AKTUALNO / VIJESTI

3, 2, 1 - akcija!

U Kinu "Edison" otvoren prvi filmski festival u ovom dijelu svijeta posvećen kaskaderima - takvi postoje još samo u SAD-u

U Kinu
foto KAportal/PIXSELL

Ravnatelj te ustanove Ivan Gojmerac je izrazio uvjerenje da će festival podignuti kulturnu i turističku ponudu Karlovca prije no što su ga kaskaderi u skeču odnijeli s pozornice

Nadam se da će festival uvećati vidljivost naše branše. Rijetko se susrećemo tijekom godine i sad se međusobno družimo. Predviđene su i edukacije za kaskadere. Nadam se da će ovo ohrabriti redatelje i producente da se upuste u snimanje akcijskih filmova, a možda i da se kaskaderi koriste i u kazalištu – naveo je u petak u Karlovcu za otvorenja filmskog festivala "3, 2, 1 – akcija" kojega organizira s Kinom "Edison" kaskader Željko Matovina.

Festival traje dva dana i održava se u Karlovcu i Dugoj Resi gdje je prije otvorenja izvedena demonstracija kaskaderskih vještina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na samome otvorenju je naglašeno da je ovo jedini filmski festival izvan Sjedinjenih Država posvećen kaskaderima, a voditeljica programa Kina "Edison" Lana Dojčinović Matovina je prenijela želje iz Ureda Predsjednika organizatorima da "slome nogu".

Ravnatelj te ustanove Ivan Gojmerac je izrazio uvjerenje da će festival podignuti kulturnu i turističku ponudu Karlovca prije no što su ga kaskaderi u skeču odnijeli s pozornice.


Predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika Ksenija Marinković je navela da je da je pritom imala osjećaj kao da je u Americi i kao da odmah kreće akcija.

- Ne znam kad me neki festival ovoliko razveselio. Želim vam još puno godina i ljudi koji dolaze – poručila je.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić je rekao da će biti još mnogo izdanja festivala, a karlovačka županica Martina Furdek Hajdin je čestitala na inicijativi da se pokrene takva manifestacija.

- Drago mi je da smo po dobru prepoznati, po nečemu specifični i jedinstveni, po tome bogati – rekla je.

Nakon otvorenja je pušten hrvatski akcijski film redatelja Kristijana Milića "Broj 55". Milić je član žirija koji će dijeliti nagrade na ovom festivalu za najuspješnije kaskade.

Matovina je objasnio da se kaskaderstvom bavi od 2000. godine kada je prošao na selekciji za jedan film, a koristilo mu je što je trenirao gimnastiku. Zadnji film u kojemu je nastupao bio je "Plaćenici 4".

Kaskaderstvo se smatra opasnim, a zato se valja pripremiti upoznavanjem radnje i seta, između ostaloga, objasnio je Matovina.

Izdvojeno


Reci što misliš!