AKTUALNO / VIJESTI

SLABA UTJEHA

Jure je radio 40 godina, ima penziju od 500 eura. Uskoro će dobiti 36 eura više, a neki...

Jure je radio 40 godina, ima penziju od 500 eura. Uskoro će dobiti 36 eura više, a neki...
Net.hr

Prema podacima HZMO-a najniža prosječna mirovina u svibnju iznosila je 366 eura. S novim usklađenjem porast će 27 eura. Oni s prosječnom mirovinom od 534 eura, dobit će 38 eura više

Dobra vijest za umirovljenike! Od srpnja veće mirovine. Prosječna od 534 eura tako će narasti za 38 eura, ali za isplatu se treba strpjeti do rujna. Nedovoljno, upozoravaju iz sindikata umirovljenika koji s tisućama potpisa sutra stižu ministru!

Nakon 40 godina rada u građevini gospodin Jure iz Karlovca ima 500 eura mirovine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"To je onda zapravo po danu 15 eura - s tim si čovjek ne može ništa priuštiti? Pa slabo, slabo, mora se čuvati novci", kaže nam umirovljenik Jure Matešić iz Karlovaca. No, od srpnja trebalo bi biti nešto lakše. Zbog redovnog usklađenja mirovine s plaćama i inflacijom, mirovine će biti veće za 7,26 posto. Ili za Juru 36 eura više na mjesec na računu.

Je li to dovoljno? "Mah ne, ali znate nikada dosta, nikad dosta, ali tako eto - preživljava se", kaže Jure.


"Prosječna mirovina bi po meni trebala iznositi 800 ili 900 eura", smatra umirovljenica Milijana Šmidt iz Zagreba. Što je daleko od realnog stanja. Jer gotovo 300 tisuća Hrvata preživljava s 365 eura, to jest 12 eura na dan. A tek u travnju prosječna mirovina prvi je puta prešla iznos od 500 eura.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje najniža prosječna mirovina u svibnju iznosila je 366 eura. S novim usklađenjem porast će 27 eura. Oni s prosječnom mirovinom od 534 eura, dobit će 38 eura više. Dok bivšim saborskim zastupnicima mirovina od 1437 eura rast će za 104 eura.

"Naravno da to nije dostatno. Vidimo kakve su cijene u trgovinama i kako je sve otišlo gore da te mirovine nisu dostatne. Osim toga one daleko zaostaju za plaćama", rekao je Željko Šemper, analitičar mirovinskog sustava.

"Nije riječ o povećanju nego redovnom usklađivanju mirovina koje je propisano zakonom, a koje je puno niže od realne vrijednosti koliko rastu troškovi života i koliko bi trebao dobiti svaki pojedini umirovljenik" izjavila je Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske. Dok plaće u prosjeku rastu 10,2 posto mirovine - zaostaju.

"Onda je svakom jasno zbog čega je Hrvatska na kraju po udjelu mirovina u plaći na dnu Europe s Bugarskom i Litvom", dodaje analitičar mirovinskog sustava.

Sindikat umirovljenika ministru Piletiću sutra će predati 34 tisuća potpisa građana koji traže usklađivanje mirovina koji bi pratio rast cijena ili plaća u stopostotnom iznosu te da Vlada ispuni obećanje o 13. mirovini.

"Bojim se da će ministar sad previše pozornosti posvetiti povećanju za 40 posto plaća državnih dužnosnika, a da su umirovljenici ostavljeni u zaboravu barem u ovoj predizbornoj godini koja je bila puna obećanja", dodaje predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske. A umirovljenicima svaki je euro bitan jer po siromaštvu Hrvatska je četvrta u Europskoj uniji.

"Ovdje ova mirovina ne možemo trošak pokriti ni deset dana", kaže umirovljenik Ante Čupić iz Zagreba. Pa ne čudi da se na tržište rada vratilo 30 tisuća umirovljenika.

Izdvojeno


Reci što misliš!