AKTUALNO / VIJESTI

Predstavljen u Karlovcu

HBOR i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU razvili Urbani financijski fond - na raspolaganju 172 milijuna eura kredita

HBOR i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU razvili Urbani financijski fond - na raspolaganju 172 milijuna eura kredita
Županija karlovačka

Glavna karakteristika je kombinacija zajma i bespovratnog novca, a podržavaju se projekti koji potiču zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost, izgradnju višenamjenskih objekata za sport, turizam, kulturu i poslovne djelatnosti

Hrvatska banka za obnovu i razvitak te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije su razvili financijski instrument Urbani razvojni fond koji je predstavljen u srijedu u Karlovcu radionicom za moguće korisnike s područja Karlovačke županije, izvijestila je Županija karlovačka, a korisnicima je na raspolaganju 172 milijuna eura kredita.

Urbanim razvojnim fondom se financiraju projekti javne infrastrukture koji su obogaćeni komercijalnim sadržajima, čime se omogućuje ostvarivanje prihoda od naplate usluga, objasnilo se. Dodano je da je njegova glavna karakteristika kombinacija kredita i bespovratnog novca, da se kapitalni rabat, odnosno otpis glavnice ostvaruje po ispunjenju unaprijed definiranih kriterija održivosti, estetike i uključivosti. Specijalist Direkcije za velika poduzeća i grupa HBOR-a Marin Jelušić je naveo da otpis glavnice može iznositi do polovice ukupnog iznosa kredita.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Oni će se odobravati bez naknada za obradu kreditnog zahtjeva, za rezervaciju novca te za prijevremeni povrat. Rok otplate je 15 godina, što uključuje i poček od godine dana. Najniži iznos kredita iznosi sto tisuća eura, a najveći mogući je deset milijuna eura. Riječ je o kombinaciji financijskih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj bez kamata i financijskih sredstava HBOR-a uz kamatnu stopu koja se utvrđuje tromjesečno, a do 30. lipnja iznosi 3,52 posto godišnje.

Ovaj fond podržava projekte koji potiču zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije, kao i izgradnju višenamjenskih objekata za sport, turizam, kulturu i poslovne djelatnosti. Ova inicijativa u skladu je sa strategijom HBOR-a usmjerenom na podršku regionalnom razvoju i održivim projektima, posebice u kontekstu financiranja kroz EU fondove i Nacionalni plan oporavka i otpornosti. HBOR i dalje nastavlja pružati povoljne financijske uvjete i podršku projektima od strateške važnosti za Hrvatsku – rekla je voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Liku Frana Lokas-Mudrovčić.


Iz Županije karlovačke su naveli zelenu tranziciju kao jedan od ciljeva i naveli da je radionica pokazala da u gradovima i općinama postoji značajan interes za korištenjem sredstava iz ovoga fonda.

Možemo biti sigurni da će njegova implementacija na terenu svakako polučiti značajne rezultate – poručila je karlovačka županica Martina Furdek Hajdin.

Izdvojeno


Reci što misliš!