VIJESTI / KARLOVAC

JOŠ FALI

Za revitalizaciju vrelovodne mreže Gradska toplana kreditno će se zadužiti za 3 milijuna eura - jamac će biti Grad, a suglasnost će morati dati Gradsko vijeće

Za revitalizaciju vrelovodne mreže Gradska toplana kreditno će se zadužiti za 3 milijuna eura - jamac će biti Grad, a suglasnost će morati dati Gradsko vijeće

Ponuda EBRD-a pokazala se kao najpovoljnija, s kamatnom stopom od 1,4 posto uvećanu za EURIBOR, na rok otplate od 12 godina.

Iako je za financiranje revitalizacije vrelovodne distribucijske mreže Gradska toplana osigurala bespovratna sredstva u iznosu od 103,58 milijuna kuna kroz ITU mehanizam, te dodatno 10 milijuna kuna bespovratnih nacionalnih sredstava, za zaključenje financijske konstrukcije to neće biti dovoljno. 

Nedostaju sredstva za vlastiti udio u financiranju projekta kao i za predfinanciranje, a za to će tvrtka posegnuti za kreditom, kao najpovoljnija ponuda iskazala se ponuda Europske banke za obnovu i razvoj.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- EBRD je na temelju analize poslovanja Gradske toplane dao konačnu ponudu za kreditiranje ovog projekta u visini od 3 milijuna eura uz kamatnu stopu od 1,4 posto uvećanu za EURIBOR na rok otplate od 12 godina nakon iskorištenja kredita. Grad Karlovac će za Gradsku toplanu jamčiti u iznosu od 80 posto kredita, jer se prema mišljenju Ministarstva financija ovakvo jamstvo Grada može smatrati državnom potporom, pojašnjavaju u karlovačkoj gradskoj upravi.  

No odluka o davanju jamstva za kreditno zaduženje Gradske toplane je na Gradskom vijeću, i to već na današnjoj sjednici.  

Iz gradske uprave poručuju kako Grad ima nisku stopu zaduženosti, pa ovo jamstvo za Gradsku toplanu d.o.o. ne ugrožava stupanj zaduženosti Grada i ne dovodi Grad u prezaduženost. Stopa zaduženosti Grada s danim jamstvima za Zelenilo i Gradsku toplanu d.o.o. iznosi tek 8,22 posto, kažu u Gradu.  

 

Izdvojeno


Reci što misliš!