AKTUALNO / VIJESTI

Još jedan uspjeh

Na Dubrovačkim ljetnim igrama bit će predstavljena slikovnica Luke Paljetka i karlovačkog ilustratora Igora Jurilja o Luki Sorkočeviću

Na Dubrovačkim ljetnim igrama bit će predstavljena slikovnica Luke Paljetka i karlovačkog ilustratora Igora Jurilja o Luki Sorkočeviću

Skladatelja se tekstom nedavno preminulog književnika i ilustracijama koje je načinio Karlovčanin smješta u njegov prostor i u njegovo vrijeme - barok u Dubrovniku

Na Dubrovačkim ljetnim igrama, koje se ove godine održavaju od 10. srpnja do 25. kolovoza, u subotu 10. kolovoza bit će predstavljena slikovnica o hrvatskom skladatelju iz 18. stoljeća Luki Sorkočeviću koju su izradili proljetos preminuli hrvatski književnik Luko Paljetak kao autor teksta i karlovački ilustrator Igor Jurilj, a to je Juriljeva druga ovogodišnja slikovnica, nakon što je jednu već izdao s Baby Lasagnom.

Slikovnica tematizira skladatelja u njegovom vremenu i prostoru, dakle Dubrovnika u doba baroka, a napominje se da je Sorkočević ukorijenjen u lokalnoj tradiciji, ali istodobno i otvoren za utjecaje iz svijeta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izdavači su Matica hrvatska i Dubrovačke ljetne igre. Jurilj je naveo da je kroz Paljetkov tekst "otkrio novu dubinu Sorkočevićeva života", da je ovaj bio znatiželjan i strastven umjetnik. Jurilj je također naveo da je slobodu predodžbe temeljio namjerno na liku Oscara Wildea s obzirom na to da nije poznato kako je Sorkočević izgledao.

- Htio sam da to bude barokno, raskošno, vagabundski i da je Sorkočević slobodnije prikazan no u samom tekstu jer je ilustracija fleksibilnija. Igrao sam se s time, da ne bude rigidno nego estetski privlačno, a po mnogim karakteristikama me podsjeća na Wildea jer je nemiran, kreativan, sklon putešestvijama, umrežavanjima, a i pomalo pomaknut – objasnio je Jurilj.


Nastavio je da je "ponizan i počašćen" što su ga Paljetak i predsjednica Matice hrvatske u Dubrovniku Ivana Grkeš odabrali za ilustratora.

- Ovo je zapravo bila prva dogovorena slikovnica, a tek kasnije se dogodila i prva s Baby Lasagnom za Rockmark Hrvatska. Dugo sam tražio stil, smjer, čak i boje, ali je Ivana odmah odredila žutu, meni najdražu. Uslijedili su crtanja, kolažiranja i sklapanja braka između klasike i pop-arta – rekao je Jurilj.

Izdvojeno


Reci što misliš!