja geomehaničke revizije, nonšalantno su, s istom agresivnom tehnologijom, nastavili radove, rekla je zastupnica.

Dodala je da se u javni prostor plasira teza da su napukle kuće bile neodržavane, no ona smatra da to nije istina jer su velika oštećenja pretrpjele i novoobnovljene zgrade poput Karlovačkog veleučilišta!

- Sada je već sasvim izvjesno da stanovnicima stižu i gotovo cinične odbijenice za pomoć i naknadu štete od osiguravajućeg društva. Karlovački konzervatori, čiji najpoznatiji predstavnik je nedavno uhićeni pomoćnik ministrice Obuljen, koji su strah i trepet kada je riječ o izgledu unutrašnjih prozorskih klupica i koji imaju mehanizme za zaustavljanje radova, sada šute kao zaliveni, kaže Polović.

- Na kraju, slijedeći logiku Slamnigova junaka: Razuman uzmak – bolja polovica hrabrosti!, Karlovac i njegove građane postupno napušta i gradonačelnik koji eto odnedavno, uz vođenje grada, obnaša i dužnost saborskog zastupnika! Očito bez povjerenja u sustav, građani karlovačke Zvijezde organizirali su se i obratili za pomoć najvišim europskim institucijama i njihovim dužnosnicima! Nedopustiva, žalosna, a pomalo i ponižavajuća je činjenica da institucije ove države, na čelu s Ministarstvom kulture, ne zaustavljaju radove razorne obnove Zvijezde, ne inzistiraju na provođenju stručne i nezavisne revizije projekta i načina izvođenja radova, rekla je zastupnica Možemo.

Na kraju je apelirala da se "državne ustanove zauzmu za to da se sazna prava istina o tome koliko su radovi u Karlovcu usklađeni s pravilima struke; da obrane javni interes i da se sazna je li na djelu nepoštena praksa osiguravanja ovakvih projekata; da se propita svrhovitost projekta koji zahvaća više nego što je potrebno; i na koncu da konačno počnu braniti javni interes i građane".

- Jer u protivnom, teško je vjerovati da će tvrđava koju su gradila najuglednija imena renesansne fortifikacijske škole u službi Austro-Ugarske Monarhije, a koja je više od 440 godina odolijevala raznim žestokim nasrtajima, preživjeti i ovaj posljednji, zaključila je Polović.

Izdvojeno


Reci što misliš!