VIJESTI / KARLOVAC

GRADSKA POLITIKA

Muke po parkingu u sklopu Centra Nikola Tesla! Ana Matan (Možemo!): Hoće li cijeli projekt uopće opravdati ulaganje? Gradonačelnik: I ja sam bio skeptičan

Muke po parkingu u sklopu Centra Nikola Tesla! Ana Matan (Možemo!): Hoće li cijeli projekt uopće opravdati ulaganje? Gradonačelnik: I ja sam bio skeptičan

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, vijećnici su dali suglasnost za donošenje odluke o izboru najpovoljnije ponude za izgradnju parkirališta u sklopu Centra Nikola Tesla, i to izvan okvira procijenjene vrijednosti u javnoj nabavi.

Ni nakon tri provedena postupka javne nabave za izgradnju parkirališta kod ŠSD Mladost, niti jedna ponuda nije bila u okvirima procijenjene vrijednosti. Kako se cijeli postupak ipak ne bi odužio, a radovi mogli uskoro krenuti, odluka o odabiru ponude izvan procijenjene vrijednosti dana je na odobrenje Gradskom vijeću.   

Detalje ovog projekta kao i pojašnjenje oko izbora ponude tražila je vijećnica Ana Matan (Možemo!) jer kako kaže, javnost je bila informirana kako se ovo parkiralište gradi kao dio projekta poduzetničkog centra Nikola Tesla i da je ukupna vrijednost projekta 32 milijuna kuna.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ako ste raspisivali javnu nabavu na tri milijuna kuna i nitko nije zadovoljio uvjete, valjda drugi puta povećate cifru, a ne nego se opet ide na tri milijuna kuna i treći puta se ide na tri milijuna kuna. Na kraju pristigne ponuda od 9 milijuna kuna i sad mimo svih objavljenih parametara za ponudu, prihvaćate tri puta veću cifru. Pa svako se može pitati, pa čekajte ako je ta javna nabava bila raspisana na 9 milijuna kuna možda bi se i netko drugi javio, a ne samo jedna tvrtka, poručila je Matan.  

Gradska pročelnica Ana Hranilović Trubić pojasnila je kako su provedena tri postupka javne nabave te je kod svih premašena procijenjena vrijednost, ali su se i u drugom i trećem pozivu revidirali troškovi prema stanju na tržištu cijena. 


Pročelnica je također potvrdila da se radi o EU projektu, a dio koji se odnosi na Grad Karlovac je izgradnja parkirališta. Iz EU će se sufinancirati 3,3 milijuna kuna preostali dio Grad podmiruje sam. Također, pročelnica je naglasila da ukoliko se ova ponuda ne donese postat će upitan cijeli EU projekt. 

Vijećnica Matan pitala je hoće li projekt Nikole Tesle uopće opravdati ulaganja ili je to samo nešto na što se može zalijepiti ime Nikole Tesle u gradu Karlovcu.   

Za gradonačelnika Damira Mandića to pitanje je legitimno, ali ... 

- Valja imati na umu da cijeli projekt ima studiju izvodljivost i isplativosti inače ne bi dobio 23 milijuna kuna EU novca. I sam sam bio skeptičan u početku, no Karlovačka županija dobro je procijenila što je ubacila i poduzetnički dio u cijelu tu priču. Ja se nadam da će taj centar, osim priče o Nikole Tesle u gradu Karlovcu koju mora pričati, uspjeti i u ovom drugom dijelu, a to je, otvoriti prostore mladim inovatorima.  

Vezano uz samo parkiralište, gradonačelnik je pojasnio kako je najveći skok cijene vezan uz elektroniku.  

- Parkiralište nije obično parkiralište ono ima u sebi digitalnog, zelenog, rasvjetna tijela bi se trebala sama puniti solarnom energijom i slično. To je taj dio koji se nije mogao iskontrolirati.  

Gradonačelnik je pritom naglasio da bi Centar dobio uporabnu dozvolu parkiralište mora biti gotovo.  

- Ono što je bitno parkiralište je javno, nije vezano samo za centar Nikola Tesla, na njemu će moći parkirati svakog trenutka svi građani grada Karlovca, dodao je.  

Oporbu, niti gradonačelnik niti gradska pročelnica, nisu baš uspjeli uvjeriti te je pri donošenju odluke o odabiru ponude za izgradnju parkirališta po ovakvom principu, ostala suzdržana.  

Izdvojeno


Reci što misliš!