AKTUALNO / VIJESTI

Materijalna prava

Grad Karlovac i Sindikat u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske potpisali četvrti dodatak kolektivnom ugovoru za zaposlenike vrtića

Grad Karlovac i Sindikat u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske potpisali četvrti dodatak kolektivnom ugovoru za zaposlenike vrtića

Njime se ujednačuju plaće s onima u osnovnom školstvu

- Karlovac će imati plaće u vrtićima usklađene s onima u školama, što i nije iznenađenje jer Grad Karlovac radi vrlo odgovorno. Cijelo smo vrijeme usklađeni, ali se zbog modela financiranja moraju dogoditi procesi, rebalansi, pripreme. Država propisuje, a lokalne zajednice moraju odgovoriti tim zahtjevima. Pohvaljujemo Karlovac na velikom angažmanu da radnicima u vrtićima osigura ono što im se zakonski propisuje, mada je to uistinu velik izazov u većini slučajeva. Suradnja je na vrlo visokoj razini – rekla je u četvrtak u Karlovcu za potpisivanja dodatka 4 kolektivnog ugovora za zaposlenike Dječjeg vrtića Karlovac i Dječjeg vrtića Četiri rijeke predsjednica Sindikata u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske Iskra Vostrel Prpić.

Ugovor je potpisala s gradonačelnikom Damirom Mandićem jer je Grad Karlovac osnivač tih predškolskih ustanova. On je rekao da je riječ o obvezi koja proizlazi iz odluke Vlade Republike Hrvatske o izjednačavanju koeficijenata u predškolskom odgoju s onima u osnovnom školstvu. Zahvalio je sindikatu i ravnateljicama vrtića jer su "u otvorenom pristupu i argumentiranom razgovoru došli do rješenja".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Hvala i na onom dijelu dogovora da do kraja godine zadržimo prava koja su odgajateljice imale do sada – rekao je Mandić.

Ocijenio je dobrim što je na razini države "napravljen koncept" kojim se odgajateljicama osiguravaju jednaka prava, odnosno što se ona izjednačuju s pravima u školstvu.


- Sve što se događa u Karlovcu vezano je uz 690.000 eura koje ćemo ove godine dobiti iz državnog proračuna i logično je bilo da to usmjerimo u plaće – dodao je Mandić.

Nastavio je da je na tržištu nedostatak stručnog kadra i da je cilj učiniti posao u gradskom sustavu privlačnim odgojiteljicama. Dodao je i da više od 90 posto zaposlenih u gradskom sustavu od Nove godine ima korist od ukidanja prireza.

- Ovaj dodatak će opteretiti gradski proračun za 1,5 milijuna eura. S 1. siječnjom 2025. ćemo vidjeti kako u potpunosti riješiti dileme oko osnovnih škola. Ovisno o snazi proračuna, radit ćemo na tome da budemo podrška odgajateljicama. Omjeri povećanja su poprilično veliki u odnosu na proračun, no bitno je da smo u stalnoj i otvorenoj komunikaciji – naveo je Mandić.

Dodao je da je plan zaposliti šest odgajateljica u vrtiću u Rečici i da je završen postupak javne nabave za izbor izvođača na izgradnji vrtića Luščić te izrazio nadu da neće biti žalbi.

-  U postupku smo pripreme dokumentacije za dogradnju područne škole u Hrnetiću – dio prostora će biti prenamijenjen za predškolski odgoj, za što smo od Vlade dobili 650.000 eura. Cilj je da svako dijete ima mjesto u vrtiću, bez obzira rade li roditelji – rekao je Mandić.

Izdvojeno


Reci što misliš!