VIJESTI / KARLOVAC

KAPITALNI PROJEKT

Kreće veliki projekt obnove vrelovoda Gradske toplane vrijedan 133 milijuna kuna, direktor Klobučar: Imat ćemo grijanje od 0-24, kvalitetno i učinkovito

Kreće veliki projekt obnove vrelovoda Gradske toplane vrijedan 133 milijuna kuna, direktor Klobučar: Imat ćemo grijanje od 0-24, kvalitetno i učinkovito

Zeleni obnovljivi izvori osiguravaju i stabilnost cijena i što je u ovakvim uvjetima globane nesigurnosti najbitnije - oni su lokalni i manje ovisni o kretanjima na svjetskom tržištu.

Karlovac će u godinu i pol dana biti veliko gradilište i to ne samo zbog projekta Aglomeracije koji se polako s periferije seli prema centru grada, već i zbog kompletne obnove vrelovodnog sustava Gradske toplane vrijedne više od 133 milijuna kuna. 

Nakon mjeseci rješavanja "papirologije" danas su konačno potpisani ugovori o izvođenju radova dok je cijeli projekt i predstavljen u karlovačkoj gradskoj vijećnici. Potpisana su tri ugovora za početak radova s izvođačima Održavanje i izgradnja pogona i zajednicom ponuditelja ZG Marine, BK Montaža i Zagreb Montaža.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Završavamo papirnu fazu i počinjemo s fazom građenja. To je rezultat timskog rada, lobiranja, truda kako Gradske toplane tako i Grada Karlovca i Karlovačke županije. Ono što je bitno, projekt je financiran s preko 80 posto europskog novca, a i RH je dala dfržavnu potporu od 10 milijuna kuna, rekao je direktor Gradske toplane Hrvoje Klobučar dodavši da će manji dio sufinancirati i Karlovčani vlastitim sredstvima. Ono što je bitno, napominje, ovaj ogroman infrastrukturni projekt koji će promijeniti grijanje u Karlovcu nastojali su napraviti EU novcem, a ne - preko leđa građana.

- Čeka nas vruće ljeto puno znoja i plan je da odradimo preko 50 posto planirane izmjene cijevi. To nije samo to nego će se odraditi i revitalizacija toplinskih podstanica u zgradama nakon čega će distribucija toplinske energije biti bitno unaprijeđena, kaže Klobučar.

Što će to značiti korisnicima sustava Gradske toplane oni će tek upoznati no radi se o mogućnosti učinkovitog grijanja bez rasipavanja energije kroz gubitke. Građani će se moći grijati tijekom 24 sata, onaj kome bude hladno u noći samo će otvoriti ventil radijatora, a onaj tko ne želi to neće morati koristiti. 

- Imati ćemo kontinuirani nadzor toplinskih podstanica i moći ćemo reagirati i prije nego što građani osjete neki kvar. Daljnji koraci su dovođenje obnovljivih izvora energije, toplinski spremnici u Gradskoj toplani će moći preuzeti još veći dio obnovljive energije, a tu je i veliki geotermalni projekt, rekao je Klobučar.

Zeleni obnovljivi izvori osiguravaju i stabilnost cijena i što je u ovakvim uvjetima globane nesigurnosti najbitnije - oni su lokalni i manje ovisni o kretanjima na svjetskom tržištu.

- Biomasa, geoterma, sunce, vjetar, to proizvodimo lokalno i tako smo manje ovisni, zaključio je Klobučar.

Po riječima gradonačelnika Damira Mandića, svoj će obol u sljedećih godinu dana morati dati i građani Karlovca, a s obzirom na silna kopanja.

- Građani će jako spominjati ne samo gradonačelnika nego sve nas. Zahvalio bih se ekipi iz Gradske toplane, bio sam svjedok koliko je bilo teško odraditi posao da se dođe do današnjeg dana i svi vi u Toplani možete biti ponosni na ovo. Obnova vrelovoda je kao ideja krenula  2017. godine i bilo je jasno da će u ITU mehanizmu ostati novaca. Grad Karlovac je tada mogao početi maštati, no 2018. godine smo ušli u ITU i počeli smo raditi intenzivno, kaže gradonačelnik.

PROJEKT OBNOVE VRELOVODA U BROJKAMA

- POSTOJEĆI VRELOVOD STAR U PROSJEKU 25 GODINA, NEKI DIJELOVI I STARIJI OD 50

-  ZAMJENA 15,7 KM TRASE VRELOVODA (31,4 KM CIJEVI)

- STIŽE 74 POSTO NOVIH CIJEVI

- VRIJEDNOST PROJEKTA 133.872.862,00 KN

- BESPOVRATNA SREDSTVA IZ EU 103.585.047,02 KN 

Dodaje da je bilo teških sastanaka i odluka, ali uz podršku iz Ministarstva regionalnog razvoja uspjela su se osigurati sredstva. 

- Na početku je bilo 70 milijuna bespovratnih, a dobili smo 103 milijuna. Ovo je zaista jedan projekt koji na neki način oslikava i ovaj element vizije, ali i suradnje svih koji su u svom dijelu nadležni. Zahvala ide i službi Grada Karlovca koja je odradila ovaj papirnati dio. Prošla, ova i sljedeća su godine revitalizacije i rekonstrukcije. Gradi se vodovod, kanalizacija, vrelovod. U ITU smo ušli zbog vrelovoda pa ušli i u obnovu Edisona, i Teslu. Dojam da je obnova vrelovoda novi život Gradske toplane i zalog za sva buduća ulaganja vezana za toplinarstvo, rekao je Mandić koji nije krio oduševljenje što Karlovac otvara nova gradilišta.

Vjetar u leđa dala je i nova potpora gradskoj tvrtki GeotermiKA čiji bi projekt iskorištavanja termalnih izvora u okolici trebao Karlovac pretvoriti u zeleni grad. Po Mandiću, Karlovac neće biti zelen samo po svojim parkovima, nego i po izvorima energije. 

Izdvojeno


Reci što misliš!